İZNİK GÖLÜ’NDEKİ KAÇAK İNŞAATLARI, VİLLALARI RESTORANLARI KİM YIKACAK?

Yıllardır gündeme getirdiğim bir konuyu, tekrar gündeme getiriyorum. Bildiğiniz gibi İznik Gölü’ne sahip çıkılmıyor, İznik Gölü kuruyor. İznik Gölü işgal ediliyor. Kaçak yapılar, villalar restoranlar yapılıyor. Bu konu geçtiğimiz günler Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. CHP’li Orhangazi  Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüdayi Demir çok önemli iddialarda bulundu. Bu iddiaların temelinde AK Parti Nilüfer Belediye ve aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi  Murat Evke vardı. Hüdayi Demir’in iddialarına göre Murat Evke,  Heceler Mahallesinde 1303 parselli yerde, hemen İznik Gölü’ne cephe, İznik Gölü’ne yaklaşık 400 metre mesafede bir fabrika temeli atmış. Hüdayi Demir’e göre, Murat Evke, geçtiğimiz yılın Ekim ayında, 6 dönümlük bu alana Murat Evke alel acele fabrika temeli atar. Hanife Demir’e göre bu mevzuata aykırıdır. Mevzuata göre bu alana değil fabrika temeli atmak, çivi bile çakılamaz. Hüdayi Demir bu konuyu Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a sorar. Sonrasında da o toplantıya katılan Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Evke, bu sorulara cevap verir. Murat Evke’nin cevaplarına geçmeden önce bir gazeteci olarak konuya değinmek istiyorum. Hüdayi Demir 1/100 binlik imar çalışması noktasında buraya ilçe belediyesi olan Orhangazi Belediyesi’nin ruhsat verdiği ve buraya verilen ruhsatın sıkıntılı olduğunu söyleyerek burada hukuksuz bir durum olduğunu beyan etti. Bunun gerekçesi olarak 1/25 binlik plana bu ruhsatın aykırı olduğunu söyledi. Hüdayi Demir konuşması sırasında, başta ÇED raporu, Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ’nin bununla ilgili yanlış bir belge verdiğini de iddia etti. Yerin İznik Gölü’ne yakın mesafede olduğunu ve buraya hiçbir şey yapılamayacağını söyledi. Bizlerde konuya baktığımızda, 2018 sulak alanları koruma kararının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alındığını kısa ve orta mesafede İznik Gölü’nün koruma altına alındığını ve oraya herhangi bir şey yapılamayacağını gördük. Yine İznik Gölü 1/25 binlik plana göre burada inşaat çalışmaları yapmamanız gerekiyor. Bu yerle ilgili bizlerde araştırmalar yaptık ve bazı bilgilere ulaştık. TKYM’nin resmi internet sitesinde bu yer Çayırlar mevkisinde nitelik olarak arsa gözüküyor. Murat Evke’nin fabrika temeli attığı yerin teknik bilgileri bunlar. Gariban bir vatandaş olsa böyle bir yere bırakın fabrika temelini konteynır bile koyamaz.

Asıl ilginç olan bu yerin 2020’nin Ekim ayında yapılan bu fabrikanın temel atma törenine AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Esgin katılıyor. Kimse de şunu demiyor. Burası İznik Gölü’ne çok yakın. Acaba bu iş resmimi, burası ruhsatlı mı? Bu konu muhtemelen mahkemelik olacak ve son sözü yüce Türk Yargısı söyleyecek. Hüdayii Demir’in iddialarından sonra söz alan AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Murat Evke,  Hüdayi Demir’e sitemde bulunarak, keşke bunları gündeme getirmek yerine bana sorsaydınız, ben size gereli izahatı yapardım dedi. Buranın ruhsatlı olduğunu, ÇED raporuna gerek olmadığını, ayrıca diğer fabrikaların ÇED raporu var mı diye sordu. Buradan Murat Evke’ye soruyorum. Sayın Evke diğer fabrikaların ÇED raporunun olmaması sizin için resmi gerekçemi oluyor? Bir yerden ruhsat almanız için kurum görüşleri olması gerekiyor. Hüdayi Demir’in iddialarına göre öncesinde Tarım İl Müdürlüğü’nden alınmamış, sonrasında alınmış. DSİ’den de alınmış ama orada da Hüdayi Demir’in iddialarına göre yakın mesafe değil de orta mesafe olarak alınmış. 

Bilindiği üzere kaçak yapılar için 2017 yılı emsal teşkil etmişti. Ondan önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunulup resmi tapular alınabiliyordu. Bu olay ise 2017 yılı öncesinde değil, 2020 yılında gerçekleşiyor.  Bursa’ya aşık bir gazeteci olarak, İznik Gölü’ne 400 metre mesafede olan bir alana siz 4 bin tonluk zeytin ve zeytinyağı fabrikasının temelinin atılmasına İznik Gölü adına üzülüyorum. Biz buralara nasıl geldik. Bu haberleri yaptıktan sonra da bize komplo kuranlarda oldu, hakkımızda iftiralarda bulunarak bizi toplum gözünde itibarsızlaştırmak isteyenlerde oldu. Şer odakları ne yaparsa yapsın ben devamlı olarak ülkem ve şehrim hakkında doğru bildiklerimi söylemeye, ülkemin ve şehrimin çıkarlarını gözetmeye devam edeceğim.

Bu işlerin içinde olan bazı medya mensuplarını da deşifre etmeye devam edeceğim. İznik Gölü araştırmamızın ilk ortaya çıkışı, Bursa medyasında sabıkalı olarak bilinen Nezir Asaroğlu’nun İznik Derbent te 16 dönümlük bir arazisinin ortaya çıkması ile oldu. Sonrasında bu arazinin imara açılmasını gazetemizde tüm Türkiye’ye duyurduk. Gazetemizde 21 Aralık 2019 yılında yaptığımız haberle konuyu ulusal meydanında gündemine getirmiştik. Haberimiz sonrasında Nezir Asaroğlu orada susuz tarım yapacağını iddia etmişti. Bizde o zaman kendisine sormuştuk. ‘’Madem susuz tarım yapacaksın o zaman neden imar izni alıyorsun demiştik. O zamanlar Nezir Asaroğlu’nun buraya villa yapıp satacağına dair duyumlar almıştık. Biz İznik dosyasını açtıktan sonra İznik ve Orhangazi’de İznik Gölü kıyılarında kaçak restoranlar, villalar, inşaatlar gündeme geldi. Biz bu haberlere duyarsız kalmadık.  Bize gelen ihbarları gazeteci olarak araştırdık. Konuyu gündeme getirdik ve bir kısmı ile ilgili ilçe belediyeleri gereken işlemleri yaptı.  Yaptığımız incelemelerde İznik Gölü’nün adeta katledildiğini gördük. İznik Gölüne betondan çıkmalar yapıp, restoran işletmeciliği yapıldığını gördük. Çınar(Hayal) ismindeki alkollü mekânın 3 kişi tarafından işletileceğini öğrendik. Buranın sahiplerinin Samet Güler, Köksal Çetin ve Mustafa Tuna olduğu iddia ediliyordu.  İznik Gölü’nde Fuat Elbir’in sahibi olduğu İstakoz Restoran isimli yer iskele çıkılarak İznik Gölü’nün içine kadar girmiş. Burası kaçak olmasına rağmen hala yıkılmamış bir yer.

 Ayrıca İznik Askania Hotelin sahibi İbrahim sayının tarım arazilerine kaçak villalar yaptırdığı hatta bu villaları günlük kiraya verdiği de iddialar arasında. Oraya çekim yapmaya gittiğimde İznik Şerefiye Mahallesi’nde 362 parsele kaçak villa yapıldığını, Yine İznik Şerefiye Mahallesi’nde 221 nolu parsele de kaçak 2 villa yapıldığını gördüm. İznik adeta kaçak yapı Cennetine çevrilmiş durumda.

 Yaptığımız haberlerde, Bursa Büyükşehir Başkanı Alinur Aktaş  AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’a  bu yerin neden yıkılmadığını devamlı  sorduk.  Sorularımıza yanıt verilmesi bir yana buradaki kaçak yapılar olduğu gibi yerlerinde duruyor. Yakında yazdığım yazılarla birlikte Cumhuriyet Savcılığı’na gidip şikâyette bulunacağım. Bir doğa harikası olan İznik Gölü’nün katledilmesine duyarsız kalmadım, bundan sonra da kalmayacağım.

Selam ve DUA ile

YORUM EKLE

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0