O zamana kadar Ürdün’ün kontrolünde bulunan Doğu Kudüs’ü 1967 yılında işgal eden İsrail, 1980 yılında kentin tamamını başkent ilan etmişti. Bugüne kadar hiçbir devlet Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımadı. Hiçbir ülkenin Kudüs’te büyükelçiliği de bulunmazken İsrail meclisi, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar gibi resmi kurumlar ise Kudüs’te yer alıyor. Ancak, Trump’ın dün açıkladığı karar bu yönde ilk olma özelliği taşıyor. Filistinliler ise, Doğu Kudüs’ü kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak kabul ediyor. Aslında, Trump seçim kampanyaları sırasında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacakları ve Tel Aviv’de bulunan ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacakları vaadinde bulunmuştu.
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2017, 13:16Tartışmaların odağındaki Kudüs’e en fazla ziyaret Türklerden
ABD Başkanı Donald Trump’ın dün açıkladığı Kudüs kararı ile bir kez daha tartışmaların odağında dünyanın en kadim kenti Kudüs’ü gidenlerin büyük bir çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Kudüs’e giderek kutsal mekanları ziyaret eden Türklerin sayısı 26 bin oldu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam saatlerinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı tüm dünyada tepkilere yol açarken tartışmaların da fitilini de ateşledi. İki kez haritadan silinen, 23 defa işgal edilip 52 defa saldırıya uğrayan ve 44 defa da el değiştiren Kudüs, ABD’nin tüm engellemelere rağmen aldığı kararla bugün bir tek daha tartışmaların odağında. Trump’ın kararına Filistinli çocukların Türkiye sevgilerini gösterdiği, “Nereden geliyorsunuz” sorusuna “Türkiye” yanıtını alan Filistinli esnafın minnet dolu gözlerle teşekkür ettiği Türkiye’den de kınama açıklamaları geldi. Müslümanların ilk olarak Hz. Ömer döneminde fethettiği Kudüs’e dünyanın farklı noktalarından da ziyaretçilere kapılarını açıyor. Hazreti Adem, Hazreti İbrahim, Hazreti İsmail, Hazreti İshak, Hazreti Yakub, Hazreti Yusuf, Hazreti Musa, Hazreti Harun, Hazreti Davud, Hasreti Süleyman, Hasreti Zekeriya ve Hazreti İsa gibi çok sayıda peygamberin hayatının bir alanında bulunduğu Kudüs’e her yıl Rusya’dan 450 bin, Polonya’dan 300 bin, Fransa’dan 250 bin, ABD’den ise 400 bin kişi ziyarete gidiyor. Kutsal kente, en büyük ilgi ise Türkiye’den. Yalnızca geçtiğimiz yıl içinde Kudüs’ü ziyaret ederek, kente yaşananlara şahit olan, kutsal mekanları ziyaret eden Türk sayısı 26 bin. Tur şirketlerinden alınan bilgiye göre, 2017 yılında özellikle Mart ayından sonra bu rakam arttı. Kente ziyaret gerçekleştiren Türklerin büyük bir bölümünü ise öğrenciler oluşturuyor.
YORUM EKLE
1
Osmangazili Judocular Antalya’da
2
Ayla'nın manevi babası Kore gazisi vefat etti
3
Van'da asayiş operasyonu: 6 gözaltı
4
Erdoğan - Pavlopulos zirvesinde Lozan krizi
5
Avrupa'da Kudüs'ü tanıyan ilk ülke
6
Bir yıl içinde hedef 20 ülke
7
2 ABD’li ajanı ihbar edene 3 milyon ödül
8
Kudüs; İlk Kıblemiz, Gözbebeğimiz, Onurumuz
9
Orhangazi Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısını...
10
Amerika’nın Kudüs provokasyonuna tepki gösterdi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:24
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:26
AKŞAM
17:48
YATSI
19:11
SAYFALARTüm Sayfalar