Kurşunlu Mahallesi'nde fasulye üretiminden zarar edip tarımı bırakan ve fabrikalarda işçi olarak çalışan köylüler yeniden tarıma döndü. Mahallenin kaderi çilekle değişti. 800 haneli 4 bin nüfuslu köyde hemen herkes çilek üretirken, bu yıl rekolte 12 bin ton olarak açıklandı.
ÇİLEK ÜRETİMİNDE KADINLAR SÖZ SAHİBİ
7 yıl önce erkekler tarafından üretimine başlanan çilek için son dönemde bayanlar söz sahibi oldu. Kurşunlu'da 10 dönüm alanda çilek üretimi yapan çiftçi Ali Satılmış, “90’lı yıllarda Kurşunlu mahallemiz fasulye ile meşhurdu. Zaman geçtikçe fasulyeden zarar ettik. Çiftçilikten artık kimse para kazanmayınca İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışmaya başladık. Fabrikalarda bir müddet çalıştık. Bir kriz geldi, bu seferde işçiler fabrikalardan atıldılar. Sonra mahallemizdeki çiftçiler yeniden arayış içine girdiler. Mahalle sakinlerimiz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odamızın destekleri ile çilek ekimine başladı. Bu ekimden sonra çilek üretimi son 7 yıllık süreçte zirveye çıktı. Verimden memnunuz. Bu işi artık çiftçilerimiz tamamen iyi yapıyor. Daha da iyi olacak inşallah. Bu sene yağışlar çok oldu, zararımız var. Ancak sürdürülebilir olduğu sürece bu işe devam edeceğiz. Mahallemizin tamamının geçim kaynağı çilek. Bizden örnek alıp üretime başlayan civar mahalleler de var. Mahalledeki kadınlar çilek üretiminde rolü kaptı. Bu işi kadınlarımız çok iyi biliyor. Üretimini onlar yapıyor" dedi.
12 BİN TON ÇİLEK ÜRETİMİ YAPIYORUZ
Kurşunlu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış ise, “Mahallemiz son yıllardaki çilek üretimiyle birlikte ülkemizde söz sahibi oldu. Bundan 8 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası sayesinde Nevşehir bölgesine gezi turu düzenlenmişti. Aklımızda çilek üreteceğimiz yoktu. Orada çilek üretimini inceledik. 7 veren çileği üretiliyormuş. 6 ay boyunca ürün alıyormuş. Bizde bunu mahallemizde ekmeyi düşündük. İlk önce birkaç dönüm alanda çilek üretimini denedik, baktık ki çok başarılı. Daha sonraki yıllarda da mahallemizdeki çiftçilerimize önerdik. Şu anda ortalama 4 bin dönüm alanda çilek üretimi yapılıyor. Ortalama bir dönümden 3 ton çilek alınıyor. Yıl boyunca 12 bin ton çilek üretimi yapıyoruz” dedi.
PAZAR SORUNU YOK
Çilek tarlalarını gezerek incelemelerde bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Kurşunlu mahallesi çok eskiden Marmara bölgesinin fasulye deposuydu. Ancak olmadı. Tarım ikinci plana kalmıştı. Nevşehir gezisi üreticinin hayatını değiştirdi. 12 bin ton üretim yapılıyor. Bu çilekler çok kaliteli ve lezzetli olduğu için büyük marketlere bu çilekler ulaşıyor. Yağışlardan dolayı bu sene zarar oluştu ama güzel gelir elde ediyorlar. Pazar sorunu yok. Bizde bu çalışmalarla pazarı artırmak istiyoruz. Bu yıl çileğin tarladan satışı 3 ila 4 lira arasında yapılıyor. Marketlere gidince 10 liraya satılıyor. Büyükşehirlere çileğimiz gidiyor, oradan da Türkiye’nin çeşitli yerlerine ulaşıyor. Türkiye’nin çileği İnegöl’den diyebiliriz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2015, 14:17
Türkiye'nin Çileği Bursa'dan
İnegöl'de yetiştirilen "kırmızı altın" ünvanlı çilek üreticinin yüzünü güldürdü.
YORUM EKLE
1
Bursa'daki toplu ulaşım zammına imzalı protesto
2
3 günde 250'den fazla kalp krizi geçirdi
3
2. Ordu Komutanı Adem Huduti, sınırda incelemelerde...
4
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik!
5
Fenerbahçe'den Josej Souza hamlesi
6
O CHP'liden Bahçeli'ye sert eleştiri
7
Limonun fiyatı surat ekşitiyor
8
Emeklilerin intibak davası ertelendi
9
"Yüce Atatürk" davasında karar: Ahmet Çakar...
10
Fransa’da 'asrın yazı' yaşanıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:16
İKİNDİ
15:42
AKŞAM
18:04
YATSI
19:28
SAYFALARTüm Sayfalar