Köy Kınası etkinliği ile Türk kültüründeki bin yıllık kına eğlencesi günümüze taşınırken Bursa’daki yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekti.
DAĞ-DER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kına eğlencesi öncesi dernek üyeleri Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı Çakırhamam önünden davul ve zurna eşliğinde oynadıkları Yörük oyunları ile karşılayarak DAĞ-DER Kültür Merkezi’ne götürdü. Başkan Dündar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, DAĞ-DER yönetimi, Bosna Hersek Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbayriç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Yunanistan Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Kosova Obiliç Belediye Başkan Yardımcısı Grin Gurguri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı Danışık ve Kına Gecesi, halk oyunları ekiplerinin ateş etrafındaki oyunları ile başladı.
Köy Kınası etkinliğinde bir kıssa ile konuşmasına başlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Bir dedemiz ömrünü köyde geçiriyor. Biriktirdiğiyle de hacca gidiyor. Döndükten sonra sormuşlar ne gördün diye, diyor ki namazı kıldık Türkçe’ydi, hepsini anladım ama dışarı çıkınca hiçbir şey anlamadım. Şimdi bizim de burada Osmanlı evlatları var. Dillerimiz farklı ama selamun aleyküm dedi herkes coştu. İşte ortak noktamız bu. Onun için bu etkinlikleri yapıyoruz. Dilimiz, toprağımız farklı olabilir ama ortak paydamız aynı. Bu yüzden bu ortak payda, inşallah yeniden tarihte olduğu gibi büyüyecek. Bunun da temeli burada atıldı. Filizleri bu topraklardan çıktı. Bu filiz tıpkı 691 yıl önce olduğu gibi yeniden ulu çınar olma yolunda emin adımlarla büyüyor. Bu düşünceyle bu düğünümüz de hayırlı uğurlu olsun. Köy şenliklerimiz devam ediyor. Çok coşkulu heyecanlı ve her kesime hitap eden sadece belediyenin değil Bursa’nın bir etkinliği. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Yurt dışından gelen misafirlere de teşekkür ediyorum. Bu coşkumuz sürecek” dedi.
Kadınların, binanın üst katındaki salonda sergilediği oyunlarına, davetliler alkışları ile eşlik etti. Gelinlerin kınasının geleneksel türküler eşliğinde yakılmasının ardından, dağ yörelerine ait oyunlar oynandı. Gecede, halk oyunları ekibinin danslarına Başkan Dündar da eşlik etti.
Bin Yıllık Gelenek Yeniden Yaşatıldı
Selçukgazi Mahallesi'nde gerçekleştirilen köy kınası etkinliğinde ise gelin, arkadaşları tarafından mumlar eşliğinde düğün alayına getirildi. 7'den 77'e herkesin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte gelin ve arkadaşları çalan müzikler eşliğinde gece boyunca oynadı. Herkesin gönlünce eğlendiği gecede etkinlik, geline kına yakılması ritüeliyle devam etti. Kına yakma töreni, bakır tepsi içerisindeki gelin kınasının düğün alayına getirilmesi ile başladı. Geleneksel türküler eşliğinde gerçekleştirilen kına yakımı ile bin yıllık gelenek günümüze taşınırken birbirinden renkli görüntüler de yaşandı. Kına yakma anında avuçlarını açmayan gelinin avuçlarına kayınvalidesi tarafından altın konuldu. Kayınvalidesinden altını aldıktan sonra avuçlarını açan gelinin kınası, arkadaşları tarafından yakıldı. Kınanın yakılmasının ardından, gelin arkadaşları tarafından havaya atılarak damat düğün alayına çağrıldı. Damadın gelmesiyle birlikte gelin ve damat karşılıklı oynarken, eğlenceye devam edildi.
Tavuk ve Tatlı Alma Etkinliği Skeçlerle Renk Kattı
Salondaki eğlencenin ardından köyün sokaklarına dökülen misafirler, düğün alayı eşliğinde tavuk ve tatlı alma merasimlerini de gerçekleştirdi. Köyün genç erkeklerinin gelinlik kadın kıyafetleri giymesiyle yapılan skeçler de renkli görüntülere sahne oldu. Tavuk ve tatlı alma etkinliğinin ardından köyün gençleri, kız evinin önünde eğlenceye devam etti.
Yabancı Öğrenciler de Doyasıya Eğlendi
Uludağ Üniversitesinde öğrenim gören onlarca yabancı öğrenciler de Osmangazi’de başlayan Fetih Şenliklerine duydukları andan itibaren ilgi gösterdiklerini ifade ederek hayatlarında ilk defa kına gecesine katıldıklarını söyledi. Merasimi büyük dikkatle takip eden öğrenciler, gecenin devamında oyunlara eşlik ederek gönüllerince dans edip, eğlendiler.