Bıçakçılık Müzesi’nde geri sayım

Tarih başkenti Bursa’yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, tamamlanma aşamasına gelen Bıçakçılık Müzesi ile kentin en önemli el sanatlarından olan bıçakçılığı da tarihçesinden yapılışına kadar tüm yönleriyle gelecek kuşaklara aktaracak.

Bıçakçılık Müzesi’nde geri sayım
banner98

Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ve Vakıf Kültürü Müzesi gibi eserlerle müze sayısını 17’ye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Bıçakçılık Müzesi’ni de açılışa hazır hale getiriyor. 8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa’yı müzeler şehri haline getiriyor. Kent Müzesi’nin güneyinde, Valilik binasına 100 metre mesafedeki iki sivil mimarlık örneği binayı restore ederek ilk günkü orijinal haline dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, bu iki binayı Bıçakçılık Müzesi olarak ziyarete açmaya hazırlanıyor.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas ile birlikte açılış için hazırlanan Bıçakçılık Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Bursa’daki tüm medeniyetlere ait izleri ortaya çıkarmaya devam ettiklerini, bu çalışmalarla Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Başkan Altepe, müzecilik alanında yaptıkları çalışmaların da Türkiye’ye örnek olduğunu kaydetti. Kentlerin hafızası olan müzelerde medeniyetlere ait birikim ve özelliklerin sergilendiğini ifade eden Başkan Altepe, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Avrupa Müzeler Akademisi’nin Türkiye’deki temsilcisiyiz ve şuanda 52 ilimize müzecilikle ilgili danışmanlık yapıyoruz. Göreve geldiğimizde kent kültürümüze yönelik 4 müzemiz vardı. Şimdi 17 müzemiz var. Yapılacak olanlarla bu sayı 31’i bulacak. Bıçakçılık Müzesi de 18’inci müze olarak yakında hizmete açılacak. Bıçakçılık el sanatları arasında kültürümüzün en önemli unsurlarından biri. Bıçakçılık deyince akla ilk Bursa geliyor. Çeliğin en güzel işlendiği merkezlerden biri olan Bursa’da yıllarca en kaliteli bıçak ve kılıçlar üretildi" diye konuştu.


Bu değerleri gelecek kuşaklara en iyi şekilde anlatmak için müzelerin önemine değinen Altepe, "Kent Müzesi’nin güneyinde, Valiliğe 100 metre mesafedeki iki sivil mimarlık örneği binanın restorasyonunu tamamladık. Kentin tam kalbinde, özgün kimliğine bürünen iki binayı Bıçakçılık Müzesi olarak düzenliyoruz. Burada bıçakçılığın tarihi, ahilik kültürü, bıçağın nasıl yapıldığı en güzel şekilde anlatılacak. Bunun yanında el sanatı ürünler burada satışa sunulacak. Bursa’mızı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler, bu müzede hem bıçakçılık tarihine bir yolculuk yapacak hem de bıçak alıp, yakınlarına hediye olarak götürebilecekler” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2017, 00:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0