“BURSA’DA CİDDİ BİR KÜMELENME VAR”
Zirvenin açılış töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Türkiye’nin yatırım ve üretimiyle dünyada gıpta ile izlenen bir ülke olduğunu söyledi. Bursalı sanayicilerin şevk ve heyecanı ile üretim ve istihdamın her geçen yıl arttığını kaydeden Çelik, “Bakanlık olarak yüksek katma değerli üretimimin artmasını ve yeni girişimcilerin ortaya çıkmasını hedefliyoruz. Bursa’da bu anlamda ciddi bir kümelenme faaliyeti var. Fuarlar kenti olma yolunda da ilerleyen Bursa, gösterdiği performansla ülkemizin hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlıyor. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta BTSO olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
“ÜLKEMİZİN BAŞARILARININ ARKASINDA BURSA GİBİ ŞEHİRLER VAR”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. 2016 yılında zor bir dönem geçiren Türkiye’nin 2017 yılı sonu itibariyle yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi olacağına inandığını söyleyen Burkay, “Kentimiz ülkemizin hedeflerine ulaşmasında öncü rol üstleniyor. Bursa, Türkiye ekonomisinde rekabet gücü en yüksek olan şehirlerden birisidir. Üretim merkezi olan Bursa’mız aynı zamanda Türkiye’nin dünyaya açılan bir yüzüdür. Ülkemizin başarılarının arkasında Bursa gibi sanayi kentlerinin performansı yatmaktadır. Kentimiz bugün 14 milyar dolarlık ihracatıyla ülkesinin dış ticaretinin yüzde 10’unu tek başına gerçekleştiren bir kent. Katma değerli ve inovatif ürünlerin üretiminde büyük bir güce sahip Bursa’mız endüstri 4.0’a geçiş ile birlikte 8 dolarlık KG başı ihracat hedefine ulaşacaktır” şeklinde konuştu.
5 SEKTÖRE 100 MİLYON LİRALIK KAYNAK
BTSO Başkanı Burkay, sektörlere ivme kazandırmak amacıyla kümelenme ve Ur-Ge projelerine devam ettiklerini söyledi. Bursalı firmaların rekabetçilğini geliştiren hamleler attıklarını söyleyen Burkay, “Şu anda 10 Ur-Ge Projesini yürüterek, şirketlerimizin nitelikli büyümesine liderlik ediyoruz. Makine ve metal sektörlerimizi doğrudan ilgilendiren 5 farklı Ur-Ge projesini de aynı anda yürütüyoruz. Makine, raylı sistemler, Uzay Havacılık ve savunma, kompozit ve yenilenebilir enerji alanında oluşturduğumuz Ur-Ge projelerinde 150’den fazla firmamız bulunuyor. Bu projelerle sektörlerimize yaklaşık 100 milyon TL’lik bir kaynak sunduk” dedi.
6 KITADAN 1100’Ü AŞKIN İŞ İNSANI
Başkan Burkay, zirveye kapsamında Kompozit, Raylı Sistemler, Makine ve Uzay Havacılık Savunma Ur-Ge projeleri organizasyonuna 6 kıtadan 1100’ü aşkın yabancı alıcının geldiğini söyledi. Sektörün iş hacmine büyük değer katan organizasyonun aynı zamanda Bursa’da düzenlenen en kalabalık alım heyeti programlarından birisi olma özelliğini taşıdığını söyleyen Burkay, “Ticari Safari Projesi ve Ur-Ge projeleriyle firmaların gerek yurt dışında gerekse de yurt içinde dünyanın dört bir yanından firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Bu noktada Bursa’nın her zaman yanında olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü ve bürokratlarımıza Bursa sanayisine verdikleri destenden dolayı şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bursa Valisi İzzettin Küçük, fuarcılığın Bursa ekonomisi için büyük bir değer olduğunu belirterek, “Bursa’nın her alandaki başarısının arka planında mutlaka fuarcılık çalışmalarının payı vardır. Üretim ve istihdam için azminden, inancından ve enerjisinden hiçbir şey kaybetmeyen firmalarımız fuarlarla dış ticaretini güçlendiriyor. Çok sayıda yabancı heyetin katıldığı Endüstri Zirvesi’nin kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
250 MİLYON DOLARLIK HEDEF
TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Endüstri Zirvesi’nin 4 gün boyunca 4 ayrı fuarı ile Türkiye, bölgenin ve Bursa’nın ihracatına, istihdamına ve iç satışına önemli katkılarda bulunacağına inandığını dile getirdi. Zirvenin imalat endüstrisindeki prosesleri ilgilendiren sektörlerin tek çatı altında topladığını kaydeden Ersözlü, fuarda 410 fuarın stantlı katılım sağladığını vurguladı. 7 ayrı holde 40 bin metrakarelik alanın tamamının dolduğunu söyleyen Ersözlü, “250 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefiyle bu fuarı hazırladık. BTSO ile birlikte çok sayıda yabancı iş insanını fuarda ağırlıyoruz. BTSO ile birlikte Bursa’yı fuar şehri ve merkezi konusunda emin adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
“YENİ PAZARLARA AÇILMAK İÇİN FIRSAT”
Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, makine sektöründe lider firmaların bir araya geldiği zirvenin sektöre büyük değer kattığını kaydetti. BTSO’nun destekleriyle küresel düzeydeki temsilcilerin fuara davet edildiğini belirten Özkayan, “Burada yapılan iş görüşmelerinin hem Bursa’ya hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.
SRİLANKA’DAN MALTA’YA, URUGUAY’DAN AVUSTRALYA’YA KADAR
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere Almanya, İtalya, Srilanka, Vietnam, Avustralya, İrlanda, Uruguay, Letonya, Tayland, Kolombiya, Malta gibi 60’a yakın ülkeden iş insanı fuara katıldı. Türkiye’nin ihracatçı kenti Bursa’ya işbirliği için gelen yabancı alıcılar, kentin dış ticaretine katkı sağlamanın yanında turizmine de katkı sağladı. Yabancı iş dünyası temsilcileri, fuar boyunca hem sektör temsilcileriyle buluştu hem de ticari hayata da güç kattı.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 15:14