Bursa'dan 75 ton kestane şekeri ihraç edilecek...

İlka Şekerleme Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir: “500 ton kestane şekeri üretimimizin 75 tonunu yurt dışına ihracat etmeyi hedefliyoruz”

Bursa'dan 75 ton kestane şekeri ihraç edilecek...
banner98
 Otomotiv, tekstil, gıda ve tarım ürünlerinde ihracatta önemli bir paya sahip olan Bursa, şimdi de kestane şekeri ihracatı ile dünyanın ağzını tatlandırıyor. İlka Şekerleme Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir, 2017 yılındaki 500 ton kestane şekeri üretimlerinin 75 tonunu yurt dışına ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. 
Kestane şekeri ile Bursa’yı yurt içinde ve yurt dışında temsil eden Kardelen Kestane Şekeri, 2017 yılı için 500 ton kestane şekeri imalatının yüzde 15’ini yurt dışına ihraç etmeyi hedefliyor. Geride kalan 2016 yılını değerlendiren İlka Şekerleme Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir, “2016 yılının ilk dört ay oldukça iyi bir grafiğimiz vardı. Satış rakamlarını ve hedeflerimizi tutturmuş üstünde de bir performans sergilemiştik. Yaşanan terör olayları ve havaalanlarının kapanmasından dolayı her sektör gibi bizlerde olumsuz etkilendik. Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren satışlarımız da bir düşüş gözlendi. Son çeyreğe geldiğimiz de ise tekrar bir toparlanmayla 2015 yılının performansını yakaladık” dedi.
“Yeni hedef 75 ton ihracat”
Yıl sonu itibariyle yeni kestane mevsimine başladıklarını ifade eden Özdemir, “Yeni sezonla beraber yeni hedeflerimizi ve yeni ürünlerimizi belirlemiş bulunmaktayız. Ama kestane şekeri nitelikli bir ürün olduğu için kısıtlı bir pazarı vardır. Diğer muadili ürün ve çikolata gibi yaygın pazarlamaya müsait değildir. Şu anda 500 tona yakın kestane şekeri üretiyoruz. Biz bunun geçtiğimiz sene yüzde 10 civarını ihracat ettik. 2017 yılında da bu oranı yüzde 15 yapmayı hedefliyoruz. İhracatın dışında Türkiye’deki pazarlamamız batı illerde kestane şekeri pazarı iyi durumda. Ama ne kadar doğuya gidilirse, pazarlamaya muhtaç bir mamuldür. Biz bu sıkıntıyı ulusal marketlerle çalışarak gideriyoruz” diye konuştu.
Yurt içinde kullandıkları Kardelen Kestane Şekeri markasının yanı sıra yurt dışında da Cardelion markasıyla hizmet verdiklerini belirten Özdemir, “Uluslararası fuarlarda ve platformda Cardelion markasıyla ön planda oluyoruz. Orta doğuda fevkalade iyi bir dağıtım ve bulunabilirlik durumuz mevcut. Özellikle Sudi Arabistan’ın Mekke, Riyad ve Cidde kentlerinde 3 tane dükkanımız bulunmaktadır. Bunları ilerleyen süreçte çoğaltmayı hedefliyoruz. Alım gücü yüksek olan Katar ve Kuveyt gibi ülkelerde yurt dışı markamızla hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Büyük pazarlarda söz sahibi olmak istiyoruz”
Avrupa’da kestane şekeri veya muadili ürünü üreten İtalya gibi bir faktör bulunduğunu ifade eden Özdemir, “İtalya ve Portekiz ile maalesef fiyat yönünden başa çıkamıyoruz. Devlet destekleri ve üniversiteleri de bu konuda iyi çalışıyor. İtalya, San Marino ve Belçika’da perakendeleşmek istiyoruz. Amaçlarımızdan bir tanesi de bu ülkelerin ana kentlerinde mağaza açmak. Tabi ki ihracatı bir tek Avrupa ile kısıtlayamayız. Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Uzak Doğu çok büyük pazarlar. Burada ürünlerimiz de artık kabul görüyor. Buralar da hedeflerimiz arasındadır” dedi.
“Türk kültürünü yaygınlaştırmalıyız”
Türkiye’nin diğer kestane şekeri üretici ülkelerinden bir farkı olduğunu belirten Özdemir, “Kestane şekeri Türkiye’de 12 ay boyunca üretilir ve tüketilir. Fransa’da sadece yılbaşında kestane şekeri hediye ediyorlar. Bizde maalesef bu biraz geçerli değil. Ne hikmetse bize ait olmayan kültürlerin ürünlerini hediye ediyoruz. Bizim tüketicilerden ricamız Türk ürünlerine daha fazla rağbet etmelerini istiyoruz. Özel günlerde çikolata yerine kestane şekeri gibi ülkeye şehre mal olmuş ürünlerin hediye etmelerini bekliyoruz” diye ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2016, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0