Faslı Tekstilciler Bursa ile Yeni Ticari Bağlantılar Kurmak İstiyor

BTSO Heyeti, Fas Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Birliği’ni Ziyaret Etti

Faslı Tekstilciler Bursa ile Yeni Ticari Bağlantılar Kurmak İstiyor
banner98
 Fas Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Birliği Başkanı Karim Tazı:

“Birlikte Çalışırsak Türkiye, Afrika Pazarında Daha Güçlü Olur”

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) heyetini ağırlayan Fas Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Birliği Başkanı Karim Tazı, Türkiye ile Fas arasındaki ticari işbirliğinin iki ülkenin Afrika ve Avrupa pazarında gücünü artıracağını söyledi.

 

Fas’ın Kazablanka kentinde düzenlenen Morocco Home & Style Textile fuarına katılmak için Fas’a giden Bursalı tekstilciler, Fas Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Birliği’ni ziyaret etti. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş başkanlığındaki heyet, Birlik Başkanı Karim Tazı ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Bursa ekonomisi hakkında bilgiler veren İsmail Kuş, Bursa’da bine yakın yabancı sermayeli firmanın faaliyette olduğunu belirtti. Otomotiv, tekstil ve makine sanayisinde Bursa’nın büyük bir güce sahip olduğuna dikkati çeken İsmail Kuş, “Bursa, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısıdır” dedi.

 

“TİCARET HACMİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ”

Tekstilde Bursa’nın kailtesinin dünya tarafından bilindiğini söyleyen İsmail Kuş, Fas pazarında da Bursa markasının gücünü artırmak istediklerini vurguladı. Bursa’da Fas ile ticaret yapan 420 firma olduğunu belirten İsmail Kuş, Bursa ile Fas arasındaki ihracatın 135 milyon dolar olduğunu ve bu rakamın artması gerektiğini dile getirdi.

 

“ORTAK YÖNLERİMİZİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ”

Bursalı sektör temsilcilerinin Fas pazarını stratejik olarak gördüğünü hatırlatan İsmail Kuş, “Tekstilde yapacağımız işbirlikleriyle tecrübelerimizi paylaşmalıyız” mesajını verdi. İsmail Kuş, “Fas için de Türkiye önemli bir pazar. Ortak yanlarımızı birlikte hareket ederek fırsata dönüştürebiliriz. Tekstildeki kalitemize güveniyoruz. İnanıyorumki, yakın gelecekte Bursalı ve Faslı firmalar güzel işlere imza atacak” dedi. İsmail Kuş, Faslı tekstilcileri 21-25 Mart ve 9-13 Mayıs tarihlerinde Merinos AKKM’de düzenlenecek alım heyetleri organizasyonuna da davet etti.

 

“TİCARET İKLİMİMİZİ OLUŞTURMALIYIZ”

Fas Tekstil ve Hazır Giyim Endüstrisi Birliği Başkanı Karim Tazı, birliğin 57 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Tekstilin Fas için önemli bir sektör olduğuna işaret eden Tazı, sektörde 250 bin kişinin istihdam edildiğinin altını çizdi. Sektördeki üretilen ürünün yüzde 40’ının ihraç edildiğini dile getiren Tazı, 2006 yılında imzalanmasında kendilerinin de büyük destek verdiği Türkiye – Fas Serbest Ticaret Anlaşmasına (STA) rağmen iki ülke arasındaki ticaretin istenilen seviyede olmadığını söyledi. Karim Tazı, “Ticaret iklimini oluşturarak, iki ülkenin ekonomik işbirliğine yeni bir ivme kazandırmak istiyoruz. Bursa’nın tekstildeki tecrübesini ve kalitesini yakından biliyoruz. Bursa’da yapılacak alım heyeti programlarına Faslı tekstilcilerimizin de katılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

EKOSİTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ”

Fas’ın Türkiye ve Bursa için bir fırsat taşıdığını kaydeden Tazı, “Fas, Türkiye için Afrika pazarına açılan en önemli kapı konumunda. İki ülke mutlaka bu işbirliği mekanizmalarını harekete geçirmeli. Faslı firmalarımız Türkiye ve Bursa ile birlikte çalışmak istiyor. Bunun için ekosistemimizi ne kadar güçlendirirsek, ticaretimizi o kadar artırabiliriz. Böylece hem Türkiye hem Fas hem de Bursa kazanacaktır” dedi.

 

BURSALI TEKSTİLCİLER DERB OMAR’DA

BTSO üyesi tekstil sektörü temsilcileri, Fas programı kapsamında Kazablanka kentinin tekstil alanındaki en önemli ticaret bölgelerinden olan Derb Omar Bölgesini de ziyaret etti. Bursalı heyet, sektörde binden fazla firmanın yer aldığı bölgede Fas firmalarının üretim alanları ve satış mağazalarını inceleme fırsatı yakaladı.

 

“YAKINDA MEYVELERİNİ TOPLAYACAĞIZ”

Ur-Ge Proje üyesi sektör temsilcileri, Morocco Home-Style Fuarı Textile Fuarı’nda önemli iş bağlantılarıyla Bursa’ya döndü. Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan BTSO Meclis Üyesi Hasan Çepni, “Afrika, büyük bir kıta. Bu kıtanın çok önemli kapıları var. Fas da bu stratejik kapılardan birisi. Morocco Home fuarı ile de önemli iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde bunun meyvelerini toplayacağımıza inanıyorum” dedi.

 

BURSALI FİRMADAN FAS’A YATIRIM KARARI

Afrika pazarına açılmak için fuarın önemli bir fırsat olduğunu dile getiren iş adamı Ali Güzeldağ, Fas pazarını 2013 yılından bu yana takip ettiğini söyledi. Fas pazarı için yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Güzeldağ, “Yaptığımız araştırmalar kapsamında firma olarak Fas’ta satış ofisi açmayı hedefliyoruz. Faslı bir firmayla birlikte çalışarak, Bursalı ürünlerimizi bu pazarda satışa sunacağız” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2017, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0