KIRAN KIRANA 

Tuhaf şeyler oluyor. İçeride ve dışarıda çok farklı bir dinamizm ortamı var. Kişileri ve söylemleri bir araya koyarak gidelim. Sonra büyük resmi görmeye çalışalım. 

Öncelikle Ukrayna Rusya savaşından sonra yazdığım köşemde, artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak demiştim. Bunu söylemenin nedeni, Avrupa'da dünya savaşlarından sonra ilk defa konvansiyonel silahla iki ülke birbirine savaş açmasıdır. Genellikle ülkeler diğer ülkelerin basına bela olarak örgütleri finanse ederek yol alırdı. Pkk da bizim enerjimizi tüketmek için vardı. Irak Suriye’de, Deaş YPG bunun için vardı. Şimdi dünya yeni bir oluşuma geçti. İran cumhurbaşkanı İbrahim Reis’inin suikasta kurban gitmesi, dünyanın gözü önünde Gazze’de on binlerce çolu çocuğun ölümüne sebep olan İsrail bunun bir göstergesidir.   

İçeride Sayın Erdoğan CHP ile yumuşama iklimi oluştururken, dışarıda dış işleri bakanı Sayın Fidan Çin’e gidip yeni bir oluşumun fitilini yakıyordu. Ardından ayağının tozuyla Rusya’ya gidiyor, Brics konusunda çok net kararlar alıyordu. Bu bir NATO ülkesinin yapamayacağı bir şeydi. Daha önce Rusyadan aldığımız s400 füzeleri yüzünden ABD tarafından dolar operasyonu yemiştik. Bu ondanda büyük bir şeydi ABD için. Doların egemenliğinin sallanması demekti. Artık dünya dönülmeyecek bir sürece doğru yol alıyor. Yapılanları kaldıracak bir bürokrasi ortamı kalmamıştır. İki güç dünyanın her yerinde cephe hazırlıyor. Para ve silah in savaşı her yerde. Türkiye son kulvarda tarafını seçti. Şunu unutmamak lazım ki yeni dünya insanlığa neler getireceğini kimse kestiremiyor. Ama yıkım ve acının son bulup yeniden huzur ortamında insanlığın bulunması uzun bir süre alacak. Nitekim sayın Fidan yakın zamanda  savaştan bahsetmesi yazımı bir nebze destekler nitelikte olduğunu gösterir. 

Herkes son hazırlıklarını yapmakta. Silahı ve ekonomik gücü elinde olan devletler bir sıfır önde başlayacak. Diğerleri paylaşılan ülke olacak. Dünya bir birini yerken bizlerde buna dahil olmamamız mümkün değil. Nitekim jeopolitik olarak çok stratejik bir noktada duruyoruz.  Haritaların değişeceği bu süreç, Dünya da acı ve gözyaşını da beraberinde getirecek. 

Not Özellikle çeşitli küresel guruplar, bunun için çok çaba sarf ediyor. Devlet aklı en dirayetli kararı verecektir. İçeride bir birliktelik sağlanmaya çalışılıyor. Şeytan böyle olmasını istiyor diye, yangına körükle gidilmeyecektir. 

YORUM EKLE

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0