Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 2017 yılı sona kadar tamamlanacak proje ile Nilüfer Deresi´ne mesken ve sanayi atığı bırakılamayacağını, Nilüfer Deresi´nin pırıl pırıl akmasının sağlanacağını söyledi.
Ulaşımdan spora, tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılmasından kırsal kalkınmaya kadar her alanda hayata geçirilen projelerle Bursa’yı geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, çevre yatırımlarıyla da geleceğin sağlıklı şehri Bursa’yı inşa ediyor. Önemli bir bölümünün yer altında gerçekleşmesi sebebiyle kamuoyu tarafından görünmeyen altyapı yatırımlarına son 5 yılda 1 milyar 300 milyon TL’den fazla kaynak aktaran Büyükşehir Belediyesi, yıllardır konuşulan ancak bugüne kadar somut bir adım atılamayan Nilüfer Deresi’nin kirlilikten arındırılması projesini de önümüzdeki yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla yüzde 60’lar seviyesinde olan içme suyu hatlarındaki kayıp-kaçak oranı yüzde 24’e kadar düşürüldü. Türkiye genelinde kayıp kaçak oranının ortalama yüzde 45’ler seviyesinde olduğu göz önüne alındığında Bursa ve İstanbul yüzde 24’lük kayıp kaçak oranıyla Türkiye’ye örnek iki kent oldu. Büyükşehir sınırlarına dahil edilen 10 yeni ilçe ile birlikte 2009 yılından bu yana toplamda 5 bin 842 kilometrelik içme suyu iyileştirme ve hat çalışması yapılarken, yine 17 ilçedeki mevcut içme suyu hatlarının yenilenmesi için geçtiğimiz haftalarda Çinli Xinxing Ductile Iron Pipes Co. Ltd. şirketi ile ürün alım sözleşmesi imzalandı. Yaklaşık 18 milyon TL’lik sözleşme ile tüm ilçelerde gerek içme suyu kalitesinin artması gerekse kayıp-kaçağın daha da aşağı seviyelere indirilmesi amaçlanıyor. Yağmur sularının geri kazanımının sağlanması için 17 ilçede yağmur suyu ve kanalizasyon hattı imalat çalışmaları hızla devam ederken, bu kapsamda toplam 4 milyon 258 bin 839 kilometrelik imalat çalışmasına 739 milyon 65 bin 171 TL yatırım yapıldı.
Nilüfer’de hayal gerçekleşiyor
Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı ve Nilüfer barajlarını besleyen, kent merkezini boydan boya geçtikten sonra Marmara Denizine ulaşan Nilüfer Deresi’nin temizliği için de önemli adımlar atıldı. Bursa’da yıllardır konuşulan ve temiz akması adeta hayal olan Nilüfer Deresi’nin temiz akabilmesi için Yeşil Çevre Arıtma Tesisinin kapasitesi, yaklaşık 3 kat artırılarak 52.5 bin metreküpten 150 bin metreküpe çıkarıldı. Bununla birlikte 12 milyon TL’lik yatırımla tamamlanan Samanlı Kolektörü, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi ile Vakıfköy arasında kalan Millet, Samanlı, Kumlukalan, İsabey, Demetevler, Değirmenönü, Karapınar, Yenidoğan, Şirinevler, Arabayatağı, Çınarönü, Demirtaş ve İsmetiye mahallelerinden Nilüfer Deresi’ne akan atık suyun Doğu Atık Su Arıtma Tesisine getirilmesini sağladı. Samanlı Kolektörü, Nilüfer Deresi’nin temiz akması yönünde atılan önemli bir adım oldu.
Bununla birlikte şehrin batı bölgesine yapılacak olan Akçalar Atık Su Arıtma Tesisi ve Badırga Atık Su Arıtma Tesisi ile de Dürdane’den başlayıp Geçit’e kadar uzanan yaklaşık 70 kilometrelik güzergah boyunca konuşlanmış bulunan sanayi tesisleri ile yerleşim birimlerinin atık sularının arıtılarak, Nilüfer Deresi’nin tümüyle temiz akması sağlanacak. Arıtma tesislerinin yapım anlaşması, yüklenici firma ile imzalandı. Yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırım paketiyle hayata geçirilen projeler sonucunda Nilüfer Deresi´ne evsel veya sanayi atığı bırakılamayacak ve dere 2017 yılı sonunda tamamen temiz akar konuma gelecek.
Bunun yanında Osmangazi’de; Ahmetbeyköy Deresi, Alman Kanalı, Cilimboz Deresi, Dereçavuş Deresi, Gökdere, İsmetiye ve Nilüfer dereleri, Yıldırım’da; Hacıvat, Gökdere ve Akçalar dereleri, Nilüfer’de; Ayafatma Deresi, Ayvalı Deresi, Çalık deresi, Kurutma Kanalı Nilüfer Deresi, Gemlik’te; Çarşı Deresi, Çatal Deresi ve Karsak Deresi, Kestel’de; Mandıras Deresi, Mudanya’da; Çağrışan Deresi, Çakal Deresi ve Çayırbaşı Deresi için toplam 33 bin metre alanda yapılan ıslah çalışmalarına 82 milyon 189 bin 242 TL harcandı.
Körfez’e büyük yatırım
Dere ıslah çalışmalarının yanında özellikle bu dönem Bursa’nın aynı zamanda bir sahil kenti olduğunu ortaya koymak için sahil düzenleme çalışmalarına da ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Körfezi’nin kirlilikten arındırılması için de yatırım hamlesi başlattı. Yaklaşık 17 milyon Euro’luk Gemlik, Mudanya ve Kurşunlu Atıksu Arıtma Tesisleri ile 15 milyon Euro’luk Küçükkumla, Akçalar ve Nilüfer Atıksu Arıtma Tesisleriyle ilgili imalat çalışmaları devam ederken, bu projeler kapsamında Mudanya Terfi Merkezi inşaatı tamamlandı, Güzelyalı Terfi Merkezinin ise kaba inşaatı devam ediyor. Yine proje kapsamında yapılacak Altıntaş Terfi Merkezi, Kurşunlu Terfi Merkezi, Gemsaz Atıksu Terfi Merkezi, Gemsaz Yağmursuyu Terfi Merkezi, Küçük Kumla Terfi Merkezi, Büyük Kumla Terfi Merkezi, Karacaali Terfi Merkezi ve Orhangazi Yeniköy Terfi Merkezi ile ilgili çalışmalar da hızla devam ediyor.
Yeşil alanlarla Bursa nefes alıyor
Yıllarca ‘Yeşil Bursa’ olarak anılan kenti yeniden yeşil kimliğini kavuşturmak amacıyla yeşil alan düzenleme çalışmalarına da ağırlık verilirken, 510 bin metrekare alanlı Hüdavendigar Kent Parkı, 525 bin metrekarelik Kurşunlu Kumsaz Bölge parkı, 300 bin metrekarelik Vakıf Bölge Parkı, 200 bin metrekarelik Zafer Parkı ve 42 bin metrekarelik Beşevler Bölge Parkı başta olmak üzere 2 milyon metrekarenin üzerinde yeni yeşil alan Bursa’ya kazandırılıyor. Bursalıların yeni buluşma noktası haline gelen Hüdavendigar Parkı için yaklaşık 42 milyon TL’lik yatırım yapılması, yeşil alan projelerine ayrılan kaynağın ne kadar büyük olduğunun en önemli göstergesi.
Öte yandan Büyükşehir sınırlarına dahil olan 10 yeni ilçedeki vahşi çöp depolama alanları da rehabilitasyon çalışmalarıyla yeşil alan olarak bulundukları ilçelere yeniden kazandırılıyor. Bütünşehir uygulamasının ardından il genelinde tespit edilen 29 adet düzensiz çöp döküm alanının rehabilitasyonuna yönelik çalışmaları hız kesmeden sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2015 yılı içinde Gemlik-Karacali, İznik-Elbeyli, Orhangazi-Çakırlı, Orhangazi-Yeniköy, İnegöl-Cerrah, İnegöl-Yenice, İznik-Boyalıca’da yapılan çöp depolama alanlarının rehabilitasyonu ile toplam 35 bin metrekarelik yeşil alan Bursa’ya kazandırılmıştı. Şubat ayında Mustafakemalpaşa´daki 80 bin metrekare alanda bulunan yaklaşık 300 bin metreküp katı atığın rehabilitasyon çalışmalarının ardından, Karacabey İlçesinde de yaklaşık 60 bin metrekare alanda bulunan 200 bin metreküp katı atığın rehabilitasyon çalışmaları devam ediyor.
Büyükşehir enerjisini yeniliyor
Atık yağ ve pil toplama, katı atık aktarma istasyonları, okullarda çevre eğitimi gibi çalışmalarıyla çevre konusunu sürekli gündemde tutan Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda da önemli bir atılım yaptı. Yaklaşık 10 milyon TL’lik yatırımla Hamitler Katı Atık Depolama alanı, adeta enerji deposu haline geldi. Günlük ortalama 2850 ton evsel atığın depolandığı ve doluluk oranın yüzde 52 seviyesinde olduğu Hamitler Katı Atık Depolama Sahası´ndan çıkan metan gazından elektrik üretme projesi kapsamında 2012 yılında faaliyete başlayan tesiste bugün itibariyle saatte 9800 kilowat elektrik enerjisi üretiliyor. 2015 yılında yaklaşık 83 milyon kilowat elektrik enerjisi üretilirken, yaklaşık 47 bin konutu aydınlatacak enerji çöplükten sağlanmış oldu.
BUSKİ Genel Müdürlüğü´nün “Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi inşaatı da hızla devam ediyor. Yaklaşık 68 milyon liralık tesiste arıtma tesislerinde ortaya çıkan çamurun yakılmasıyla yıllık 2.5 megavatlık elektrik enerjisi üretilecek ve 6.5 milyon TL´lik enerji tasarrufu sağlanacak.
Bunun yanında BUSKİ su depolarına yapılan hidroelektrik santraller ve uygun bölgelere konulan güneş panelleri ile elektrik üretimine başlanırken, rüzgar elektrik santrali yapımına ilişkin olarak da Karacabey’in Hayırlar mahallesinde rüzgar ölçüm çalışmaları yapılıyor.
Bursa’da en önemli önceliklerinin çevre olduğunu çünkü çevresel değerlerin gelecekten emanet alındığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı geliyor. Bu kapsamda başlattığımız 100’e yakın çevre projesi ile Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması noktasında önemli gayretler içindeyiz. Arıtma tesisleri, dere ıslah çalışmaları, kente yeni yeşil alan kazandırma çalışmaları, park alanları oluşturma, cadde ve sokakların estetik kaygılarla yeniden düzenlenmesi, meydan düzenlemeleri, atık yönetimi gibi birçok alanda çevresel yatırımlar yapıyoruz. Yaptığımız çevre yatırımları 1 milyar TL’yi çoktan aştı. Bütçesini bu oranda çevre ve alt yapı yatırımlarına ayıran başka belediye yok. Bir yandan eskiden kirlenmiş olan hava, su, toprağı düzeltmenin yanı sıra mevcut kirletici tesisleri çalıştırmayacak ve yenilerini kurdurmayacak şekilde düzenleme yapıyoruz. Derelere gelince en basiti bu şehirde yaşayanların derelerin üç sene önceki fotoğraflarına bakmalarını istiyorum. Düzenleme yaptığımız derelerdeki akan suyun temizliğine dikkat etsinler. Son 5 yıl içinde Bursa´nın gelecek 50 yılını kurtaracak çevre yatırımı gerçekleştiriyoruz. Nilüfer dahil olmak üzere derelerin temizlenmesi için çok büyük yatırım gerçekleştiriyoruz. 2017 yılı sona kadar tamamlanmış olacak ve tamamlandığında Nilüfer Deresi´ne evsel ve sanayi artığı bırakılamayacak. Bu da Nilüfer deresinin pırıl pırıl akmasını sağlayacak. Tüm bunları yaparken maksadımız Bursa’nın yeniden ‘Yeşil Bursa’ kimliğini kazanması” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2016, 17:03
Büyükşehir çevre için kesenin ağzını açtı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi, arıtma tesisleri, terfi istasyonları, dere ıslah, çevre düzenlemeleri, büyük parklar oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik 1 milyar 300 milyon TL’yi aşan çevre yatırımları ile şehrin gelecek 50 yılını güvence altına aldı.
YORUM EKLE
1
Bursa eski İl Milli Eğitim Müdürüne FETÖ gözaltısı
2
Gülen’in akrabası Kocaeli’de cemaat evlerini...
3
Yüksek Askeri Şura toplantısı sona erdi
4
Suikast timindeki 2 astsubay tutuklandı
5
Kırgızistan’a FETÖ uyarısı: Darbe yapabilirler
6
Celal Sönmez ve iki oğlu Bursa'da gözaltına alındı
7
ÇEŞTOB Başkan Vekili Cemil Derici: “Normale dönüyoruz“
8
Irmağa düşen eşini kurtarmak isteyen imam boğuldu
9
Afyonkarahisar’da FETÖ eğitim kurumlarının kapıları...
10
Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 üniversiteye rektör atadı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:16
GÜNEŞ
07:44
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:30
AKŞAM
17:54
YATSI
19:15
SAYFALARTüm Sayfalar