Programın açılışında konuşan ve iş kazalarının bedelinin ağır olduğuna dikkat çeken NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fikri Ünal, “Allah korusun bir kaza olduğunda bedeli çok ağır sonuçlar olabiliyor. Hem kendi firmamda hem de diğer firmalarda bu konudaki güvenlik önemlerinin alınmasının, bu işler başımıza gelmeden gerekenin yapılmasının isabetli olacağını düşünüyorum” dedi
Ünal’ın ardından konuşan NOSAB Müteşebbis Heyet ve NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras da iş kazalarının ve bu kazaların önlenmesi adına konulan kuralların önemine dikkat çekti. Aras, “Bu kurallar, kaideler bizler için var, bizlerin, sizlerin yaşam standartları için var. Teftiş esnasında müfettişlerin bizlere vermiş olduğu ödevler, görevler, bizlerin asli ödevleridir, görevleridir” diye konuştu.
“Herkes üzerine düşeni yapmalı”
İş Teftiş Bursa Grup Başkan Vekili Ali Yazar İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı’nın yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yazar, “Bursa Grup Başkanlığı olarak, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik, Yalova’ya bakmaktayız. Türkiye’nin her yerine teftiş için gidilebiliyor. Görev sahamız bu şekildedir” dedi.
İş kazaları önüne geçilmesine herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Yazar, “Sadece teftişle konuların çözülmesini beklemek yanlış olur. Bunda tarafların tamamının el birliğiyle, sorunun üzerine gitmek suretiyle herkes üzerine düşeni yerine getirmek suretiyle başarıyı yakalamamız mümkün olacaktır. Diğer türlü sadece teftişten bir şeyler beklemek bizi yanıltır, olduğumuz yerde saymamıza neden olur” şeklinde konuştu.
Teftişlere risk derecesine göre öncelik veriliyor
Teftiş yerlerini belirlerken konuyu risk öncelikli ele aldıklarını hatırlatan Ali Yazar, “‘Hep bize mi geliniyor, neden biz’ gibi sorularla karşılaşıyoruz. Fırsatı bulmuşken de bu konuya değinmek isterim. Yakın zamanda böyle bir serzenişle karşılaştığımızda bir baktık en son 4-5 sene önce gidilmiş. Sanki birkaç ay önce gidilmiş gibi bize lanse edildi. Hiç öyle bir durum söz konusu değil. Bizler görevlendirmeyi yaparken ya da teftiş yerlerini belirlerken risk öncelikli ele alıyoruz konuyu. Hangi sektörde hangi çalışmalarda, hangi işyerlerinde risk derecesi daha yüksekse öncelik onlara verilmek suretiyle denetim sıklığını bu şekilde, aralıkları daha kısa tutmak suretiyle teftişlerin sürmesini, tedbirlerin yerine getirilmesi öncelikliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan açıklamaların ardında programa katılan iş müfettişleri de uzmanlık alanlarıyla ilgili sunum yaparak, gelen sanayici ve firma yetkililerinin sorularını cevaplandırdılar.
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2018, 15:09