Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Ulueren: “Türk ürünlerinin Nijerya'daki kalite algısı çok yüksek“

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Melih Ulueren, Türk ürünlerinin Nijerya'daki kalite algısının çok yüksek olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Ulueren: “Türk ürünlerinin Nijerya'daki kalite algısı çok yüksek“
banner98

Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Melih Ulueren, Türk ürünlerinin Nijerya'daki kalite algısının çok yüksek olduğunu bildirdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından (BTSO) yapılan açıklamaya göre, çevrim içi düzenlenen "Nijerya Pazarı ve Ticaret Fırsatları" konulu seminerde konuşan Ulueren, Nijerya'nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ekonomilerden olduğunu anlattı.

Salgınla küresel alanda petrol fiyatlarının düştüğünü belirten Ulueren, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı olan Nijerya'nın bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğini vurguladı.

Ülkede önemli bir döviz sıkıntısı yaşandığını aktaran Ulueren, şöyle devam etti:

"Nijeryalı üreticiler ham madde ve ara malı satın alacak döviz bulamıyor. IMF ve Dünya Bankasından alınan kredi desteği ile ekonomide toparlanma hedefleniyor. Salgının sona ermesiyle petrol fiyatları yeniden artacak. Zaman içinde Nijerya'nın her zamanki güçlü potansiyeline kavuşmasını bekliyoruz. Ayrıca Nijerya'da başarılı olmak için Nijerya'da bulunmak gerekiyor. Firmalarımız burada yerel bir ortakla hareket edebilirler. Bununla birlikte burada sadece Bursa değil bütün Türk üreticilerinin ürünlerini sergileyebileceği daimi bir Türkiye pavyonu kurulabilir. Çin'in uyguladığı ve çok faydalı olan bu çalışmayı Nijerya’da hayata geçirebiliriz. Türk ürünlerinin Nijerya'daki kalite algısı çok yüksek. Nijerya'da yerleşik olmak burada başarının anahtarı konumunda."

- "Otomotiv sektöründeki fırsatları takip etmekte fayda var"

Türkiye'nin Abuja Ticaret Müşaviri Onur Akgül de Türkiye ile Nijerya arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında bilgiler verdi.

Nijerya'nın dünyanın en büyük 12'nci petrol üreticisi, 8'inci büyük ihracatçısı ve ispatlanmış rezerv anlamında 10'uncu büyük ülkesi olduğunu anlatan Akgül, ülkenin 53 milyar dolarlık ihracatının yaklaşık 45 milyar dolarını petrol ve doğal gazın oluşturduğunu kaydetti.

Akgül, Nijerya'da Kovid-19 salgınıyla tıbbi ekipman ürünlerinde ithalat vergilerinin askıya alındığını belirterek "Nijerya'da bu yıl otomotiv sektöründe ithal vergilerin yüzde 35'ten yüzde 5'e düşürülmesi yönünde bir çalışma yapılıyor. Nijerya'da kayıtlı 11 milyon araç var. 200 milyon nüfusa göre araç sayısı ülkede çok düşük. Bu da ciddi bir araç ihtiyacı anlamına geliyor. Ülkede otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektöründeki fırsatları da takip etmekte fayda var." ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Nijerya İş Konseyi Başkanı Hakan Özel de Nijerya'nın 200 milyonu aşkın nüfusuyla Afrika'nın en büyük pazarlarından biri olduğuna dikkati çekerek bu ülkede iş yapmak isteyen Türk firmalara rehberlik etmeyi amaçladıklarını belirtti.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Bursa ile Nijerya arasındaki ticaret hacminin 2019 yılında 10,6 milyon dolara ulaştığı, kentte bu ülkeye ihracat yapan 83 firma bulunduğunu bilgisini paylaştı.

Etkinlikte, MÜSİAD Nijerya Şube Başkanı Tevfik Demirel de bir sunum yaptı.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2021, 22:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0