Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yürütülen kazı çalışmalarına İznik Müze Müdürlüğü başkanlık ediyor. Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kılavuz’nun danışmanlığında yapılan kazılar Kırgızlar Türbesi karşısındaki zeytin bahçesinde sürüyor. Uzmanlar, önceki günlerde caminin son cemaat yerinin ortaya çıkartıldığını söyledi. 5 metre eninde ve 25 metre uzunluğundaki son cemaat kısmının zemini 28x28 metre ebadında pişmiş kırmızı tuğla karolardan oluşuyor.
Orhan Gazi'nin İznik'i kuşattığı sırada 1325 yılında yaptırdığı anlaşılan Osmanlı'nın en erken yan mekanlı camiinin iki cephesinde misafirlerin kalması için bölümler mevcut. Bu yapılara 'tabhane', yan mekanlıya da 'zaviyeli' deniliyor. Caminin en önemli özelliği ise çinileri. Yapı, o dönem 2 metre yüksekliğe kadar altıgen yapıdaki çinilerle süslü ve buradaki çiniler Osmanlı Devleti'nin en erken tarihli İznik çinileri olarak biliniyor. Kazılar sırasında toprak altından çok sayıda çini parçaları da çıktı.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2016, 16:31
İlk Osmanlı camii gün yüzüne çıkarılıyor
İznik ilçesinde Orhan Gazi'nin yaptırdığı caminin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen kazılarda son cemaat yeri bulundu.
YORUM EKLE
1
Aktaş'tan İnegölspor'a moral ziyareti
2
Bursa'ya ikinci üniversite hastanesi
3
Yabancı öğrenciler demokrasi nöbetinde
4
11 darbeci asker heryerde aranıyor
5
Beştepe’de kritik zirve
6
İş adamı yurt dışına kaçarken yakalandı
7
Halk idam cezasının geri gelmesini istiyor
8
2. Ordu Komutanlığı'na atama!
9
FETÖ, Didem’in ölümüne neden oldu: Baba isyanda
10
Org. Akar'dan ABD'li mevkidaşına 'gülen' telefonu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:17
GÜNEŞ
07:45
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:53
YATSI
19:15
SAYFALARTüm Sayfalar