İş dünyasının meseleleri tartışıldı

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Bakanı Metin Anıl, Ankara’da düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, istihdam üzerindeki aşırı yükler, iş güvenliği uygulama sıkıntıları, faiz yüksekliği, patent ve tasarım taklitçiliği konuları başta olmak üzere iş dünyasının güncel meselelerinin başbakan ve ilgili bakanlara aktarıldığını bildirdi.

İş dünyasının meseleleri tartışıldı
banner98
 İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, ilgili bakanlar, bürokratlar ile oda ve borsa başkanlarının katıldığı 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda iş dünyasının meselelerinin tartışıldığını söyledi. Anıl, şurada gündeme gelen konuların ise TOBB Marmara bölge toplantısı ve Ticaret ve Sanayi Odaları konsey toplantısında da şekillendirildiğini aktardı.
İTSO Başkanı Metin Anıl, şurada gündeme gelen konularla ilgili bilgi verdi. Anıl, Türk özel sektörünün dünyayla rekabet konusunda en büyük engelinin istihdam üzerindeki aşırı maliyetler olduğunu, buna bir türlü köklü çözüm getirilmediğini söyledi. Anıl, zaman zaman yapılan pansuman tedbirlerin yeterli olmadığını belirterek, “100 lira net maaş alan işçinin işverene maliyeti 184 liradır. Oysa bu oran ABD’de 117 lira, Güney Kore’de 134 lira, Almanya’da da 160 liradır” dedi.
Anıl, bu durumun işverene yüksek maliyet, işçiye ise düşük maaş olarak yansıdığını, böylece verimsiz çalışma gibi ek bir maliyetin daha ortaya çıktığını vurguladı.
2012 yılında çıkan yeni sendika kanununda sendika iş kolu barajının yüzde 3 olarak belirlendiği ve bu konuda mutabakat sağlandığını vurgulayan İTSO Başkanı Anıl, “TBMM’de hazırlanan yeni torba kanunda baraj yüzde 1’e kalıcı olarak çekilmek isteniyor. Bu yapılırsa çoğu işletme kapanmak zorunda kalacak” uyarısında da bulundu.
Kanunlardaki boşluklar yüzünden sınaî mülkiyet haklarının korunmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Metin Anıl, TBMM’de hazırlanan Sınaî Mülkiyet Kanunu tasarısından ümitli olduklarını, iş dünyasının tasarının bir an önce kanunlaşmasını beklediğini ifade etti.
Anıl, KOBİ’lerin finansman sıkıntıları, iş sağlığı güvenliği sitemindeki uygulama aksaklıkları ve çözüm yolları, teşvik siteminde ilçe bazlı uygulamalar da getirilmesi, eğitim, kalkınma ajansları, KOBİ’lere yapılması gerekli destekler, enerji ve alt yapı meselesinin de şurada gündeme geldiğini sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0