Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Eymir Mahallesi, bu yıl geleneksel "Dede Pilavı" etkinliğini "Şalvar Şenliği" olarak düzenledi. Ancak bu kez şenlik, mahalle kadınlarının öncülüğünde çevre endişeleriyle bir araya gelerek farklı bir boyut kazandı. Eymir ve Sülüklügöl mahallelerinin dağlık alanlarında ve ormanda özel bir şirket tarafından altın aramasında siyanür kullanılmasına karşı yapılan eylem, dikkatleri üzerine çekti.
Kadınlar Doğa ve Yaşam Alanlarının Korunması İçin Seslerini Yükseltti
Eymir İlkokulu bahçesinde bir araya gelen kadınlar, "Doğamızın ve yaşam alanlarımızın talanına izin vermeyeceğiz" pankartı açarak tepkilerini dile getirdi. Özellikle ziynet eşyalarını takmayarak dikkat çeken kadınlar, altının doğa ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptılar.
"Altın Olmadan da Hayat Yaşanabilir"
Eylemde konuşan mahalleli Ayşe Döğer, etkinliği bir eyleme dönüştürdüklerini belirterek, "Hepimiz altın ziynet eşyası takıyoruz. Ama altın olmadan da hayat yaşanabiliyor. Ağaçlar, tarım arazileri, su olmadan hayatın hiçbir anlamı olmaz. Toprağımızın ziyan olmaması için bu zulme dur diyeceğiz. Hayatta hiçbir şey, sağlığımızdan önemli değildir. Sağlığımız ve geleceğimiz için sonuna kadar direneceğiz. Eğer birlik olursak, her şeyi başarabiliriz" şeklinde konuştu.Eylem, altın aramasında siyanür kullanımının çevresel etkileri ve doğaya olan zararlarına dikkat çekerek, yerel halkın duyarlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2024, 10:59