AK PARTİ’DE BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILIYOR
AK Parti eski Manisa Milletvekili ve Genel başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın başkanlık sistemine evet dediği ve sonradan pişman olması kamuoyunda bomba etkisi yaptı.
Türkiye, 2018 yılında anayasasında yapılan köklü değişikliklerle hükümet sistemini değiştirmişti. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adıyla yeni bir sistem uygulamaya konuldu.
Başkanlık sistemine geçilmesi rejim değişikliği tartışmasını da beraberinde getirmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından desteklenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kabul ettiği Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi AK Parti içinde sorgulanmaya başlandı.
Zaman zaman bürokrasi konusunda sorun yaşayan milletvekilleri, grup başkan vekilleri ile bir araya gelerek, işlerin tıkandığını, neden olarak ise yeni sistemden kaynaklı olduğu görüşünde birleştikleri söyleniyor.
Parti tabanı, her ne kadar bu sistemin gelmesi için oy verse de bu sistemin işe yaramadığını gördü. Sorunlarının çözülmediğini gören parti tabanı parlamenter sisteme geri dönülmesini istiyor.
31 mart seçimlerinde oy kaybına neden olan sorunların başında, sistemden kaynaklı dışarıdan atama ile getirilen bakanların iyi çalışamaması, halktan uzak parti yönetiminin kibirli davranışlar içine girerek sorun çözmekten uzak bir keyfiyet içinde olmaları gösteriliyor.
Vatandaşlar, ekonomik sorunların yanı sıra işsizlik ve gıda enflasyonunun da sistemden kaynaklı olduğuna inanıyor. Bazı cemaat ve tarikatların bürokrat atamalarında etkili olması da işleri tıkanma noktasına getirdiği de bu sorunların içinde yer alıyor.
Bu ve buna benzer birçok sorunun partili cumhurbaşkanlığı sisteminden kaynaklı olması da parti tabanında rahatsızlık oluşturmuş durumda. Öte yandan yeni sistemin bakan ve milletvekilleri arasında sıkıntıya neden olduğunu birçok kere dile getirmiştim. Tekrar etmek gerekirse bakan ve bakanlık bürokratlarının bazılarının telefonlara çıkmayışları, randevu vermeyerek işleri tıkadığı, seçimlerde de bundan kaynaklı oy kaybına neden olduğuna inanılıyor.
Başta parti yönetimi olmak üzere taban da, Erdoğan'ın yeni sisteminden vazgeçip parlamenter sisteme geri dönmesini istediği söyleniyor.