SDÜ-TÜMSİAD işbirliğinde Nijer’in 4 önemli üniversitesinden 14 bilim adamı davet üzerine Isparta’ya geldi. Bilim insanları yaklaşık 1 aydır bulundukları Isparta’da SDÜ’nün altyapısını inceleme fırsatı buldu. SDÜ’nün bu sayede Türkiye ile Nijer arasında bir köprü kurduğunu ve ilişkilerinin samimi boyuta ulaştığını ifade eden SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, bu çalışma ile Türk-Nijer ilişkilerini yükseköğretim sahasına taşıyarak daha da geliştirmeyi, karşılıklı eğitim anlaşmaları ve stajlarla dostluk bağlarımızı bilimin ışığında güçlendirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Rektör İbicioğlu "7 Ocak-11 Ocak 2013 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın o tarihte Afrika’ ya gelen ilk Türk Başbakanı sıfatıyla beraberindeki büyük bir heyet ile birlikte Gabon, Nijer ve Senegal’ i ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu ziyarete ülkenin önde gelen iş adamları ile birlikte Isparta ve Süleyman Demirel Üniversitesi’ni temsilen kendisinin katıldığını söyledi.
NİJER’DEKİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE DESTEK
Afrika’ da bulunan emperyal güçlerin oradan aldıklarının karşılığını hakkıyla vermesi gerektiğini kaydeden İbicioğlu, " Eğer bunu hakkıyla vermiyorlarsa tarih onun hesabını kendilerinden soracaktır ve bizler Süleyman Demirel Üniversitesi olarak elimizden gelen desteği her an vereceğiz, vermekte kararlıyız" Üniversite bünyesinde bu konuda ciddi çalışmalar başlattık. 30 Mayıs 2014’ te Nijer ile SDÜ arasında ikili anlaşma sağladık. Bu anlaşma neticesinde, Nijer Cumhurbaşkanı Sayın Issoufou Mahamadou’nun İstanbul ziyaretleri sırasında benim ve TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Ser tarafından dile getirilen ve yine Sayın Kültür Bakanı Ousmane Abdou’nun ayrı bir tarihteki Türkiye ziyareti sırasında da üzerinde durulan proje kapsamında, Süleyman Demirel Üniversitesi ve TÜMSİAD Nijer üniversitelerinden staj, proje geliştirme, eğitim anlaşmaları gibi yükseköğretim faaliyetleri kapsamında, öğretim elemanlarını İsparta’ya ve Süleyman Demirel Üniversitesi’ne davet ettik. Bu doğrultuda, 15 Ağustos 2014 tarihinde SDÜ- TÜMSİAD işbirliğinde Üniversitemize gelen Nijer’in 4 önemli üniversitesinden 14 bilim adamını 1 aylık bir süreç dâhilinde Üniversitemizde ağırlıyoruz" dedi. Bu projenin amacının, SDÜ’ nün tanırlılığına katkı sağlamak ve SDÜ’ nün kendi bünyesinde barındırdığı güçlü akademik altyapıyı Nijer’deki üniversite eğitimine destek amaçlı aktarmak olup; herhangi bir ticari menfaat gözetmemek olduğunu aktaran İbicioğlu, "SDÜ bir dünya üniversitesi olma yolundaki hedeflerine bu tür çalışmalarla her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. Türkiye’nin 2023, 2050 ve 2071 hedeflerine SDÜ bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışmalarla hizmet edilmektedi" açıklamasında bulundu .
’SDÜ’YÜ HER ZAMAN ARKALARINDA GÖRECEKLER’
TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert de projeye 7 Ocak 2013 yılında başlandığını bildirdi. Daha önce Gabon, Senegal ve Nijer’e yaptıkları ziyarette buradaki insanlara nasıl yardımcı olabileceklerini ve fayda sağlayabileceklerini düşünerek onları Türkiye’ye davet ettiklerini belirten Sert, ‘İlk etapta 14 öğretim üyesi Nijer’den arkadaşlarımız geldiler. Burada bir aylık bir eğitimle donanımlı bir şekilde geri dönecekler ve iki önemli fonksiyonu birlikte icra edecekler. Türkiye’yle Nijer arasındaki dostluk köprülerini bir taraftan artırırken ve geliştirirken bir taraftan da Nijer’deki bilimsel çalışmalara destek verecek bir Türk üniversitesini yani Süleyman Demirel Üniversitesi’ni arkalarında hep görecekler. Buradaki bilgileri Nijer’de kullanma fırsatı elde etmiş olacaklar. Bu projeyi önemsiyoruz. İlk kez SDÜ’de başlatalım sonra TÜMSİAD ve SDÜ başta olmak üzere diğer üniversitelere yayalım ve Afrikada’ki bütün üniversitelere yayalım diye bir kararımız var. TÜMSİAD Yönetim Kurulunda aldığımız bu kararla yaklaşık 20 civarındaki rektörle yaptığımız görüşmede hepsinin ifadesi aynen şu oldu; ’Bunun altına bizim imzamızı atabilirsiniz.’ Ama tabiki en büyük desteği veren Sayın Rektörümüz Hasan İbicioğlu’yla birlikte ilk el sıkıştığımızda bunun çok başarılı bir proje olacağını tahmin etmiştik ve tahmin ettiğimiz gibi üniversitenin büyük katkıları ve gelen arkadaşlarımızın memnuniyetinden anladığımız gibi bugün bu proje çok iyi yerlere gelmiştir. İnanıyorum ki çok daha geniş noktalara taşınacaktır bu proje. Başta Nijer olmak üzere bütün Afrika’da bu proje devam edecektir. Oradaki öğretim üyeleri kendilerine en yakın dost ülke olarak Türkiye’yi kabul edeceklerdir. Türk üniversitelerini Türk işadamlarını her zaman yanlarında göreceklerdir. Türkiye’de ilan etmiş olduğumuz Afrika yılından sonra zaten biz gönlümüzü Afrika’ya açmıştık. Şimdi bunu gerçekleşebilir projelerle sonuna doğru gitmek için çabalıyoruz. Bu noktada ben de bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Nijer ekibine plaket ve SDÜ logosu taşıyan çanta takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 09:04
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye -nijer Arasında Köprü Kuruyor
SDÜ-TÜMSİAD işbirliğinde Nijer’in 4 önemli üniversitesinden 14 bilim adamı davet üzerine Isparta’ya geldi. Bilim insanları yaklaşık 1 aydır bulundukları Isparta’da SDÜ’nün altyapısını inceleme fırsatı buldu. SDÜ’nün bu sayede...
YORUM EKLE
1
Sakarya’da Yağmur Su Baskınlarına Sebep Oldu
2
Akut’tan İnek Kurtarma Operasyonu
3
Ereğli-istanbul Arası Deniz Uçağı Seferleri İçin...
4
Kayseri’de Minibüs Devrildi: 5 Yaralı
5
Düştüğü Kuyuda Hayatını Kaybetti
6
Motosiklet Devrildi: 2 Yaralı
7
'IŞİD bayrağını yak' kampanyasına yoğun ilgi
8
Bunu hesaba katmamışlardı
9
Fatih Terim: 'Kaybetmeyi kabullenmeyen bir takımız'
10
Ümraniye ve Ataşehir sınırları yeniden belirlendi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:19
GÜNEŞ
07:47
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:51
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar