Elektronikçiler Odası Başkanı Kırcalı “5 Yıl Sonra Usta Bulamayabiliriz”

Meslek liseleri ve sektör arasında köprüyü oluşturmak ve mesleki eğitimde istihdamın artırılması amacıyla Elektronikçiler Odası tarafından sektörel buluşma gerçekleştirildi.

Elektronikçiler Odası Başkanı Kırcalı “5 Yıl Sonra Usta Bulamayabiliriz”
banner98

Meslek Liselerinin hak ettiği önemin ve değerin verilmesinin sağlanması, sektörde faaliyet gösteren kurumların da çalışmalarıyla ortak bir farkındalık oluşturulması amacıyla Botanik Garden’da düzenlenen etkinliğe Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bülent Altıntaş, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, 7.Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Müdürü Aziz Ereselli, Bursa Elektronikçiler Odası Başkanı Erkan Kırcalı, KOSGEP Müdürü Erkan Güngör, İŞKUR Veri Hazırlama Muhammed Şahin ve çok sayıda üye katılım sağladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Elektronikçiler Odası Başkanı Erkan Kırcalı, “ Bizler göreve geldiğimiz iki yıldan beri sayısız etkinlik, sayısız program düzenledik. Fakat düzenlediğimiz programlar ve etkinliklerin dışında bana göre en önemli olan etkinlik bu akşam gerçekleştirdiğimiz etkinlik. Çünkü bir gelecek kaygımız var. Bu gelecek kaygısının önüne geçmemiz gerekiyor ve konu beşlik başlığımızı da geleceğin ustaları diye adlandırdık. Saygıdeğer okul müdürü Ve bununla alakalı da böyle bir program yapmaya karar verdik. Odamız bünyesinde bugüne kadar sevgili meslektaşlarım, sevgili arkadaşlar 700 kişiye dokunmuşuz. Ustalık belgesi, usta öğreticilik belgesi, eğitimler, bilgisayar öğretimi, eğitimi sertifikası, MYK belgesi İki yılda bunlar gibi bir çok iş gerçekleştirdik” dedi.

Oda bünyesinde bir akademi kurduklarını belirten Kırcalı, “ kendi bünyemizde elektro akademi olarak bir akademi kurduk. İnşallah bu akademi önümüzdeki günlerde daha aktif, daha güncel konulara değinerek daha iyi eğitimler verecek. Kalifiye eleman problemi var, ama bu beş yıl sonra kan gerer. Beş yıl sonraki hacmimiz yurt dışından şu an kızdığımız göçmenler var ya, daha fazlasını talep etmeye yönelik olacak. Çünkü eleman bulamayacağız, mesela ben bir haftadır eleman ilanı veriyorum gelen kişilere bakıyorum ne yazık ki durum içler acısı diyebiliriz. Biz yeni nesili buralara entegre edemiyoruz edemediğimizden dolayı da çok ciddi bir şekilde kayıplar veriyoruz. Bu kayıpların önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

HER İŞLETMEDE MUTLAKA 1 ÇIRAK OLMAK ZORUNDA

Yıllardır Türkiye’nin bir geleneği haline gelen Usta Çırak ilişkisi geleneğini devam ettirmek bizim asli görevlerimizden bir tanesi. Bizler geçmişimi yaşatırsak, geleceğimizi daha güzel inşa edebiliriz.Meslek liselerinden mezun olan yada aktif olarak çalışan öğrencilerin çıraklık programları ile sektörde kendilerine daha fazla yer açılmasının önemini vurgulayan Elektronikçiler Odası Başkanı Erkan Kırcalı, “ El işletmeye muhakkak bir çırak olmak zorunda, bunu bizler mutlaka yapmak zorundayız. Eğer biz bunu başaramazsak, ileride işimizi bırakabileceğimiz kimse olmayacak” dedi.

TİCARET VE SANAYİ ODALARI OLARAK MESLEKİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ

Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar Bursa'daki ticaret ve esnaf odalarının önemine değindi. Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle esnaf ve tüketicilere hizmet vermek için çalıştıklarını belirten Aslanlar, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan etkinliklere katılımlarınız çok değerli . NACA kodlarıyla ilgili bir komite oluşturuldu ve bu konuda esnaf odalarımızda bizlere yardımcı oluyorlar. Meslek eğitimi konusuna da değinen Aslanlar; Bursa'daki meslek eğitimine katılım oranının yüksek olduğunu ve bu alanda yapılan yenilikleri aktardı. Sektör içi okullar ve entegrasyon konularının önemine vurgu yaparak, eğitim içeriklerinin netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin sektörde iş ve staj imkanlarının arttırılması konusunda çalışmalara her zaman destek olduklarını belirten Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Fahrettin Bilgit, “ Esnaf ve sanatkarlara yönelik kalifiye eleman yetiştirmek çok önemli. İş gücü ihtiyacının arttığı bu dönemde her sektörde yetişmiş iş gücü ihtiyacı gittikçe artıyor. Bununla alakalı eğitim politikalarında değişiklik olması gerekli. Gençlerin lisede meslek seçimlerinde pratik ve sonuç olması gerekli” dedi. Üniversite öğrencilerinin yüksek maaş beklentileri yerine, meslek sahibi olmasının avantajları üzerinde durmalarını belirten Bilgit, “ Esnaf odalarının her bakımdan desteklenerek gençlerin de esnaf camiasına yönlendirilmesi çok önemli” dedi.

BURSA İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bülent Altıntaş aranan eleman sıkıntısının Türkiye dahil birçok ülkede sıkıntı olduğunu belirten Altıntaş, Almanya gibi meslek eğitiminde rol model aldığımız ülkeler de bile böyle sorunlar yaşanıyor. Biz Bursa olarak diğer illerimize göre mesleki eğitim anlamında ve işletmelerimizin ilgisi anlamında oldukça şanslıyız. Orta öğretim düzeyindeki öğrencilerimizin %55’i mesleki eğitime dahil oluyor. Bursa’da 60.000 öğrencimiz mesleki eğitim alıyor. Ver yıl 15.000’den fazla öğrencimizi mezun ediyoruz. Son yıllarda hem ülkemizin hem de bakanlığımızın mesleki eğitime özel ilgisi var” dedi.

USTALIK TELAFİ PROGRAMLARI VE ÇIRAKLIK PROGRAMLARINI BELGELENDİRMEYİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ

Ustalık Telafi Programlarıyla birlikte belgelendirme noktasında ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Mesleki eğitim merkezlerinin diploma programına geçerek biraz daha cazip hale getirilmesi noktasında ciddi adımlar attık. Son dönemlerde de Sayın Cumhurbaşkanımızın da tanıtımını yaptığı bölge okulları, iktisat okulları, sektör içi okullar ve sektöre entegre okullar anlamında dört yeni okul türünü konuşuyoruz şu anda. Çok büyük fırsatlar sunan, çok fazla şart koymadan hemen sektör içerisinde meslek lisesi açabilecek imkanlar var. Biz bakanlık olarak yeni öğretim içerikleri oluşturuyoruz. Sektör beklentileri ve öğrencilerimizin eğitimi açısından önemli etkilerinin olacağını düşünüyoruz” dedi.

Şehit Hakan Ünver Mesleki Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü İbrahim Aygüç Toplantıda, mesleki çıraklık eğitimi ve ustalık-kalfalık belgeleri üzerine bilgiler verdi. Ustalık belgesi başvurularının nasıl yapılacağı, gerekli şartlar ve süreçler detaylandırdı. Başvuruların 22 yaşını doldurmuş bireyler tarafından yapılabileceği, kalfalık ve ustalık sınavlarının iki ay aralıklarla gerçekleştirileceği belirtti. Ayrıca, mesleki yeterlilik belgeleri ve bunların seviyeleri hakkında bilgiler verilirken, ustalık sınavının pratik ve teorik aşamalardan oluştuğu, geçmişteki eğitim belgeleriyle başvuru yapılabileceği ifade edildi. Mesleki eğitim merkezlerinin bu süreçte önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0