1- 450 binin üzerindeki işverenin 100 TL ve altında olan SGK alacakları siliniyor...
SGK kapsamında bulunan ve çeşitli sebeplerle ödemesi yapılmayan ve 31/12/2013 tarihi veya önceki bir tarihe ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezaları, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergi borçlarında borç asılları 100 lira ve altında olanların borç aslı ile ferilerinin tahsilinden vazgeçiliyor.
Örneğin 2009 Haziran ayına ait sigorta primini işveren 1.230 TL yerine 1.130 TL olarak ödemiş ise bu 100 TL lik prim aslı borcu 2014 yılı Haziran ayında gecikme zammı, gecikme cezası ile 171,4 TL ye ulaşıyor. İşte bu 100 TL'lik asıl borç ve ferileri (gecikme cezası, gecikme zammı) torba kanunla terkin edileceğinden işverenin SGK ya hiçbir borcu kalmamış olacak.
2- 9.5 milyar GSS borcu yapılandırılıyor...
Torba yasa ile GSS kapsamında gelir testi yaptırmayanlara, gelir testi yaptırma ve GSS primlerinin faizsiz yapılandırılması imkânı sağlanıyor... Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca (SYDV) yapılmaya başlanan gelir testi uygulaması ile sigortalı veya hak sahibi olmayanların GSS kapsamında ne kadar prim ödemeleri gerektiği belirlenmektedir.
Bu şekilde gelir testi yapılabilmesi için 01.01.2012 tarihi itibariyle sigortalı veya hak sahibi olmayanların gelir testine gidebilmeleri için ilgililerin adreslerine SGK tarafından yazılar yazıldı. Bu yazıların bir çoğu vatandaşlarımıza ya ulaşmadı yada ulaştı ancak vatandaşlarımız ne yapacağını tam anlayamadı. Bu vatandaşlarımız sağlık yardımı almadığı halde gelir testine de girmediği için SGK bu kimselere en yüksek prim üzerinden yani her ay için asgari ücretin iki katı üzerinden haklarında prim tahakkuk ettirdi. Bu şekilde 2012/Ocak-2014/Mayıs sonu itibariyle gelir testine hiç gitmeyen vatandaş sayısı yaklaşık 3 milyon 945 bin kişi olup 2014/Mayıs ayı sonu itibariyle oluşan borç tutarı yaklaşık 9,4 Milyar TL dir.
3- GSS yapılandırmasından nasıl faydalanacağım?
Torba yasanın yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren 4 ay içinde gelir testine başvurmanız gerekmektedir. Tespit edilecek gelir seviyenize göre belirlenecek GSS primlerinizin anaparasını (faizsiz) 12 aya kadar taksitle ödeme imanınız olacak. Ancak üç aylık süreyi ileride 1 ay daha uzatılması yetkisi Bakanlar Kurulu'nda bulunduğu için bu süre 7 aya kadar çıkarılabilir. Yinede siz 3 ayı geçirmeyin.
Esnaf ve çiftçiye iptalden dönüş
1- Oda kaydı olmayan Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur'lulara müjde...
Sigortalılarının iptal edilen sigortalı hizmetleri ihya ediliyor. Düzenleme ile SGK tarafından usul ve esasları belirlenmek üzere; Ticaret ve Sanayi, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları, Esnaf Dernekleri, Birlikleri ve Esnaf ve Sanatkârlar Kanununa göre; esnaf ve sanatkâr siciline veya odasına kayıtları bulunmakla birlikte üye kayıtlarının mevzuata uygun yapılmadığının tespit edilmesi üzerine, SGK'ya kayıt ve tescili yapılanlardan sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilenlerin, 22/3/1985'ten sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31/12/2013'e kadar ödenmiş olması şartıyla sigortalılıkları iptal olmayacak, başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılacak. Ayrıca Tarım Bağ-Kur Kanununa göre kayıt ve tescili yapılanların, sigortalılık tescil ve sürelerine esas tarımsal faaliyetleri ile ilgili kurum ve kuruluş üye kayıtlarının mevzuata uygun yapılmadığının tespit edilmesi üzerine sigortalılıkları geçersiz sayılanların tescil yapıldığı tarihten 31/12/2010'a kadar geçen sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31/12/2013'e kadar ödenmiş olması şartıyla, sigortalılıkları başlangıç tarihinden geçerli sayılır.