Nilüfer’de engelli ve engelli yakınlarına afete hazırlık eğitmi

Nilüfer’de engelli ve engelli yakınlarına afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında afete hazırlık eğitimi verildi.

Nilüfer’de engelli ve engelli yakınlarına afete hazırlık eğitmi
banner98
 Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi ve Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından, ilçe sınırları içerisinde yaşayan tüm engelli grupları ve engelli yakınlarına afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında eğitim verildi. Konak Kültür Evi’nde düzenlenen eğitim, Bizim Ev Sosyal Yaşam Destek Merkezi Koordinatörü Nilgün Gülay, Nilüfer Belediyesi Sivil Savunma Müdürü Veysi As tarafından verildi. Doğal afetler konulu kısa filmler gösterilerek, depreme hazırlık tatbikatı yapıldı. Çok sayıda engelli ve engelli yakınının katıldığı eğitimde Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey engelli afet çantası dağıttı.

Kurum olarak deprem ve diğer afetlere her zaman hazır olduklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu anlamda birçok noktada depremin anlık olarak izlenmesini sağlıyoruz. Depremi önceden tespit edip en azından can kaybını ve önemli eşyalarımızı güvenli bir yere aktarabileceğimizi düşünüyoruz. Afet sadece deprem değil, diğer afetlere de hazırlıklı olmak zorundayız. Tüm Nilüferliler’e de afetle ilgili projelerimizi açıklayıp, hazırlıklarımızı iletiyoruz. En yakın zamanda afet çantalarımızı tüm Nilüferliler’e ulaştıracağız” diye konuştu.

Afet sonrası ilk 72 saatin çok önemli olduğunu vurgulayan Nilüfer Belediyesi Sivil Savunma Müdürü Veysi As ise, “Afet sonrası devlet imkanları hemen seferber olamayabilir. Bu yüzden ilk olarak kendi kendimizi kurtarmaya çalışmalıyız. Depremin küçüklüğü yada büyüklüğü hiç önemli değil. Deprem anında panik halinde binadan dışarı kaçmamalıyız. Öncelikle binamızın güvenli olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Bunun için 181 numaralı telefonu arayarak deprem analizi yaptırabilirsiniz. Binamız güvenliyse evdeki eşyaların sabitlenmesine önem vermeliyiz. Marmara Depremi’nde yapısal olmayan yani evdeki eşyalardan dolayı ölenlerin sayısı bir hayli fazla. Bilinçsizce hareket etmemeliyiz. Cam, merdiven ve asansörler en tehlikeli yerlerdir. Buralardan kesinlikle uzak durmalıyız. Evimiz güvenliğini sağlayıp eşyalarımızı da sabitledikten sonra da deprem anında çök-kapan-tutun pozisyonunu alıp tehlikenin geçmesini beklememiz gerekiyor. Nilüfer ilçemizde İl Afet Yönetim Koordinasyon Merkezi ile birlikte tespit ettiğimiz, alt yapısı hazırlanmış çadır kent alanları var. Herhangi bir afette yerel yönetimler, valiliğin yardımıyla hizmeti bu alanlara götürecek” ifadelerini kullandı.

Engelli ve engelli yakınlarının afete hazırlık ve afet anında yapması gerekenler hakkında bilgi veren Bizim Ev Koordinatörü Nilgün Gülay ise “Aile bireyleri bir araya gelerek tahliye planı oluşturmalı. Ev, iş, okul ve toplu yerlerde sizi depremden koruyacak güvenli alanları belirleyiniz. Elektrik, su ve doğalgaz vanalarının kolay anlaşılabilmesi için hissedilebilir şekilde etiketleme veya işaretlemeler yapılmalı. Kişisel destek ağı oluşturup sizin için önemli olan araç ve gereçlerin yerlerini paylaşın. Afet anında telefonların kilitlenme ihtimalini göz önünde bulundurarak, tüm aile bireylerinin durumlarını bildirecek şehir dışı acil bağlantı kişinizi belirleyin” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 16:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0