Karabüklüler Derneği tarafından düzenlenen Kardemir Demir Çelik Fabrikaları’nın ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım sponsorluğunda düzenlenen gezide Safranbolu, Karabük ve ilçeleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlar ziyaret edildi.
Karabüklüler Derneği Başkanı Türkan Polat’ın önderliğinde düzenlenen ve üç gün süren geziye dernek yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci de katıldı. Karabük BRTV sahibi Osman Çetinkaya ile Karakaya 86 tesislerinin sahibi sanayici Şeref Akkaya’nın da rehberlik ettiği gezinin ilk durak Hendek’teki Karakaya 86 fabrikası oldu. Eflanili olan ve ailesinin iki öküzünü satarak ticaret hayatına atılan Şeref Karakaya girişimciliğinin yanı sıra mütevazi kişiliği ile
geziye katılan herkesin dikkatini çekti. Bursalı konuklarını fabrikasının yemekhanesinde ağırlayan Karakaya, bizzat kendi elleri ile servis yaptı. Her fırsatta geçmişini unutmadığını yineleyen Şeref Karakaya’nın fabrikasının yanı sıra ofisini de müzeye çevirdiği görüldü.
KARABÜK BRTV ZİYARETİ
Ardından Karabük BRTV ziyaret edildi. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken, yerel basının önemine bir kez daha vurgu yapıldı. Bursa Karabüklüler Derneği Başkanı Türkan Polat tarafından BRTV sahibi ve Karabük Gazeteciler Ve İletişim Derneği Başkanı Osman Çetinkaya’ya plaket takdim edildi. Daha sonra Safranbolu’nun en önemli tarihi miraslarından biri olan Cinci Han’a geçildi. I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolulu Cinci Hoca tarafından 1645 yılında yaptırılan Han, halen iki katlı, 63 odalı bir otel olarak hizmet veriyor.
ÜNİVERSİTEDE İNCELEMELER
İkinci gün ise, Kardemir Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına gidildi. Burada Genel Müdür Fadıl Demirel tarafından fabrikanın durumu, gelişimi, yatırımları, Türk sanayisindeki yeri hakkında bilgi verildi. Tesisin cumhuriyet döneminde Atatürk’ün talimatı ile kurulduğunu hatırlatan Fadıl Demirel, “türk sanayisi için son derece önemli olan bu tesis ülkenin yakın tarihine tanıklık ediyor. Fakart bu asırlık çınar son 10 yıla kadar büyük sıkıntılar atlattı. Son dönemde yapılan iyileştirmeler ve yatırımlar ile yeniden kalkınan Kardemir Ereğli Demir Çelik Fabrikası şuan dünyanın sayılı tesislerinden… Bursa’da da demiryolları hakkında bir atalım söz konusu. Bizler Bursa’da ki sanayi kuruluşlarına ve demiryolları için ham madde yada madde temini konusunda destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı. Ardından heyet eşliğinde Yüksek Fırın ve diğer tesisler rehber eşliğinde gezildi. Ardından da Karabük Üniversitesi’ni ziyaret eden Bursa heyeti, burada Üniversite Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal tarafından karşılandı. Prof. Dr. Uysal, Karabük Üniversitesi’nin fiziki mekanlarından akademik faaliyetlere, sosyal ve kültürel faaliyetlerden üniversite sanayi toplum işbirliğine dek pek çok konuda bilgi verdi.
EĞİTİM YUVASI KARABÜK
Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal “2007 yılında kurulan Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olan Karabük Üniversitesi bugün 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü’de 42 bin öğrencisi ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. 2014 verileri henüz açıklanmadı ama 2013 ÖSYS’de üniversitemiz 322.922 tercih ile Türkiye’de en çok tercih edilen 7. Üniversite oldu. Raylı Sistemler Mühendisliği, Tıp Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Aktüerya ve Risk Yönetimi ve Girişimcilik gibi Türkiye’de tek olan bölümleri Üniversitemiz bünyesinde bulundurmasının yanında tüm bölümlerinde İngilizce Hazırlık eğitiminin olması tercih edilirliğini artırıyor. 9 bin öğrenciye hazırlık eğitimi veriyoruz. ulusal ve uluslararası ödüllere sahibiz. Aynı zamanda kampusumuza dikilen 156 türde 160 binden fazla ağaç ile insan eliyle dikilen Batı Karadeniz'deki en büyük ağaçlandırma ve botanik çeşitliliğine sahibiz” dedi.
2013-2014 akademik yılında1203 etkinlik yapılmış olup bunların 718’ini öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Uysal, “Karabük Üniversitesi’nin direksiyonunda Rektör değil öğrenciler vardır. Karabük Üniversitesi öğrenci inisiyatifinin ön planda tutulduğu öğrenci merkezi bir üniversitedir” diye konuştu. Rektör Uysal, Kardemir AŞ ile örnek işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.
YAĞMURA RAĞMEN…
Daha sonra Safranbolu Belediyesi Rehberi Yasin Dikmen eşliğinde yoğun yağmur altında Safranbolu turu gerçekleştirildi. Arasta çarşısının yanı sıra camiler ve seyir terası ile kaymakamlar konağı da gezildi. Konak hakkında bilgi veren Yasin Dikmen, “Kaymakamlar Ev 18 yüzyıl başlarında yapılmış. Konağın sahibi, Safranbolu Kışlası Kumandanı Hacı Mehmet Efendi imiş. Hacı Mehmet Efendiye Yarbay karşılığı olan “Kaim-Makam” denilirmiş. Bu unvan halk arasında kullanıldığı için de evlerinin ismi bu şekilde kalmış. Kentsel dokusu ve mimarisiyle Safranbolu evlerini en iyi şekilde yansıtan bu konak 1979 yılında restore edildi ve ziyarete açıldı. Eski Safranbolu insanlarının yaşamını göstermekte. Sekiz oda, üç çardaktan oluşan Kaymakamlar Evi’nin, harem ve selamlık bölümleri çeşitli manken ve malzemelerle donatılarak tarihi doku yaşatılıyor” dedi. Ardından günün akşamında Cinci Han’da yöresel Türkülerin eşliğinde, yöresel sanatçılar tarafından bir gelin alma töreni gerçekleştirildi.
SON GÜN YOĞUNLUĞU
Üçüncü gün ise Bursa Heyeti Eflani’de Ortakçılar Göleti’ne giden Bursa Heyeti’ni burada Karabük arama kurtarma ekibi ve Karabük Belediye meclis üyesi Erdal Kaaraman karşıladı. Çok soğuk olan bir havada gölde botla yapılan geziden sonra Yenice Şeker Kanyonu’na gidildi. Türkiye’nin en büyük el dokunmamış ormanlarıyla çevreli olan ve Unesco tarafından koruma altına alınan “Avrupa’nın sıcak noktaları” arasında yer alan Yenice’de Şeker kanyonunu ziyaret edildi. Bursa Heyetini burada yöre muhtarları konuk ederken, bir sonraki durak ise Balıkısık köyünün Bölükler mahallesi oldu. Burada da yörenin sivil mimari örneği evler ile dokunulmamış bir doğa karşıladı Bursalı konukları. Dönüş yolunda konuşan Bursa Karabüklüler Derneği Başkanı Türkan Polat, Karabük ile Bursa arasındaki köprüye katkı sunan tüm gazetecilere, Büyükşehir Belediyesi’ne Kardemiş AŞ’ye, BRTV sahibi Osman Çetinkaya’ya, sanayici Şeref Karakaya’ya teşekkürlerini sundu.