3 KEZ YAPILAN TÜRKİYE MİMARLIĞINI SORGULUYOR SEMPOZYUMU BURSA’DA YAPILDI

MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ BAŞKANI ŞİMŞEK: SEMPOZYUMUN, MESLEK ORTAMINA VE MESLEKTAŞLARIMIZA KATKI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜYORUM.

3 KEZ YAPILAN TÜRKİYE MİMARLIĞINI SORGULUYOR SEMPOZYUMU BURSA’DA YAPILDI
banner98
 Mimarlar Odası Bursa Şubesi, bu yılki teması “Öz Değerlendirme” olan “Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu” na ev sahipliği yaptı. Gün boyunca devam eden sempozyumda, 3 oturum ve bir tematik sunum yapıldı.

3. Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumu,   Mimarlar Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, ”Bu sempozyumu adı üstünde Türkiye’deki mimarlık ortamının sorgular şekilde ele almak için tartışmak için kurgulamıştık. Üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bunun etkinliklerin kitaplarının çıkarmayı düşünüyoruz. Bugünkü toplantıda Mimarlar Odası’nı ele alalım istedik” dedi.

İlk etkinliğin 2014 yılında yapıldığını hatırlatan Can Şimşek, “Üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’de genel merkez düzeyinde Mimarlar Odası’nın yöneticiliğini yapmış isimlerin burada kendi dönemlerine ilişkin değerlendirmeler yapacağı sempozyumun, meslek ortamına ve meslektaşlarımıza katkı sağlayacağını düşüyorum” dedi.

Eski genel başkanlar odanın 50 yılını anlattı

31’nci dönem Genel Başkanı Bora Akçay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Mimarlar Odası Eski Yöneticilerinin Kendi Dönemlerine İlişkin Anlatımları” konulu ilk oturumda, Mimarlık Vakfı Eski Başkanı Doğan Hasol,21’nci dönem Genel Başkanı Ahmet Sönmez, 38. dönem Genel Başkanı Yücel Gürsel, Mimarlar Odası’nın 50 yılına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hasol, “50 yılda kentli nüfusu 41 milyon artış gösterdi”

50 yılda dünyada çok şeyin değiştiğini hatırlatan Mimarlık Vakfı Eski Başkanı Doğan Hasol, Bizde neler değişti, mimarlıkta neler oldu, bizde ne kadar etkili oldu, Mimarlar Odası neler yapabildi? Nüfus artışı ve kentleşen nüfus artışı on yıllık aralarla şu şekilde olmuş: 1950’de toplam nüfus yuvarlayarak söylüyorum 21 milyon, 60’da nüfusumuz 28 milyon, 70’te nüfusumuz 35 milyon, 80’de nüfusumuz 45 milyon, 90’da nüfusumuz 56 milyon, 2000’de nüfusumuz 67 milyon 803 bin. Nüfusta böyle bir artış düşünün, 21 milyondan 68 milyona gelmiş nüfus. İş bununla da kalmıyor, kentli nüfusunda da korkunç bir değişim görünüyor. 1950’de kentli nüfus 3 milyon. 2000’e geldiğimizde 44 milyon. Problemin düğüm noktası burada görünüyor. Bu süreçte kente yerleşen nüfus toplamı 41 milyon. Bu rakam pek çok ülke nüfusunun üzerinde. Dolayısıyla bu nüfusa önce barınak, ardından iş, eğitim, sağlık, spor yatırımları ve altyapı lazım. 41 milyon nüfus yaklaşık 8-9 milyon yeni konut birimi gerektiriyor. Öteki yapıları da eklediğiniz zaman uçuk bir rakam. Bu 50 yılda bir de plansız, programsız uygulamalar olunca, kaynaklar çarçur edilmiş durumda” dedi.

Sönmez, “Gönüllülük esasıyla hizmet ettik”

“Benim sicil numaram 3 binlerde” diyen 21’nci dönem Genel Başkanı Ahmet Sönmez ise, “Şuan 57 binlerden bahsediyoruz. Ben çağdışı kaldığım için rakamlardan biraz uzak kalmışım. Odada görevde bulunduğumuzda gönüllülük esasıyla hizmet ettik. Bütün komite, komisyon ve Ankara şubesinin çalışmalarında ben ve benim kuşağımdaki insanlar olarak görev aldık” diye konuştu.

38. dönem Genel Başkanı Yücel Gürsel de, öğrencilik döneminde yaşadıkları ile oda organlarında görev aldığı süreçte yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Bursa Şubesi genel merkezin logosunu tayin etti

31’nci dönem Genel Başkanı Bora Akçay ise, Bursa Şubesi’nin, şubelik yolundaki çalışmaları ile Mimarlar Odası’nın logosunun tarihsel sürecinden bahsetti. İlk tasarımın halen yakasında olduğunu belirten Akçay, “Mimarlar Dergisi’nde bile yazılmaz bu logonun telif hakkının benim olduğu. Bilen biliyor” dedi.

Akçay, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin şubeleşme süreci Anadolu’daki şubeleşme çalışmalarının önünü açtığını sözlerine ekledi.

Yapılan sunumların ardından sempozyum, “2004’ten Günümüzde Mimarlar Odası” ve “Oda Eylemliliğine Alternatif Bakışlar ve Oda’nın Geleceği” konulu oturumlarla devam sona erdi.

Sempozyumun sonunda Can Şimşek, konuklara günü anısına plaket takdim etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2017, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0