Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, Sağlık Bakanlığı’nın kalp krizine karşı farkındalık oluşturmak için hayata geçirdiği “Hızlı Davran Hayatını Kurtar” projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de kalp krizi geçiren kişilerin, hastalık hakkında farkındalık düzeyinin düşük olması nedeniyle hastaneye çok geç başvurduğunu dile getiren Dr. Akan, “Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya dek geçen süre en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır” dedi.
“HER 10 ÖLÜMDEN 4’ÜNÜN NEDENİ KALP KRİZİ”
Kalp damar hastalıklarının ve özellikle de kalp krizinin ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerinden biri olduğunun bilgisini veren Dr. Akan, “Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileriki yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır” şeklinde konuştu.
“KRİZ ANINDA HER SANİYE ÖNEMLİ”
Projenin iki temel hedefi bulunduğunun altını çizen Dr. Akan, birincisinin toplumun kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlenmesini sağlanması olduğunu söyledi. Kalp krizinin; göğüs, kol, boyun veya çene ağrısı, nefes darlığı, endişe ya da terleme, bulantı, kusma, nabız düzensizliği gibi belirtilerle görülebileceğini ifade eden Dr. Akan, “Kalp krizi belirtileri ortaya çıkar çıkmaz acil tıbbi yardım çağrılmamasının kalp krizi tedavisinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çünkü kalp krizi söz konusu olduğunda her saniye önemlidir” diye konuştu.
“HASTA DOĞRU NOKTAYA TAŞINACAK”
Projenin bir diğer hedefinin acil durumlarda 112’yi arayarak hastaneye ambulans ile gitmelerinin ve uygun tedaviye erişiminin sağlanması olduğunu ifade eden Dr. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Kalp krizinin farklı tiplerinin bulunduğu ve bunların tedavilerinin değişebileceği dikkate alınarak 112 Acil Servisin zaman yitirmeden aranması; kalp krizinin doğru şekilde tedavi edilmesini ve hastaların uygun tedavi merkezlerine sevkini sağlayacaktır. Ayrıca hastaneye ulaşan hastaların rahatsızlıklarının kalp krizi olması durumunda ambulansın ilgili hastayı doğrudan anjiyo yapılan merkezlere ulaştırılmalarını sağlanması da hedeflenmektedir.”
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2016, 15:45
Bursa Kalp Krizine Karşı Bilinçleniyor
Türkiye’de her 10 ölümden 4’ünün kalp krizi nedeniyle oluştuğuna dikkat çeken Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, kalp krizine bağlı ölümlerin çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleştiğini belirtti.
YORUM EKLE
1
Osmangazi'de Santraç Heyecanı Sona Erdi
2
Yolda bulduğu çantanın sahibini arıyor
3
En büyük deprem riski Midilli'nin güneyinde
4
Osmaniye’deki feci kazada ölenler toprağa verildi
5
Marmarabirlik 4. Kez İhracat Şampiyonu
6
TSO 127 Yaşında
7
Karacabey'de Lunapark Heyecanı
8
Hat ve Ebru Sanatıçısı Bir Araya Geldi
9
Kano Branşı Atağa Geçti
10
Ramazan'da '' Karagöz'' Neşesi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:45
GÜNEŞ
08:16
ÖĞLE
13:07
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:49
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar