İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilçesini tarihi ve turizm değerleri ön plana çıkarmak için çalıştıklarını belirtirken, İnegöl'ü değerleri ile dünyanın gözde merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.
İnegöl Belediye Başkanlığı görevini 3 dönemdir başarı ile sürdüren Alinur Aktaş, Manşetx Gazetesi'nin konuğu oldu. Gazeteci Necmi ince'nin sorularını içtenlikle yanıtlayan Başkan Aktaş, İnegöl için düşündüğü projeleri aktardı. Hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projeler ile İnegöl'ü daha yaşanabilir bir kent yapma arzusunda olduklarının altını çizen Aktaş, köfte, mobilya gibi değerleri de dünyaya tanıtmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Necmi İnce: İnegöl deyince akla neler gelir. Okuyucularımız için bu büyük ilçeyi anlatır mısınız?
Alinur Aktaş: İlçemiz Türkiye hem stratejik olarak hem coğrafi olarak önemli bir noktasında bulunan; hem tarımı, hem turizmi hem sanayisi hemde kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkan bir yer... Her ne kadar Osmanlı'ya başkentlik etmese de Söğüt gibi Domaniç gibi Yenişehir gibi Bursa gibi Bilecik gibi toprakları 45 km mesafede tam bunların ortasında ve o önemli kuruluşa Osmanlı İmparatorluğu'nun o heybetli dönemine şahitlik etmiş o beylikten devletliğe geçiş sürecini bizzat yaşamış bir şehir İnegöl... İnegöl’ün Cumhuriyetin ilk yıllarında da önemli bir misyonu var. İnegöl’ün tanınmışla alakalı bir problemi yok. Yani bugün mobilyasıyla, köftesiyle, kaplıcasıyla özellikle bu 3 kalemiyle biliniyor ama İnegöl’ü beraberinde bu tarihsel yönünü de vurgulama ihtiyacını ben özellikle artık her programda hissediyorum. Mustafa Kemal Atatürk 4 kez İnegöl’ü ziyaret etmiş. Bizim kent müzesi kayıtlarımızda bu mevcut ve dediğim gibi Bursa gibi son dönem için özellikle önemli ticaret şehrin önemli göç alan şehrin merkezden sonraki en büyük ilçesi Ankara, İzmir, İstanbul gibi 3 önemli metropolünde ortasında bulunuyor. Dolayısıyla İnegöl'ün bu önemini bir kat daha artırıyor.
N.İ: Geçtiğimiz günlerde İnegöl’ün tarihi ve kültür sempozyumu ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdiniz. Bunun ayrıntılarını sizden alabilir miyiz?
A.A.: Sanayileşen toplumlar maalesef tarımdan ve biraz da açıkçası eski değerlerinden giderek uzaklaşabiliyor. Ama biz bunu asla inkar edemeyiz ve hatta çok öğünerek de söylüyoruz ki Osmanlı buralarda iz sürmüş, Osmanlı buralarda devletleşmiş hatta Osmanlı ilk şehidinin türbesi bizim sınırlarımız içinde... Allah nur içerisinde yatırsın Bay Koca ilk buralarda şehit olmuş. Yine 3 padişaha vezirlik yapmış İshak Paşa gibi çok önemli bir büyüğümüz, Turgutalp burada, Kasım hazretleri gibi önemli bir manevi önder burada dolayısıyla İnegöl’ün ciddi bir tarihi yeri var. Valiliğimizden destek alarak Kent Müzesi'ni tamamladık. Buna ek olarak Mobilya Müzesi hizmete girdi. İnegöl'ün tarihi değerleri ile alakalı araştırmalar yapıyoruz. Bu çalışmada Uludağ Üniversitemiz, Valilik, Büyükşehir Belediyesi gibi paydaşlarımız da mevcut. Bu araştırmaları çok geniş kapsamlı tutuyoruz ve basılı hale getireceğiz inşallah. Ciddi araştırmalar yapıldı. İlgili hocalarımızla irtibata geçildi. Herkes makalelerini sunumlarını hazırlıyor ve bu değerleri biz bir çatı altında toplamak adına böyle bir sempozyuma karar verdik. İnşallah Ekim ayında 3-4 günlük süreçte icra edeceğiz.
N.İ: İnegöl’de turizmle ilgili neler yapıyorsunuz?
A.A.: Bu konuda tabi yerel yönetimlere düşen görevler olduğu gibi devlet marifeti ile halledilmesi gereken işlerde var. Yani yerel yönetimlerin gücü belli nihayetinde biz işte o turizm değerlerini bu bazen restarosyonlarla bu bazen doğal yaşam alanlarıyla bu bazen kaplıcayla bu bazen doğa spor turizm merkeziyle farklı değerleri burada ortaya çıkarabilirsiniz. Ama önemli olan bunu bir paket içerisinde sunabilmek ve bir marka değeri yükleyebilmek. Turizmde de marka değerimiz yükseltmek ve bununla alakalı hikayeyi ortaya koymak onu ulaşım güzergahlarıyla, konaklama imkanlarıyla, sunumuyla ve lansmanı ile bir bütün olarak düşünüp onu çok iyi çerçeveleyip öyle teşhir etmek gerekiyor. Belki de İspanya’nın bugün veya Yunanistan’ın turizmdeki temel başarısının nedenlerinden bir tanesi bu... Maalesef ülkemiz üzerinde oyunlar oynanıyor. Hamd olsun bizim Bursa’da İstanbul'da bununla alakalı bir sıkıntımız yok. Ümit ediyorum ki bir süre sonra tamamen terör konusu bitirilmiş olacak. Biz turizm deyince yıllarca şunu algıladık. Antalya, deniz, güneş, kum... Ama turizm sadece bu değil. İnegöl'de çok ciddi kanyonlar var. Çok güzel yaylalar, doğa ortamları var. Artı değerlerimiz ön plana çıkararak turizmden payımızı almayı hedefliyoruz.
N.İ:3 dönemdir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyorsunuz. Gece gündüz çalıştığınızı burada yaşayan herkes görüyor. Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
A.A.: 1 Nisan 2004 benim göreve başlama tarihim yani bugünden baktığınızda 4 gün sora nasip olursa 12. Yılımızı doldurmuş olacağız. Ben hep söylüyorum 1 Nisan şakası gibi başladık diye hamd olsun cenabı Allah bize Bursa’nın en yüksek oy oranıyla seçilmiş olan Belediye Başkanı olmayı nasip etti. Tabi şehirle alakalı hayallerimiz hedeflerimiz var. Gecikenler oluyor ama bu dememe mahsus ki özellikle ustalık dönemi bu dönem 3 dönem yani nihayetinde... Artık mazeretimiz yok. Büyükşehir yanımızda hükümet yanımızda otomatikman biz çok daha güçlü damgamızı vurmamız gerekiyor. Bizim özelde tabi az önce bahsettiğim şehir içi tramvay, kültür sanat kongre vadisi yeni fuar alanı eski kültür sarayının yıkılıp yerine çarşıda yayalaştırma meydan ve altlı otopark özelde böyle 4-5 tane büyük projemiz var. Bizim özelde 5-6 tane hit projemiz var. Üniversitede olsun istiyoruz şehrimizde... Bunun alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Fuarcılık alanında ciddi hedeflerimiz var. Turizm ona keza... Bir kere İnegöl'ü sahip olduğu değerler ile dünyanın zirvesine taşımak istiyoruz. Bunun yanında alt yapı çalışmalarımız devam ediyor. Yollar yapıyoruz. Büyükşehir ile birlikte güzel projelere imza atıyoruz. Amacımız daha yaşanabilir, refah ve huzur içinde bir İnegöl yaratmak...
N.İ: Benimde dikkatimi çeken ve gerçekten takdir ettiğim ücretsiz hizmet veren mahalle otoparkları projeniz var. Bunun detaylarını anlatır mısınız?
A.A.: Şehrimiz büyük hızla büyüyor. şehrimizdeki araç sayısı hızla artıyor. Gerek belediyeye ait alanları gerekse kamulaştırma yaparak elde edilen yerleri otoparka çaviriyoruz. bunların en küçüğü 20 araçlık. Bir kere hem dekoratif hem de görsel açıdan mahalleye de bir değer katıyor. Amacımız kenti mümkün olduğunca rahatlatmak. Her şehirde olduğu gibi bizde de otopark ile ilgili merkezde sıkıntılarımız var. Umarım bu uygulamalar ile trafiği de rahatlatmış olacağız.
N.İ: Belediye olarak çok güzel bir uygulamanız var. Çanakkale ve Konya'ya geziler düzenliyorsunuz. Bu projeden bahseder misiniz?
A.A.: Biz her yıl 4-5 bin civarında sakinimizi geziye götürüyoruz. Konya ve Çanakkale için yaş sınırımız 50 üzeri, Bursa ile alakalı yaş sınırımız 40 üzeri... Geçtiğimiz günlerde ilk kafileyi bizzat kendim gece 00:30 da Çanakkale'ye uğurladım. Bursa gezileri de çok önemli. Şunun için önemli; Bursa bizim şehrimiz, Bursa Osmanlının ilk Başkenti... Bir tarih,turizm, ticaret şehri. Türkiye’nin 2. Büyük ticaret şehri ve 4. Büyük ili ama biz kendi ilimizi tanıtmadan başka illeri tanınmanın hesabı içerisindeyiz. Geçen yıl Bursa uygulamalarına başladık bu yılda hızla devam ediyoruz. Daha önceki yıllarda öğrencilerimize yönelik Bursa ile alakalı guruplar halinde geziler yapmıştık. Ama vatandaşımızın o Bursa’nın yeşil Camisi'ni, Ulu Camisi'ni, Üftadesini, Somuncu Baba'sını velhasıl Bursa’nın tüm manevi liderlerini hem de bu manadaki tarihsel değerlerin hepsini bizzat yerinde rehberler eşliğinde göstererek ve onlara da yemek ikramında bulunarak bu süreci 1 gün içerisinde sabahtan, akşama kadar tamamlıyoruz.
N.İ: İnegöl Belediyesi olarak engelliler için gündüz bakım evi ve aile danışmalık hizmeti veren tesisleriniz var. Bununla ilgili neler yapıyorsunuz.
A.A: Sayın İnce ateş düştüğü yeri yakıyor. Allah tabi herkesin evladını sağlıklı huzurlu nasip etsin ama takdir edersiniz ki hayatın kaçınılmaz bir gerçeği kimsi doğuştan illaki engelli olmak için doğuştan olmaya gerek yok kimisi de maalesef sonradan bir kaza neticesinde ne yapacağız bunlar bizim çocuklarımız bunları kazanmak lazım İnegöl çok şanslı 9 tane rehabilitasyon merkezimiz var.İnegöl Belediyesi ve Valilik iş birliğinde yapılmış engelliler okulumuz var. 23 Yaş üzeri bununla alakalı eğitim okulumuz var. Bununla ilgili meslek lisemiz var çıraklık okulumuz var. Lakin birde bunları bu okul haricinde evde tutan annelerle alakalı annenin o gün işi var bir yere gidecek veya bu hafta şu işleri halletmesi lazım geçici olarak güvenerek bırakabilmeği bir ortam çocuk sabahtan akşama kadar okulda değil haftada 2 gün misal 3 gün işte bununla alakalı bir merkez oluşturduk. Yine bir binanın restorasyonu neticesinde o merkezde ailelere hem aileler rehabilitasyon yapılıyor sosyal hakları marifetiyle hem de çocuklarımıza bu manada haftanın şu günlerinde şu saatlerinde bize teslim edin Bursa’da cemiyetin var git İnegöl'de merkezde herhangi bir programın var işin var git hallet imkanını sağlıyoruz.
N.İ: Manşetx okuyucuları için son olarak ne söylemek istersiniz?
A.A.: Tabi sizler vesilesiyle de bütün okurlarınıza ben selam ve saygılarımı sunuyorum. Güzel ülkemizin her şeyi güzel ama İnegölümüz gerçekten Allah vergisi güzel bir coğrafya’ya sahip. Onları İnegöl'de ağırlamaktan son derece gurur duyacağımızı ifade ediyorum. Herkesi İnegöl'e davet ediyorum.