Altın madeni ile ilgili Çevre İl Müdürlüğü'nden halkı bilgilendirmek için gelen görevliler, köylülerin isteğine uygun tutanak tutmayınca gerginlik yaşandı. Köylüler, toplantının yapıldığı kahvehaneden çıkmak isteyen görevlilerin yolunu kesti. Yaşanan gerginliğin ardından yetkililer, tutanağı tekrar düzenlemek zorunda kaldı.
Orhaneli ilçesi Merkez Akalan mahallesinde yapılması düşünülen altın madeni öncesi düzenlenen ÇED toplantısını köylüler protesto etti. Sabah saatlerinde köy kahvesine gelen Çevre İl Müdürlüğü ve firma yetkililerinden oluşan görevliler, köy sakinlerinin toplantıya katılması için bir süre kahvede bekledi. Bu sırada cami hoperlöründen toplantı yapılacağına dair anons yapıldı. Gelen heyeti alkışlarla protesto eden köy sakinleri "Akalan'da maden istemiyoruz" diye slogan attı. Köylüler toplantıya katılmayınca, tutanağın 'toplantı yapıldı' şeklinde düzenlenmesi tansiyonu artırdı. Yetkililerin önünü kesen köylüler tutanağın, "mahalle sakinleri madeni istemiyor" şeklinde yeniden düzenlenmesini istedi. Gerginliğin artması üzerine köye takviye jandarma ekibi istendi. Tutanağa tepki gösteren köylüler, "Biz altın madeni istemiyoruz, toplantıya katılmadık ve toplantı yapılamadı, tutanağı bu şekilde tutun" dedi.
JANDARMA KONTROLÜNDE KÖYDEN UZAKLAŞTILAR
Uzun tartışmaların sonunda tekrar kahvehaneye giren Çevre Müdürlüğü görevlileri, köylülerin isteğine uygun tutanak tuttu. Ardından köylülerin protestoları eşliğinde kahvehaneden çıkan görevliler, jandarmanın kontrolünde araçlarına binerek köyden uzaklaştı. Akalan Köyü Muhtarı Mehmet Özkan ise suyu, hayvanı, sütü ve dağı ile köylerinin çok verimli olduğunu kaydetti. Özkan, "Orhaneli'nin 53 köyünden birisi ama hiç göç vermeyen tek köyü burası. Bir tek genç göçmüyor. Dağı ile bağı ile hayvancılığı ile kendi geçimini sağlıyor. Biz bu köyü harap etmek istemiyoruz." ifadelerini kullandı.
"BU KÖY HİÇ GÖÇ VERMİYOR"
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy, bin baş üzerinde büyükbaş üretimi, süt üretimi yapılan köyün hiç göç vermediğini ve kendi kendine yeten nadir köylerden biri olduğunu belirterek, sulu tarım yapılan bölgenin altın madeninden büyük zarar göreceğini ileri sürdü. Köylülerin yanında olduklarını söyleyen Aksoy, "1.1 gram altın için bu insanların yaşamı tehdit altına alınamaz. 315 bin ton cevheri çıkaracaklar, 650 bin ton poso çıkacak ve maden yataklarında kalacak. Oradan çıkacak bütün atıklar su yataklarına ve göle geleceği için köylüler buna tepki gösteriyorlar. Biz de onlara destek için buradayız" dedi.
Kimya Mühendisleri Odası Eski Başkanı Ali Uluşahin ise halkın bölgede bir maden ocağı istemediğini, bu sebeple görevlilerin anlatacaklarını dahi dinlemediğini belirterek, "Aslında bu sadece bu bölgenin sorunu değil. Artık Orhaneli bölgesi ve dağ yöresi maden firmalarının saldırısı altındadır" diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2015, 17:02
Altın madeni istemeyen köylüler,çed raporun için gelenlerin yolunu kestiler
Uludağ'ın eteklerindeki Orhaneli ilçesine bağlı Akalan köyünde altın aranmasına ilişkin gelişmeler köylüleri ayaklandırdı.
YORUM EKLE
1
18 ayda 117 kilo verdi
2
CHP Eski milletvekili ve ikizi ölüm tehlikesi atlattı
3
Bursa'da pkk operasyonu: 9 gözaltı
4
24 Televizyonu ve Star Gazetesi’ne bombalı saldırı
5
PKK’nin Diyarbakır sorumlusu yakalandı
6
Dolmuş duraklarında konfor artıyor
7
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polislerin ailelerini...
8
'Yeşil Yol'da sona doğru!
9
Hain saldırıyı yapan 5 kişilik IŞİD militanı...
10
Şehide gözü yaşlı veda!
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:46
GÜNEŞ
08:17
ÖĞLE
13:08
İKİNDİ
15:29
AKŞAM
17:49
YATSI
19:15
SAYFALARTüm Sayfalar