Et Fiyatlarına İthal Çare

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkez Muhasip Üyesi Şaban Cetizli, et fiyatlarının düşmemesi halinde, arz-talep dengesini sağlayabilmek için Türkiye’ye 57 bin ton ithal et gireceğini söyledi.

Et Fiyatlarına İthal Çare
banner98
 at eti skandalını ortaya çıkartan Cetizli, yeni bir iddia daha ortaya attı. Cetizli, et fiyatlarının düşmemesi halinde art ve talep dengesini sağlayabilmek için Türkiye’ye 57 bin ton ithal et gireceğinin altını çizdi. Cetizli, “Bakanlıkta toplantı yaptık. Görüşmeler neticesinde bir karara varıldı. Dün itibariyle Uruguay’dan 180 bin adet besilik dana getirilmesi karara bağlandı ve ilk adımı atıldı. Genel Başkanımızın da aralarında bulunduğu 12 kişilik bir heyeti gönderdik. Peyderpey ithal hayvan gelecek. İlk etapta 6 bin 150 adet besi danası Türkiye’ye gelecek. Her ay iki gemi ülkemize gelecek. 6 ila 10 bin arası her ay hayvan giriş yapacak. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkezi ile Türkiye Et Kurumu Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde yıl sonuna kadar ithal hayvan gelecek. 6 bin civarındaki besilik danalar bir hafta içinde Türkiye’deki işletmelere dağıtılacak. Belki bu protokol 2016 yılında da devam edebilir” dedi.
Türkiye’de kesim fiyatlarının yükseldiğinin altını çizen Cetizli, “Kasaplarda et satış fiyatları 35 liraya kadar çıktı. Ortalama kıyma fiyatı 35 lira. Kuşbaşı fiyatı 40 liralara dayanıyor. Vatandaşın alım gücü zayıf olduğu için et alımı gerçekleşmiyor. Sadece restoranlarda satışlar var. Alışverişler düştü. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımız bu konudan çok rahatsız” diye konuştu.

BESİCİLERE HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİN ÇAĞRISI

Hayvan yetiştiricilerine de seslenen Cetizli, “Şayet elinizde yetişmiş dananız varsa kesime gönderin. Bu fiyatlar düşmezse, ramazan başına kadar ithal et Türkiye’ye gelecek. Bunu açık ve net söylüyorum. Bu söylediklerimiz Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımızın sözüdür. Elinizde yetişmiş dananız varsa kestirin. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu meseleden çok rahatsız. Kasapta kıyma fiyatının 25 liralara inmesi gerekiyor diyorlar. Bunun hazırlığını yaptılar. Yarın et geldi, dana geldi, bizim kesim fiyatımız 16 liralara düştü diye veryansın etmeyin. Bugün için kestirin. Şu durumda ithal et gelmeyecek, ama ramazan başına kadar müsaade var. Kesim fiyatları 21 liraya düşmezse, kasapta kıyma fiyatı 28 liralara düşmezse ithal et gelecek. Kesinlikle söylüyorum, eğer fiyatlar düşmezse 57 bin ton ithal et gelecek. Elimizde yeterli hayvanımız var. Büyük işletmelerimiz çoğaldı. Köylerimizde hayvan sayısı azaldı” şeklinde konuştu.
Et para ediyor diye gebeleştirilecek düvelerin kesime gittiğini vurgulayan Cetizli, “Yarın verim verecek hayvanlarımızı da iyi para yapıyor diye kesime gönderiyoruz. Bu bindiğimiz dalı kesmek. Bunun acısını 2016’da çok büyük şekilde çekeceğiz. Hükümetimiz bunun tedbirini aldığında da, yine daha önce yaşadığımız sıkıntıları yaşamamak için çabalayacağız” dedi.

AT ETİ KESENLER AYNI KİŞİLER

At eti kesenlerle alakalı tedbirlerin alınıp alınmadığının sorulması üzerine Cetizli, “Tedbirler alındı. Bunlar büyük rahatsızlık verdi. Geçtiğimiz haftalarda Adana’da da at kesimi ayyuka çıktı. Daha önce aynı kişiler yapmıştı. Bunu yapanların aynı kişiler olduğunun tespitini yaptık. Türkiye genelinde böyle şeyler çok var. Biz Bursa’da tespitler yaptık. Bunu yapanların takip altına alındığını biliyoruz. İl müdürlükleri tarafından ekipler kuruldu. Bu ekipler et üretim ve satış yerlerini tarıyorlar. Nerede at var, at orada duruyor mu urmuyor mu, eşek yerinde mi diye inceleme yapılıyor. Kasapta da artık damgaların olmaması, et renginin soluk olması halinde bile incelemeler yapılacak. Artık denetimler arttı. Bugün Bursa’da ve ilçelerinde denetimler yapılıyor” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2015, 15:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0