Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek hedefiyle kurulan ve her geçen gün biraz daha büyüyen BTM, ürettiği eğitim teknolojileri, dönemsel sergileri ve dünya çapında yakaladığı marka başarısı ile Bursa’nın gururu oldu. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştiren Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, toplumda bilimsel farkındalığı artırmak ve geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamak amacıyla kuruldu.
3 yılda 350 bin ziyaretçi
Gerçekleştirdiği etkinlikler ve çocuklara yönelik tematik atölye çalışmalarıyla bilim meraklılarının ilgisini çeken ve 3 yıl gibi kısa sürede 350 bin ziyaretçi sayısına ulaşan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi kısa sürede Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen mekânlar arasına girmeyi başardı. Bursa Bilim Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, "Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, 2012 yılının ikinci yarısında Merinos Kongre ve Kültür Merkezi´nde 2 bin 500 metre karelik alanda faaliyetlerine başladı. Kurulduğu yılda özel tasarım galerileri ile bilim meraklılarının ilgisini çekmeyi başardı. 2014 yılında ise 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip yeni yerine taşındı. Kısa sürede kendi sergilerini üreten, pazarlayan ve dış dünyaya sunan bir marka başarısı yakalayan BTM, Türkiye´de bilim merkezi kurmak isteyen kurumlara da danışmanlık vermesinin yanı sıra, proje ve sergi desteği de sağladı. Şimdiye dek birçok il ve ilçe belediyesine bilim merkezi kurulması yönünde destek veren BTM, TÜBİTAK´ın proje çağrıları dâhil olmak üzere birçok bilimsel organizasyonda doğal bilirkişi olarak görülüyor. Türkiye genelinde "Bilim Şenliği" organize etmek isteyen ya da "Bilim Toplum Projeleri" üreten kurumlar, rol model aldıkları Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi´nin tecrübe ve fikirlerinden faydalanıyor" dedi.
BTM´de yapılan etkinliklerde 50 binden fazla öğrencinin atölye çalışmalarına katılma fırsatı yakaladığını da ifade eden Bakan, faaliyetlerine 150 deney düzeneği ile başlayan BTM’nin 3 yılın sonunda kendi ürettiği eğitim teknolojileri ile 300´ün üzerinde deney düzeneğine ulaştığını söyledi. Bakan, “BTM kurulduğu günden bu yana dünya çapında ses getiren sergilere de ev sahipliği yaptı. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bilimin Sultanları, Mars’a Yolculuk, Altın Çağ’da Bilim ve Devr-i Dinozor sergilerini Bursalılar ile buluşturdu. Bilim Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğinde her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Bursa Bilim Şenliği ise dünyada adından sıkça söz ettiren ve bilime gönül verenlerin merakla beklediği bir etkinlik olarak önemli bir marka başarısı yakaladı. Türkiye’nin en büyük dünyanın sayılı etkinlikleri arasında yer alan Bursa Bilim Şenliği’ni Bursa’ya kazandıran BTM, bilim dünyasının gözünü de Bursa’ya çevirdi” ifadelerini kullandı.
Bakan, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi´nin 3. yaş kutlamaları kapsamında 25 Ocak Çarşamba günü bütün faaliyet alanlarının kullanımı ve sergilerin ücretsiz olacağını da sözlerine ekledi.