Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan: Leyleği Havada Gördük

 Karacabey Belediyesi hayata geçirdiği 'Leylek Master Planı' ile ilçeye turizmde çağ atlatmayı hedefliyor. ÇAY TV'de İnce Bakış programına konuk olan Belediye Başkanı Ali Özkani, projenin tüm detaylarını sizler için anlattı.

Dünyaca ünlü markaların üretim tesislerine, doğal ve lezzetli tarım ürünlerine, tarihi ve kültürel çok sayıda güzelliğe ev sahipliği yapan Karacabey, sahip olduğu birbirinden eşsiz değerlerle, Türkiye ve dünya çapında cazibesini her geçen gün artıran kentlerin başında gelirken, bu değerleri etkin kullanarak Karacabey başta olmak üzere; tüm Bursa’nın önemli ölçüde yeni turizm gelirleri sağlamasını öncelik edinen Karacabey Belediyesi, ilçeye ve Bursa’ya büyük turizm getirisi sağlama potansiyeline sahip olan Eskikarağaç Leylek Köyü’nü dünya gündemine taşımak adına, uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Leylek Master Planı’nı tamamladı.

İNCE BAKIŞTA AÇIKLADI

“Leyleği Havada Gördük” temasıyla hazırlanan Leylek Master Planı’na ilişkin bilgileri Gazeteci Necmi İnce'nin ÇAY TV'de hazırlayıp sunduğu İnce Bakış programında açıklayan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan gelecekte ilçenin çok farklı bir konuma ulaşacağını iddia etti. Plana ilişkin bilgiler veren Başkan Özkan; “Leylek tüm kültürlerde baharın simgesi olarak bilinen bir kuştur. Göçleri de ilgi ile takip edilmektedir. Aynı zamanda doğa tutkunları için de önemli bir simgedir. Leylek Köyü olma avantajını burada kullanarak, üyesi olduğumuz EURONATUR ve diğer kuruluşlardan sağlanacak tanıtım desteği ile doğal bir turizm destinasyonu oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

ON BİNLERCE TURİST GELECEK

Leylek Master Planı’nı doğrultusunda beklentilerden söz eden Başkan Özkan; “Uluslararası ve ulusal network ile tanıtım çalışmaları ile sadece Leylek Köyleri Birliği ağı üzerinden 32.000 turisti ilçemizde misafir etmeyi hedefliyoruz. Aynı şekilde Trakuş, Fotomaraton gibi özel doğa ve fotoğraf grupları İle 2.000 kişiye kamp konaklama imkânı sunulması planlanıyor. Köylerde Standart Ev, Her Köyün Değerlerinin Ortaya Çıkartılması, Eskikaraağaç Sahil Yolu ve Turizm Tesisi, Bisiklet Yolu, Longoz ve Uluabat’ta kontrollü bir şekilde doğal manzaraların gözlemlenebilir hale gelmesi ve Permakültür Çiftliklerine Destek Verilmesi gibi faaliyet alanlarımız yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Gazeteci Necmi İnce'nin İnce Bakış programında konuk ettiği Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ile gerçekleştirdiği keyifli söyleşiyi söz okurlarımız ile paylaşıyoruz...

 

Ali ÖZKAN:  Bizler seçimlerde3 T vizyonu adı altında bir proje koyduk ortaya  bir vizyon projeydi bununla ilgili dedik ki Karacabey bir tarım şehri bir hayvancılık şehri dolayıyla tarım Karacabeyimizin olmazsa olmazı dolayısıyla Karacabey’in büyümesi gelişmesi için tarımsal yatırımlar önemli diye ifade etmiştik. Karacabey’in büyümesi için teknolojik yatırımlar olmalı bunun yanında turizme önem verilmesi demiştik. Tarım, Teknoloji ve Turizm Karacabey 3 ayaklı bir kalkınma modeli ile inşallah hedeflerine ulaşmalı diye düşünmüştük.

Necmi İnce: Öncelikle Karacabey’i kısaca tanıyalım isterseniz...

A. Ö.: Karacabey 80 Bin 500 Nüfusa sahip merkezde 21 mahallesi olan, kırsalda da eskiden köy olarak tabir edilen şimdi mahalleye dönüşen 64 tane yerleşim biriminden oluşan. Toplamda 85 mahallesi bulunan tarım ve hayvancılıkla uğraşan tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının önemli sanayi kuruluşlarının tarımsal sanayi anlamında bulunduğu, Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yaklaşık yarıya yakınını üreten bununla birlikte karpuzu ile mısırı ile domatesi ile biberi ile soğanı ile üretim kaynakları ile öne çıkan şirin bir ilçemizdir.  Anadolu muzun her yerinden balkanlardan gelen insanların yerlileriyle beraber huzur içerisinde yaşadığı ve çeşitli faaliyetleri icra ettiği güzel bir şehrimizdir.

N.İ : 2 yıl önce Belediye Başkanlığı görevini devraldınız. Yüklü bir borçtan artık artıya çıktığınızı dile getirdiniz. Bu 2 yıl sizin için nasıl geçti?

A. Ö.: Biz daha öncede ifade ettiğim gibi seçim kampanyasında alt yapı problemlerine değinmiştik. Karacabey’imizin gerçekten 35 yıl öncesinden yapılan bir kanalizasyon şebekesi var. İçme suyu şebekesi ona keza artık yükü taşımıyor ve sağlıklı bir şekilde hizmet etmiyor halkımıza kırsala baktığımızda kanalizasyonuyla, İçme suyu ile yağmursuyu şebekesi ile ve arıtma ünitelerinin eksikliğiyle alt yapı problemleri karşımıza çıkıyor. Göreve gelir gelmez Büyükşehir yetkililerimize Başkanımız sayın Recep Altepe olmak üzere BUSKİ genel müdürümüzde bu konuların masaya yatırdık. Bizim seçim taahhüdümüzdü bunu büyükşehir marifeti ile çözebileceğimizi ifade etmiştik hamd olsun geçen süre içerisinde yetkililerle yaptığımız en son görüşmelerde ihalelerde son noktaya gelinmiş çok kısa bir sürede inşallah kazma vurulacak ve yaklaşık önümüzdeki 3 yıl içerisinde eki parayla 170 trilyonluk bir yatırım Büyükşehir tarafından Karacabey'e aktarılacak. inşallah bunu da Karacabey olarak Büyükşehir yasasından Karacabey halkının büyük bir kazanımı olarak karşımıza gelecek.

N.İ: Çok ciddi bir rakam belediyenin 1 yıllık bütçesinden daha fazla.

A. Ö.: Kesinlikle eski duruma göre bizim ölçeğimizdeki bir ilçe belediyesinin 20-25-30 yılda yapamayacağı hizmeti inşallah 3 yıl gibi kısa bir sürede Büyükşehir marifeti ile vatandaşlarımıza kazandırmış olacağız. Bunun yanında bildiğiniz gibi yeni hastanemiz hizmete açıldı.Hastanemizin karşısında soğan hali olarak kamyon garajı olarak faaliyet gösteren  bir alan var. Burada da yazın bir trafik oluşuyor. Kamyon yoğunluğundan dolayı işte biz burayı Bursa yolunda bakır köye sınırları içerisinde mülkiyeti köy tüzel kişiliğinden belediyemize geçen 50 bin m2'lik bir alanda modern bir hal kompleksi kamyon garajı ve yöresel ürünlerin satıldığı bir ortamı oluşturacağız. Proje noktasında son rötuşlar yapılıyor. İnşallah en kısa zamanda bununda inşaatına başlayacağız. Başladığımız zamanda işte o sözünü ettiğimiz hastanenin karşısındaki yoğunluk ortandan kalkacak orasını da irtifak hakkı ile emlak genel müdürlüğü ile temaslarımız devam ediyor. Karacabey'imize kazandırarak orasını da bir cazibe merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz ki, Hastanemizin karşısına hastane faaliyete geçer geçmez yaptığımız 5 tane eczaneyi de iyi fiyatlarla kiraya vererek Karacabey halkımızın hizmetine sunmuş olduk.   

N.İ: Bu arada Karacabey de değişim dönüşüm devam ediyor sizin başkanlığınızda hakikaten gözle görülür değişimler var. Halil İbrahim sofrası diye projeniz var. Sabahın erken saatlerinde Karacabeyli vatandaşlarla buluşuyorsunuz sabah ezanı ile efendim bu projede nerden çıktı?

A. Ö.: Biz harcamalarda tasarrufu öne oluyoruz mal ve hizmet alınımı ödemelerimizi kısa sürede yaptığımız için de esnafımız müteahhitlerimiz bize uygun fiyat teklifleri veriyorlar. 4 Tane ihaleyi birleştirerek 3 yıllık genel bir ihale yaparak eski parayla 6 trilyon gibi bir avantaj elde ettik. Bunun yanında DSİ’ye ait taşkın alanı olarak sözü geçen yaklaşık 1700 dönümlük araziyi bir protokolle DSİ den aldık. Bunda da orman bakanımız sayın Veysel Eroğlu’ya  teşekkür ediyoruz. Konuyu kendisine aktardığımızda hemen ilgilendi ve şimdiye kadar vatandaşların tarımla uğraşan bazı insanların gelişi güzel ektiği 1700 dönüm araziyi biz bir protokol çerçevesinde Karacabey bünyesine kazandırdık ve bir yaptığımız ihalelerde bunları kiraya veriyoruz. İlk yıl 500 eski para ile geçen yılda 400 milyar gelir elde ettik. Ortalama 400 milyar olsa 5 yılda 2 trilyon hiç hesapta olmayan bir parayı da Karacabey'e kazandırmış olduk. İşte bu yeni kaynak arayışlarında bulunacağız demiştik biz bu yaptığımız çalışmalarla atıl tesisleri kiraya veriyoruz. Uygun işletmeciler buluyoruz ve bu şekildeki tasarruflarla geçmiş dönem borlarını ödeme ve kasamızda bir miktar para biriktirme imkanımız oldu. İnşallah bunları önümüzdeki projelerle kullanacağız. Önümde şu anda biz her hafta encümenden onra büyükşehir meclis üyesi arkadaşlarımızla toplantı yapıyoruz ve Karacabey'imiz için takip ettiğimiz projeler var. Tabi biliyorsunuz çok taahhüt ettiğimiz değil taahhüt etmediğimiz halde yapmayı gerçekleştireceğimiz ve yapıldığında da halkımıza hayrete düşüreceğimiz projeler var. Tabi bununla alakalı olarak da bürokratik işlemler bir süre alıyor. Göreve gelir gelmez de kurum görüşleri noktasında çalışmalarımızı yaptık. Bazılarında son aşamaya geldik, bazılarını takip ediyoruz devam ediyor inşallah bundan sonra peyder pey temel atma açılışlar noktasında hizmet kervanı Karacabey'de devam edecektir diye ifade ediyoruz.    

N.İ: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bu yeni görevi KAracabry üzerinde nasıl bir etki yaptı. Ayrıca çeşitli festivalleriniz var. Biraz bunlara da değinelim isterseniz...

A. Ö.: Tarım Bakanlığına çok kıymetli Bursa’nın yetiştirdiği siyasetçi Sayın Faruk çeliğin gelmesi çiftçi kesiminde üretici kesiminde çok büyük memnuniyet oluşturmuştur. Karacabey Sanayi Ticaret Odasının, Odalar ve Borsalar birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirdiği bir organizasyon vesilesiyle ilçemize gelen değerli bakanımız Bursa’da ilk ziyaret ettiği belediye unvanını da Karacabey’e kazandırmıştır. Ziyaretlerin den dolayı kendilerine teşekkür ettik. Tarım hayvancılık noktasında da bölgenin beklentilerini bu vesileyle dile getirmeye çalıştık. Tabi bizim Ankara nezdinde tarıma dayalı takip ettiğimiz projeler var. Sayın bakanımızın desteklerini her zaman yanımızda arkamızda görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Tabi burada yapmayı taahhüt etmediğimiz halde yapacağımız bir çok proje var. Bunlarla ilgili detaylara girersek zaten zamanımızın yeterli olmayacağını düşünüyorum. Ama 3T’ye vurgu yapmışken şunu ifade etmek isterim. 3T’nin tabi çeşitli tarımsal yatırımlar demiştik. Hükümetimizin gerçekleştirdiği İstanbul, İzmir otoyolu tarımsal ürünlerin pazarlara ulaştırılması noktasında bölge çiftçimize, köylümüze büyük bir avantaj sağlayacaktır. Yine bu hal kompleksi tarım alanında yaptığımız bir yapacağımız bir proje olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında tarım alanında çiftçinin tedarikini karşılayan ihtiyaçlarını gideren firmaların içinde bulunacağı tarım adına aklımıza ne gelirse A’dan Z’ye bünyesinden barındıracak bir tarım AVM şeklinde Türkiye'de bir ilk olacak bir uygulamayı da inşallah Karacabey’imizde gerçekleştireceğiz. Onunla ilgili belirlediğimiz bir alanda kurum görüşlerini yazmaya başladık. Geri dönüşleri bekliyoruz. Bu tarım AVM’nin içerisinde de her yıl yaptığımız tarım fuarını da daha geniş bir alan ayırarak aynı kompset içerisinde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Bu proje gerekleşirse özellikle tarım alanında Karacabey'i kendi sınırlarının dışına taşıyacak. Bölge çiftçilerine de hitab etme imkanını yakalayacaktır. 2. T ye baktığımız zaman teknolojik yatırımlar diyoruz orda da BTSO’nun Karacabey’in Taş pınar köyünde 8 Bin Dönümlük bir alana yapamaya planladığı teknosab projesi karşımıza çıkıyor. Karacabey halkını Karacabey belediyesini temsilen de orada biz müteşebbis heyette bulunuyoruz. Önümüzdeki faaliyetler dedik bunlarda turizm ağırlıklı faaliyetler biz Karacabey'in turistik değerlerini öne çıkarmayı düşünüyoruz. Üç ayaklı bir kalkınma modeli öneriyoruz ve bu vesile ile de karşımıza tabi ki longoz ormanları çıkıyor. 300 çeşit kuşu barındıran endemik bitkileri ihtiva eden karşısında kestane ormanlarını ıhlamur ormanlarını barındıran ayı rehabilitasyon merkezini barındıran nadide bir alan bununla birlikte Uluabat gölümüz var ve Leylek festivalini yaptığımız eski karaağaç köyümüz var.

N.İ: Kısa bir süre sonra 12. Uluslararası Leylek festivali yapılacak. Yine yağlı güreş organizasyonu var. Longozlar zaten dillere destan... Bu etkinlik ve doğa harikaları için tanıtım noktasında neler yapıyorsunuz?

A. Ö.: Önümüzdeki 10 gün içerisinde yoğun bir tempo Karacabey'i  ve Karacabey halkını bekliyor. Dağ bisikleti festivalimiz var. 18 kmlik bir parkurda burada yarışacak arkadaşlar kamp yapacaklar onun akabinde 29 mayısta da Ulubatlı hasanı anma etkinlikleri  çerçevesinde geçen yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz bu yıl 2.sini yapacağımız yağlı güreşler gerçekleşecek. Çok ciddi bir katılım bekliyoruz. Güreş severlerden , geçen yıl uygun olmayan hava şartlarında  ve hafta içi yapmış olmamıza rağmen eski sağlık bakanımız sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun ve Recep Altepe'nin iştirakleriyle yoğun bir şekilde geçmişti ama biz geçen yılın hava şartları uygun olacağını hesap ederek bu yıl en az 2-3 katına çıkabileceğini hesap ediyoruz. Yine bu yıl bizim 3.sünü ama genel olarak 12.si yapılacak olan eski karaağaçtaki etkinliğimiz var. Şimdiye kadar Leylek şenliği olarak yapılıyordu. Bu yıl biz kapsamını daha da genişleterek Leylek Festivali olarak gerçekleştireceğiz ve orada tüm Bursalıları tüm doğa severleri hayvan severleri orda görmek istiyoruz. Yarında Allah kısmet ederse siz değerli basın mensuplarımızın iştirakiyle Hilton'da saat 10:00'da Leylek Master planı adı altında bir sunumumuz bir açıklamamız olacak bununla ilgili yol haritasını kamuoyu ile siz değerli basın mensuplarıyla paylaşacağız. 

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0