İzmir’de bir söyleşiye katılan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, romanlarında kadın erkek konusunda toplumsal bir eksikliği dile getirdiğini belirtti. Genç yazarlara tavsiyelerde bulunan Pamuk, "Ben kendime, birinci cümleyi yazamazsan takma kafana Orhan, ikinci cümleden başla diyorum" dedi.
Türkiye’nin ilk Nobel Edebiyat Ödüllü yazarı Orhan Pamuk, Konak Belediyesi’nin düzenlediği ‘Edebiyat, Roman, Tuhaflık ve Hayat’ başlıklı söyleşiye katıldı. Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe, İzmirli edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi. Söyleşinin yapıldığı salondaki tüm koltuklar dolarken, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da izleyenler arasında yer aldı. Moderatörlüğünü akademisyen Erkan Irmak’ın yaptığı söyleşide yazar Orhan Pamuk, üzerinde 6 yıl çalıştığı son romanı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ hakkındaki düşüncülerini okuyucuyla paylaştı. Romanları kadar söyleşisiyle de dinleyenleri kendisine hayran bırakan Pamuk, yaklaşık 40 yılı bulan yazarlık serüveni içinde yazma sürecinde yaşadıklarını ve nasıl araştırma yaptığını anlattı.
Genç yazarlara tavsiyelerde bulunan Pamuk, romana başlarken ilk cümleyi düşünürken ikinci cümleye bir türlü geçemeyenlere atıfta bulunarak, "Ben kendime, birinci cümleyi yazamazsan takma kafana Orhan, ikinci cümleden başla diyorum" dedi. Çok fazla araştırma yapmasına rağmen araştırmacı değil romancı kimliğiyle anılmak istediğini belirten Pamuk, romanlarındaki kadın karakterlerin daha geri planda tutulmasıyla ilgili soru üzerine, "Türkiye gibi erkek egemen bir toplumda bir erkek ne kadar feminist olabiliyorsa ben de o kadar feminist olmaya çalışıyorum. Ben romanlarımda hep bir kadının bakış açısını ortaya çıkarırım. Ama kendime de ’Orhan dikkat et sen erkek egemen bir toplumda yaşıyorsun’ diyorum. Aslında romanlarımda kadın erkek konusunda toplumsal bir eksikliği de dile getiriyorum" yanıtını verdi.
"YAŞAR KEMAL’İ KISKANIRDIM"
Beğendiği yazarların başında geçtiğimiz ay yaşama veda eden usta yazar Yaşar Kemal’in geldiğini dile getiren Pamuk, usta yazarla fırsat buldukça görüştüğünü ve ondan çok şey öğrendiğini söyledi. Yaşar Kemal ile hem siyasi hem edebi arkadaş olduğunu anlatan Pamuk, “Birlikte çıktığımız uzun yürüyüşler olurdu. Bu yürüyüşlerde o anlatırdı, ben dinlerdim. O kadar çok şey biliyordu ki onun bilgisini kıskanırdım. Onun bana anlattıkları resmi değil kişisel bilgiydi, kitaplarda yoktu. Eve gidince hatırladıklarımı yazardım" dedi. Söyleşinin sonunda ’Neden yazıyorsunuz’ sorusuna Nobel Edebiyat Ödülü aldığı törende yaptığı konuşmadan alıntılarla yanıt veren Pamuk, cümlesini "Mutlu olmak için yazıyorum” diyerek bitirdi.
Etkinliğe katılanlar Nobel Ödüllü Yazar Pamuk’un ayakta alkışlayarak uğurladı.
Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2015, 02:32
Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk’tan Genç Yazarlara Tavsiye
İzmir’de bir söyleşiye katılan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, romanlarında kadın erkek konusunda toplumsal bir eksikliği dile getirdiğini belirtti. Genç yazarlara tavsiyelerde bulunan Pamuk, "Ben kendime, birinci cümleyi yazamazsan takma...
YORUM EKLE
1
İnegöl’de Korkutan Yangın
2
Cumhurbaşkanı Erdoğan Lapseki’yi Ziyaret Etti
3
Elazığpsor - Samsunspor Maçının Ardından
4
Mehmet Dede Evinde Yanarak Can Verdi
5
MERS Virüsü Şüphesi
6
Minibüs İle Otomobil Çarpıştı: 3 Yaralı
7
Cumhurbaşkanı Erdoğan Şehitler Abidesi’ni Ziyaret...
8
Okula gitmek evden çıktı, 2 gündür kayıp
9
Erdoğan: 'Romanlarla birlikte büyüdüm'
10
Hamzaoğlu özür diledi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:18
ÖĞLE
13:18
İKİNDİ
15:46
AKŞAM
18:08
YATSI
19:31
SAYFALARTüm Sayfalar