YOLSUZLUĞUN PANZEHİRİ DENETİMDİR!

Denetimin olmadığı her yerde suiistimallerin yaşandığını savunan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller, yolsuzluklar, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir” dedi.

YOLSUZLUĞUN PANZEHİRİ DENETİMDİR!
banner98

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nca (BSMMMO) ‘1-7 Mart Muhasebe Haftası’ nedeniyle Heykel’deki Atatürk Anıtı önünde çelenk töreni ve basın açıklaması düzenlendi. BSMMMO yönetim kurulunun yanı sıra, Oda üyesi meslek mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen çelenk töreninde TÜRMOB’un ortak basın bildirisini okuyan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, “TÜRMOB çatısı altında örgütlenen,  ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odası’na kayıtlı, 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bine ulaşan muhasebe camiası, muhasebe haftasını mesleki sorunların gölgesinde kutlayacak. Mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Biz meslek mensupları olarak, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir” dedi.

 

“KGK SORUNU ÇÖZÜMLENMELİDİR”

 

TTK düzenlemesi ile birlikte oluşturulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görülerek desteklendiğini dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “TÜRMOB’la bağ kurmayan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar beklentinin çok uzağındadır. Türkiye’de bağımsız denetim TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM’lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır. SMMM ve YMM ruhsatı olan herkes bağımsız denetim yapma konusunda 3568 sayılı yasanın düzenlemeleri ve TÜRMOB’un verdiği eğitimler de dikkate alınarak yetkilendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte de bağımsız denetçi olacak kişiler için 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.”

 

“DENETİM TÜM İŞLETMETLERİ KAPSAMALIDIR”

 

“Ülkemiz ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu başta denetim olmak üzere, çıkış hedefinden uzaklaştırılmıştır” diyen Ahmet Hikmet Sönmez,  sözlerini şöyle sürdürdü: “TTK’da yapılan değişiklikler düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir.”

 

“MESLEKİ SORUNLARIMIZ ÇÖZÜLMELİDİR”

 

TÜRMOB tarafından Maliye Bakanlığı’na sunulan mesleki sorunlar ve çözüm önerileri raporlarında belirtilen hususların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ahmet Hikmet Sönmez, meslek yasalarının da günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçları göz önüne alınarak değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.  Meslek yasalarının anti demokratik maddelerden arındırılması gerektiğini de ifade eden BSMMMO Başkanı Sönmez, şöyle konuştu: “YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir. Paydaşımız olan bakanlıklar, yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB’un görüşlerini almalıdırlar. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. Maliye denetim elemanlarının mükellef nezdinde yürüttükleri incelemelerde mutlaka meslek mensubunun bulunması sağlanmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir.  KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır. Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için önerilerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.”

 

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL HARİTAMIZ

 

Konuşmasının sonunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sorunlarının çözümünde ilk tercihlerinin diyalog olacağını vurgulayan Sönmez, sorunlarının çözümü için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Diyalogla sorunların çözümü için mücadelemizi devam ettireceğiz, ancak bu sürecin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.

Artık sabrın sonuna geldik. Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir. Sorunların çözümü için işbirliği ile çalışılmalıdır. Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşu da olan meslek örgütümüz, üyelerimizden aldığı güçle, demokratik tepkimizi, taleplerimiz kabul görene kadar yaşamın her alanında gösterecektir.”
Güncelleme Tarihi: 01 Mart 2014, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0