Çocuklarda da sinüzit görülebileceğini, ancak teşhis koyabilmek için ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermediklerini kaydeden Baykal, şöyle konuştu: "Elbette küçük çocuklar baş ağrısını doğrudan söyleyemezler ama davranışlarıyla bunu gösterebilir. Başını tutma, yanaklarını ovalama, saçını çekme gibi alışık olmadığınız mizaç değişikliklerini anne babaların dikkate almaları gerekir. Geniz akıntısını sıklıkla yuttukları için bulantı kusma olabilir, kötü bir ağız kokusu çoğu zaman mevcuttur. Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde mutlaka anatomik bir problem vardır. Kemik eğriliği, burun eti büyümesi, polipler sinüzit oluşumunu kolaylaştırır. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri risk altındadır. Tabii bunların dışında başka sebepler de olabilir, o zaman spesifik olarak araştırmak gerekebilir kişiyi."
Son yıllarda diş implantların yaygınlaşmasıyla beraber diş kökenli sinüzite daha sık rastlamaya başladıklarını ifade eden Opr.Dr.Bahadır Baykal, üst çeneye implant takılırken sinüs duvarının zedelenebileceğini, bu yüzden enfeksiyona meyilli hale gelen sinüs boşluğu, şayet farkına varılmazsa kişinin tekrarlayan sinüzit atakları geçirebileceğini söyledi.
TANIYI DOKTOR KOYABİLİR Mİ?
Bahadır, bir soru üzerine şunları söyledi:
"10 günden fazla süren burun akıntınız, baş ağrınız varsa sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama doğru tedavi için mutlaka Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekir. Burun ve sinüsleri açılı endoskoplarla değerlendirmek oldukça mühim. Unutmayın ki, yetersiz tedaviler kronik sinüzite yol açabiliyor, bu durumda cerrahi şart oluyor. Öncelikle antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı azaltacak ilaçları verebiliyoruz, burun içindeki akıntının düzenli temizlenmesi önemlidir. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme süresini kısaltır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal sorunlarda aynı seansta mutlaka halledilmelidir."
SİNÜZİT AMELİYATLARI NASIL?
Genellikle genel anestezi altında zaman zaman lokal anestezi ile endoskopik sinüzit ameliyatları yaptıklarını kaydeden Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sinüslerin buruna açılan kanallarını tıkayan polipler ve diğer yapısal sorunlar düzeltilerek doğal genişlik sağlanmaktadır. Balon gibi şişirilen bir kateter yardımı ile ameliyat yapılmaktadır. Uygun vakalarda oldukça yüz güldürücüdür. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. İşe dönüş süresi 2-7 gün arasında değişir. Yetersiz tedavinin en önemli komplikasyonu gözle ilgilidir. İltihap göz küresine yayılırsa göz çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşur, eğer bu durum atlanırsa körlüğe kadar gidebilir. Acil ameliyat gerekebilir." Menenjitin ölümcül olabilen bir komplikasyon olduğunu anlatan
Bahadır, sözlerini şöyle tamamladı: "Günümüzde en sık görülen kafa içi komplikasyon ise beyin zarı altında iltihap oluşmasıdır. Sinüzitten korunmak için öncelikle kendinizi soğuktan koruyun, soğuk havalarda bere takın, ıslak saçla dışarıya çıkmayın, hava akımına maruz kalmayın. Uzamış grip ve nezle durumunda mutlaka doktor kontrolüne gidin. Gribal enfeksiyon durumunda burnunuzu açık tutmak için lavaj yapın. Okyanus suları kullanılabilir. Kaynatılıp soğutulmuş bir bardak suyun içine, bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat atın karıştırın, hazırladığınız karışımla burun temizliği yapılabilir. Alerjiniz varsa tedavisini yaptırın, sigaradan uzak durun. Özellikle kışın beslenmenize dikkat edin. Burun kemik eğriliği, burun eti büyümesi ve polip gibi yapısal sorunlar olup olmadığını anlamak için KBB muayenesi olun."
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2013, 00:46