İnovasyon Koşusu Bakan Zeybekci’nin Katılımı İle Start Aldı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gaziantep’te "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinliklerine katıldı.Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinliklerine katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin şu andaki...

İnovasyon Koşusu Bakan Zeybekci’nin Katılımı İle Start Aldı
banner98
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gaziantep’te "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinliklerine katıldı.
Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası" etkinliklerine katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye’nin şu andaki yapısıyla 2023 hedefine ulaşmada zorlanma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu sene 161 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, Türkiye’nin son 12 yılda ihracatından milli gelirine varıncaya kadar önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti. Zeybekci, şöyle konuştu:
"Bugün Kore’nin ortalama eğitim süresi 11.8 yıl, Türkiye’nin geçen sene 6,7 bu sene 7,4 yıl. Kore’nin milli geliri 30 milyar doların üzerinde Türkiye’nin milli geliri 10 bin 800 dolar. Türkiye’nin 2009 toplam ihracatını kilograma böldüğünüzde 1,19 dolar kilogramdı. Ağustos ihracatı itibariyle 1.64 kilogram dolar. İyi yönde artış var ama aynı şekilde Kore’nin ihracatını kilograma böldüğümüzde 3 doların üzerinde. Almanya ise 4 dolara yakın. Türkiye son dönemde hammadde ve enerjide önemli adımlar atıyor. Bu coğrafyada artık Türkiye edilgen durumda değil etkin durumda. Türkiye artık başkaları bir adım atarken Türkiye ne der diye bakılan ülke haline geldi. Hammadde ve enerjide olduğu gibi inovasyon, teknoloji, Ar-Ge ve farklılaşmada çok güçlü adımlar atılması lazım."
İnovatif olunmasının önemine dikkat çeken Zeybekci, "Yapılması gereken şey, bilgiye sahip olanlarla üretime sahip olanları bir araya getirmektir. Bilgiye sahip olanlarla teknoloji ve üretim alanlarını bir araya getirmek lazım. Bilginin üretildiği en önemli yer üniversitelerimizdir. 2023’ün Türkiye’sine ulaşabilmek için dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet etmediğimiz zaman varabileceğimiz yer sınırlıdır" dedi.
Türkiye’nin şu anda cari açık problemi bulunmadığını kaydeden Zeybekci, "Türkiye’nin şu anda cari açık problemi yoktur, biz bunu hallediyoruz. Cari açık geçen yıla göre, 2014’de yüzde 35 iyileşti. Türkiye’nin dış ticaret açığı problemini de hallediyoruz” dedi.
Programda bir konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anadolu’da başlayan inovasyon ateşinin ilkini İzmir’de, ikincisi Ankara’da üçüncüsü de Gaziantep’te yaktıklarını söyledi. İnovasyonun Türkiye’yi geleceğe taşıyacağını belirten Büyükekşi, “İnovasyon Türkiye’yi geleceğe taşıyacak, 2023 hedefine katkı sağlayacaktır. Katma değeri artırmak için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markaya ihtiyacımız var. İyi fikirle dünyayı değiştireceğinizin farkında olun" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Valisi Erdal Ata da, “Ülkemizin gelişmesi, kalkınması için hem ülke bazında hem de firma bazında araştırmaya, geliştirmeye ve inovasyon çalışmalarına, markalaşmaya çok önem vermemiz gerekir. Gelecekte eğer bizim sanayimiz ayakta kalmak istiyor, küresel rekabette hak ettiği yeri almak istiyorsa kendi araştırma-geliştirme birimlerini kurmalı, bütçelerinde belirli bir oranda buna pay ayırmalı. Ayrıca sadece sanayide değil, tüm sektörlerin de inovasyon çalışmalarına önem vermesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de programda yaptığı konuşmada Gaziantep’in stratejik bir noktada bulunduğunu belirterek yapılacak inovatif çalışmalarla emin adımlarla kalkınacağını kaydetti. Şahin, “Burası İpek Yolu, kalkınma yolu, sanayi yolu, ticaret yolu, ekonomi yolu, aynı zamanda kardeşlik yolu, huzur yolu, barış yolu, çözüm yolu. Burada bütün bölgeler, bugün aramızda olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Gazi şehrimiz; kuşatan, kimlikli, kucaklayıcı bir şehir. Gazi şehrimiz, kalkınma hamlesinde en önde giden bir şehir. İnşallah bu inovatif çalışmalarla geleceğe doğru hızla uçacak” diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep’in tekstil, halı ve tarımsal ürünler başta olmak üzere pek çok sektörde kaliteli üretim yaparak bunları dünyanın her bölgesine satabilen bir kent haline dönüştüğünü söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Halı Desen Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0