Doğaya Zarar Vermeden Hes Yapmak Mümkün

Işıklar Enerji ve Yapı Holding’in iştiraklerinden BND Elektrik, enerji sektöründeki ilk hidroelektrik santrali (HES) üretime başladı. Ordu-Giresun illeri arasında kurulan santralin en önemli yanı, doğayı katletmemek için yapılan 6 milyon...

Doğaya Zarar Vermeden Hes Yapmak Mümkün
banner98
Işıklar Enerji ve Yapı Holding’in iştiraklerinden BND Elektrik, enerji sektöründeki ilk hidroelektrik santrali (HES) üretime başladı. Ordu-Giresun illeri arasında kurulan santralin en önemli yanı, doğayı katletmemek için yapılan 6 milyon lira ek maliyetli 1,6 kilometrelik su iletim tüneli oldu.
BND Elektrik’in Ordu-Giresun illeri arasında kurulan santrali üretime başladı. Santralin çevreye zarar vermemesi için 6 milyon lira ek yatırım yapıldı. Santral hakkında bilgiler veren BND Elektrik Genel Müdürü Bülent Şahinalp, Türkiye’de bu tür projelere karşı ciddi bir çevre hassasiyeti geliştiğini belirten Şahinalp, bu durumun çoğu yatırımcıyı geri tuttuğunu, ancak yatırımcının da ne yazık ki doğru yöntemleri araştırmadığını söyledi. Santral yapımında doğaya zarar vermemek için dağ delinerek ve 1,6 km’lik bir su iletim tüneli açıldı, 3,5 km’lik hat boyunca zarar verilecek olan doğa korundu.
SANTRAL 15 BİN KONUTUN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Santralde üretilen elektrik enerjisi, yatırımı BND Elektrik tarafından gerçekleştirilen 23,4 km uzunluğundaki enerji nakil hattı ile TEİAŞ Ordu trafo merkezine ulaştırılmaya başlandı.
Yatırımın hayata geçirilmesi aşamasında yaptıkları fizibilite raporlarından rakamlar paylaşan Şahinalp, santralin yıllık elektrik üretiminin 33 milyon 815 bin kWh olarak hesaplandığını, yaklaşık 15 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte elektrik üretebileceklerini belirtti.
HES projelerine olumsuz bakışın kaynağının genel olarak kanal yapımları sırasındaki tahribat olduğuna değinen Bülent Şahinalp, “Eğer diğer projelerde de tünel kullanılmış olsaydı, HES’lere daha olumlu yaklaşılırdı. İletim tünelleri, jeolojik yapının elverdiği ölçüde HES projeleri için tercih edilen bir uygulama olmalı” dedi.
BALIKLARA DA YOL YAPILDI
Projede 2 tane Akım Gözlem İstasyonu (AGİ) bulunuyor. AGİ’lerde her ay Devlet Su İşleri (DSİ) görevli çalışanları ölçüm yapıyor ve bu istasyonlarda sudaki canlıların yaşaması için gerekli olan can suyu miktarı ölçülüyor. Aynı zamanda balıkların yaşamlarına devam etmesi ve yumurtlama dönemleri için de ayrı bir balık geçiti yapıldı.
Teknik ekip hariç projenin inşaatında çalışan işçilerin neredeyse tamamının bölgeden istihdam edildiğini belirten Şahinalp, tünelin açılması aşamasında ortaya çıkan hafriyat ve granit malzemesinin de bölgedeki köy yollarının iyileştirilmesinde kullandıklarını söyledi. Işıklar Enerji ve Yapı Holding’in diğer şirketleri de bölgedeki okul ve camilerin onarılmasını sağladı.
İKİ YENİ PROJE
BND Elektrik, Üçgen-2 Hidroelektrik Santrali’nden sonra Kahramanmaraş ve Gümüşhane’de iki yeni projeyle daha elektrik üretimi gerçekleştirecek. Kahramanmaraş HES’in kurulu gücü 3,35 MW Gümüşhane’de hayata geçecek olan HES’in kurulu gücü 5,95 MW olacak.
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 07:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0