Başkan Altepe, Muradiye’deki eski ipek fabrikasında incelemelerde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas’la birlikte fabrikanın tüm üretim birimlerini gezen Başkan Altepe, eksiklikler ve yapılması gerekenler hakkında işletme sahibi Mehmet Ünal’dan bilgiler aldı.
İLK ADIM DUT AĞACI
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın en önemli markalarından birinin ipek olduğunu kaydetti. Dünyanın en yumuşak ve özellikli ipeğinin asırlardır Bursa’da üretildiğini, bu nedenle Bursa kumaşlarından vergi alınmadığını hatırlatan Başkan Altepe, ipeği tekrar eski şaşaalı günlerine döndürmek için bir dizi çalışma başlattıklarını bildirdi. İpeğin de şeftali, deveci armudu ve incirde olduğu gibi Bursa’ya has bir özellik taşıdığını belirten Başkan Altepe, kenti marka değerinin oluşmasında büyük payı bulunan ipekböcekçiliğinin mutlak surette canlandırılacağını ifade etti. Çalışmalara şehrin ipekböcekçiliğiyle uğraşan eski ailelerini örgütlemekle, her biri onlarca yıllık mazisi bulunan işletmeleri tespit etmekle başladıklarını bildiren Başkan Altepe, “Bursa’da özellikle Muradiye, Hamzabey, Demirkapı, Mollaarap gibi bölgelerde eski üretim tesislerimiz var. Asırlarca bu işle meşgul olmuş, birikimli ailelerimiz mevcut. Onlarla birlikte koordineli çalışarak, BUSMEK kurslarımızla birlikte adımlar attık. İlk olarak belirli bölgelere, hammadde için dut ağaçları dikeceğiz” dedi.
İŞLETMELER CANLANACAK
Başkan Altepe, şehrin merkezinde yer alan ve ilgisizlik nedeniyle kullanılamaz hale gelen tesislerin canlandırılması, bu tesislerin makine parkuru anlamında desteklenmesi gibi çalışmaların da hazırlıklar kapsamında bulunduğunu kaydetti. Bu nedenle Muradiye’de kurulan eski ipek fabrikasını ziyaret ettiklerini vurgulayan Başkan Altepe, “Burası da Bursa’nın en eski ipekli kumaş atölyelerinden. Şimdi bizimle birlikte canlanmış olacak. İşletme sahibi Mehmet Ünal’la birlikte çalışmaları sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak her daim için arkalarındayız” diye konuştu.
Gittikleri her yerde kendilerine Bursa ipeğinin durumunun sorulduğunu, atacakları adımlarla birlikte bu tür yaklaşımların tarihe karışacağını belirten Başkan Altepe, “İnşallah önümüzdeki günlerde Bursa’nın birçok yerinde üretilen iplikler ürüne dönüşecek. Pazara çıkardığımız ürünler, turizm ve ticaretimize büyük katkı sağlayacak. Şehrin tanıtımını pekiştirecek. Kırsal kalkınmanın her alanında bulunan Büyükşehir Belediyemiz, bu alanda da aktif rol oynayacak” şeklinde konuştu.
CANLANAN KÜLTÜR
Muradiye’deki eski ipek fabrikasının sahibi Mehmet Ünal ise, ipekböcekçiliğinin gelişmesi konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Bursa’nın doğal ipek üretiminde halen dünyanın en önemli kenti konumunda bulunduğunu kaydeden Ünal, “Dünyada sadece 2 yer var, bu şekilde. Bir tanesi Bursa, diğeri Özbekistan’ın Fergana şehri. Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethedene kadar domatesin ne olduğunu bilmiyordu fakat o dönemde sarayda ipek kumaşları kullanılıyordu. O kadar eskiyiz yani. 15 asırdan beri var olan bir kültür. Başkan Altepe sayesinde, bu kültürü canlandırıyoruz. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2015, 11:26
Bursa İpeği Hayat Buluyor
Türkiye’de yerli kozadan yerli ipeğin sadece Bursa’da üretildiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dut ağacı ekiminden eski ipek atölyelerinin parlak günlerine döndürülmesine kadar Bursa’da ipekböcekçiliğini tekrar zirveye taşıyacak bir dizi çalışmanın içerisinde olduklarını açıkladı.
YORUM EKLE
1
Otel Çatısından Snowboard İle Atladılar
2
Özdilek'te Sevgilerini Anlattılar
3
Gürsu Belediyesi Araç Filosunu Güçlendiriyor
4
Atletizmde Osmangazi Fırtınası
5
'Aşkın En Deli Hali' Belgesel Oldu
6
Orhangazi Kent Konseyi,BKK Kadın Meclisi'ne Konuk...
7
Rektör Adayı Ulcay'dan Valiye Ziyaret
8
Avukatlardan 'Özgecan' Eylemi
9
"Hükümet Kalacak, Ama Muhalefet Değişecek"
10
Çöp Evden Ceset Çıktı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:48
GÜNEŞ
08:17
ÖĞLE
13:18
İKİNDİ
15:48
AKŞAM
18:10
YATSI
19:33
SAYFALARTüm Sayfalar