Dinçer Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, özellikle kış aylarında boğaz ağrısı ve hafif ateşle birlikte giden soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların en çok karşılaşılan şikayetler arasında olduğunu söyledi. Bununla birlikte soğuk algınlığı ve gribin birbirinden farklı iki hastalık olduğunu anlatan Kadıoğlu, şöyle konuştu: "Soğuk algınlığı burun tıkanıklığı, hapşırık ve hafif öksürükle giden basit bir rahatsızlıktır. Grip 38 dereceyi bulan ateş, boğaz ağrısı, şiddetli vücut ve eklem ağrılarıyla birlikte giden öksürüğün sık görüldüğü bir rahatsızlıktır. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda grip, zatürre ve bronşit gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Bunların komplikasyonları olarak sinüzit ve ortakulak iltihabı, ses kısıklığı sık gördüğümüz hastalıklardır."
Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan korunmanın yollarına değinen Kulak Burun Boğaz Hekimi Dinçer Kadıoğlu, şunları söyledi: "Vitamin tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmek, yine bağışıklık sistemini etkileyen stres faktörünü uzaklaşmak hastalıktan korunmanın en etkili yoludur. Kışın daha fazla kapalı alanda birlikte yaşadığımız için virüsün insandan insana geçmesi daha kolay oluyor. Bu anlamda kapalı ortamda çok fazla bulunmamak ve klimalı ortamlardan uzak durmak şart, hapşırdığımız ve öksürdüğümüz zaman kağıt mendil kullanılmalı ve bu mendil çöpe atılmalı yahut kullanmadıysa eller bol suyla deterjanla yıkanmalı. Evimizde dikkat edilmesi gereken husus evin temizliği ve havalandırılması, özellikle mutfak ve banyo gibi ortak kullanım alanlarının oldukça temiz tutulması gerekmektedir."
Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda doğru bilinen yanlışlara değinen Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gereksiz antibiyotik kullanımı ve hastalarımızın bizden bunu talep etmesi, bilinçsiz kullanılan antibiyotikler özellikle gribal enfeksiyonlarda etkili değillerdir, etkili olmadıkları gibi de kullanıldığında bakteri direncini artırarak antibiyotik etkinliğini çok net bir şekilde kaybetmektedir. Bunun yanında grip ve aşıyla ilgili doğru bildiğimiz birçok yanlış var. Özellikle grip aşısı eylül ayında uygulanması gerekliliğiyle birlikte Eylül ile Mart ayı arasında kullanılabilir. Eylül ayı dışında grip aşısı kullanılmaz mantığı yine doğru bildiğimiz yanlışlardan bir tanesidir. Mart ayına kadar uygulanabilir fakat etki süresi kısalmaktadır."
Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda en etkili tedavi yönteminin sıcak bir odada istirahat ve bol sıvı tüketimi olduğunu anlatan Kadıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Boğaz ağrısı, öksürük ve oluşacak ateşe karşı doktor gözetiminde ilaç alınmalıdır, yine C vitaminleri zengin gıdalar tüketilmeli. Soğuk algınlığıyla alakalı bitkisel çaylar özellikle hatmi çiçeği çayı, toz zencefil ve bal öksürük kesmekte çok başarılıdır. Bu hastalıların tedavisinde sıvı tüketimi çok önemli, ama damar yoluyla bu sıvıları almak ne kadar gerekli, ancak çok yaşlı kronik hastalığı olan ve hiçbir şekilde yeterli sıvıyı tüketemeyen hastalarımız için geçerli bir yöntemdir. Genç ve sağlıklı bir insanın sıvıyı ağız yoluyla alması en sağlıklı tedavi biçimidir."
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2013, 13:58