Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) üyelerinin ve uzman çalışanlarının gelişimine yönelik hayata geçirdiği BTSO Akademi eğitimleri, farklı sektörlerdeki uzmanları iş dünyası ile buluşturmayı sürdürüyor.
Türkiye Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları Ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile Oda hizmet binasında düzenlenen ‘Hukuki Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk’ sempozyumu iş ve hukuk dünyasını buluşturdu. Sempozyumun açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, ülke ekonomisinin lokomotif kenti konumunda yer alan Bursa’da yoğun ticari faaliyetler sebebiyle çok sayıda uyuşmazlık yaşandığını dile getirdi. Dünyada uyuşmazlıkların çözümü konusunda farklı yöntemlerin uygulandığını söyleyen Onur, “Ticari uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de arabuluculuk… Arabuluculuk yöntemiyle, yargı üzerindeki ağır iş yükü azalırken, uyuşmazlık dosyaları da hızla çözüme kavuşuyor. Oda’mızın da katkılarıyla geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ‘İş Mahkemeleri Kanunu’, iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuğu artık zorunlu kılıyor. Bu yasal düzenlemeyi de büyük memnuniyetle karşıladık” dedi.
“İŞ DÜNYASININ FARKINDALIĞI ARTIYOR”
BTSO olarak tahkim ve arabuluculuk konularında önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Onur, “Oda’mız 3 yıl önce Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ni hayata geçirerek Türkiye’ye örnek bir çalışmanın altına imza attı. Ayrıca ve ‘Avrupa Tahkim Hakemleri Kurumu’ ve Uludağ Üniversitesi ile imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde ‘İleri Arabuluculuk Eğitimleri’ ve ‘Tahkim Eğitimleri’ düzenledik. Gerçekleştirdiğimiz bu eğitimin de arabuluculuk konusunda iş dünyamızın farkındalığını artıracağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“BURSA, ARABULUCULUKTA ÖNEMLİ BİR KONUMDA”
BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Başkanı Irmak Aslan, iş dünyasının uyuşmazlıkları dava yoluyla değil, sulh yoluyla çözme konusunda fikir birliğine vardığını söyledi. Bursa’nın da iş dünyasındaki uyuşmazlıkları dostane yollarla çözüme kavuşturulması adına önemli bir konumda olduğunu dile getiren Aslan, “Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bir ilke imza atan BTSO’nun hayata geçirdiği ‘Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’mizle firmalarla çalışanlar arasındaki hukuksal sorunları gidermek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
“UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”
Arabuluculuk yönteminin mahkemelerdeki iş yükünün azaltılması ve uyuşmazlıkların çözümü adına atılmış önemli bir adım olduğun dile getiren TOSYÖV Bursa Başkanı İsmail Korkmaz da şunları kaydetti: “Türkiye’de çok önemli bir sorunun çözümü için yürütülen çalışmaların içerisinde yer almaktan mutluyuz. Bugünkü etkinlik bu anlamda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin ilki. Arabuluculuk yöntemi ile hem çalışanların hem de şirketlerin zarar görmeyeceği ortak akıl ve uzlaşının öne çıkacağı süreçlerin yaşanacağına inanıyorum.”
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın da yer aldığı sempozyumda ’Arabuluculuk Daire Başkanlığı ve Yargı Süreçleri’ ile ‘Kamu Ve Özel Sektörde Örnek Arabuluculuk Uygulamaları’ konuları 3 ayrı oturumda ele alındı.
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 13:03