Siirt’te bir grup doğa sever, 2012 yılında keşfedilen ve dünyadaki 3 Akabe’den biri olan Siirt’teki 3 bin 500 yıllık Akabe yolunda doğa yürüyüşü yaptı.
AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Yasin Aktay, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, bir grup doğa sever ile sarp kayalıkların yamacından geçen ve Milattan Önce 2000’li yıllarda yaşayan Asurlular tarafından yapılan ve halen ayakta kalan yoldan geçti. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt Temsilcisi Ayhan Mergen, Akabe denen yolun elle yapılmış zor sarp, geçit anlamına geldiğini, dünyada sadece 3 tane olan Akabe’nin biri Suudi Arabistan yarımadasında, birinin Hindistan’da, diğerinin de Siirt’te olduğunu söyledi. ÇEKÜL Vakfı ile halen Konya Selçuk Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof.Dr. Ali Boran ve ekibi tarafından yapılan araştırma sonucunda Siirt’teki Akabe’nin 3 bin 500 yıllık olduğunun ortaya çıktığını belirten ÇEKÜL Vakfı Siirt Temsilcisi Mergen, "Dünyada 3 tane olan Akabe’nin bir tanesi Suudi Arabistan yarımadasında Peygamber Efendimizin de hayatında geçen Akabe Biatı olarak bilinen yerdir. Diğeri Hindistan yarımadasında. Siirt’teki Akabe ise, Milattan Önce 2000’li yıllarda burada hüküm süren Asurlular tarafından yapılmıştır. Siirt Akabesi, Siirt ve dolayısıyla Doğu Anadolu’yu Mezopotamya ve Suudi Arabistan yarımadasına bağlayan önemli geçitlerden birisidir" dedi.
Siirt Akabesinin yaklaşık 3 metre genişliğinde ve 3 kilometre uzunluğunda olduğunu dile getiren Mergen, şöyle konuştu: "Botan Vadisi’nin eşsiz manzarası eşliğinde geçilen Akabe ile ilgili Osmanlı son dönemi Ergani mutasarrıfı Arif Paşa, görev yaptığı bölge ile ilgili yazdığı seyahatnamesinde ayrıntılı bilgi veriyor. Bu kitap halen İstanbul Millet Kütüphanesi el yazması eserler bölümünde korunmaktadır. Bu bilgiler Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde görev yaparken, yüzey araştırmaları yapan ve halen Konya Selçuk Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan Prof.Dr. Ali Boran ve ekibi tarafından teyit edilmiştir."
KÜLTÜR ENVANTERİNE ALINDI
Akabe yolunun koruma altına alınarak projelendirileceğini ifade eden ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Mergen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü tarafından çok olumlu bir kararla Akabe’nin doğa turizmine kazandırılması için Dicle Kalkınma Ajansı’na (DİKA) proje sunuldu. Kabul edilen ve önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlanacak olan proje ile Akabe’nin başlangıç ve bitiş noktalarına işaret konulacak. Buraya su ihtiyacı ve cep telefonu çekmesi için sistem yerleştirilecek. Akabe yolunun internet ortamında oluşabilecek. Dolayısıyla Akabe’yi görmek isteyen insanlar daha evlerinde iken hangi noktada ne olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip olacak. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin doğa turizmi açısından çok önemli bir konuma geleceğini söyleyebiliriz. Çünkü Akabe’nin tarihi değeri ve güzelliğinin yanı sıra Botan Vadisinin eşsiz ihtişamını da görmek mümkün olacak."
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2015, 08:44
3500 Yıllık Akabe Yolunda Doğa Yürüyüşü Yapıldı
Siirt’te bir grup doğa sever, 2012 yılında keşfedilen ve dünyadaki 3 Akabe’den biri olan Siirt’teki 3 bin 500 yıllık Akabe yolunda doğa yürüyüşü yaptı.AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Yasin Aktay, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, bir...
YORUM EKLE
1
Yerli Muz Olarak Bilinen Işkın Fiyatları El Yakıyor
2
Derbi gerildi Twitter yıkıldı
3
Trabzonspor maçındaki dev pankartta inanılmaz hata
4
Hamzaoğlu: 'Salih'in bu açıklamayı yapması hoş...
5
KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura...
6
Erdoğan'ın teklifine Obama'dan onay
7
20 Nisan 2015 yurtta hava durumu
8
Tarsus’ta zincirleme kaza: 3 ölü, 9 yaralı
9
21 ilde KPSS operasyonu: 78 gözaltı
10
'Türk Einstein'i Hayatını Kaybetti
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:20
GÜNEŞ
07:48
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:51
YATSI
19:13
SAYFALARTüm Sayfalar