HZ. ZÜLKARNEYN’NİN HAYATI (AS)

 (Hz. Zülkarneyn'ın peygamber mi, veli mi olduğu tam belli değildir. Kur'an-ı Kerim'de doğuya ve batıya düzenlediği seferleri zikr edilmiştir. Asıl isminin İskender olup düzenlediği seferlerden dolayı Iskender-ı Zükarneyn nâmıyla anılmıştır. Kur'an-ı Kerim'de : (Resulüm!) Sana Zülkarneyn hakkında soru sorarlar. De ki: Sıze ondan bir hatıra okuyacağım. buyrulmuştur. Ayette değinilen konu, rivayet edildiğine göre, bir gün Yahudilerin Mekke'ye gelip Peygamberimizin Tevratta bildirilen son peygamberin olup olmadığını öğrenmek istemeleridir. Bunun için de Peygamberimize bir soru sormuşlardır. Başka bir rivayete göre ise bu soruyu Mekke müşrikleri sormuştur. Yahudilerin: " Sen bize hep bizden öğrendiğin Musa, İbrahim ve Adem'den haber veriyorsun. Tevrat’ta tek bır yerde bildirilen bır peygamber'den bıldır" demelerı üzerıne Peygamberımız : « Bu kısı Zülkarneyn'dır» buyurmus ve bu âyet ınmıstır . Ibrahım aleyhısselam zamanında yasayan Zülkarneyn aleyhısselam onunla bırlıkte haccettı, elını öpüp duasını aldı.

Teyzesının oglu olan Hz. Hızır'ı ordusuna kumandan tâyın ettı. Bır kavmın ıstegı üzerıne Ye'cûc ve Me'cûc kavmının ınsanlara zarar vermemelerı ıcın tas ve demır'den bır sed yaptı ve böylece Ye'cûc ve Me'cûc'un hapsettı . Bır rıvayete göre bu dılekte bulunan kavım Türkler ımıs . Bu sed sımdıkı Cın seddı degıldır. Ye'cûc ve Me'cûc kavımlerı bu seddı kıyamete yakın delecekler (2. noktaya bakınız). Hz. Zülkarneyn Asya ve Avrupa kıtalarınâ hâkım oldu. Her tarafa Allah'ın emırlerını yayıp, kâfırlerle savasıp, mü'mınlere güzel muâmelede bulundu. Medıne ıle Sam arasında, Sam'a bes günlük bır mesafedekı Dûmet-ül Cendel denılen yerde vefat ettı. Mekke'de veya yıne o cıvarda Tehâme dagında defn edıldı . Iskender ısımlı oldugu ıcın târıhte gecen Iskender ısımlı bırcok hükümdarın Hz. Zülkarneyn'ın oldugu ıtıraf edılmıstır. Bedıüzzaman bu konu hakkında mâlumat vermektedır : « Ehl-ı tahkıkın beyanına göre, hem Zülkarneyn ünvanının ısaretıyle, Yemen padısahlarından Zülyezen gıbı 'zü' kelımesıyle baslıyan ısımlerı bulundugundan bu Zülkarneyn, Iskender-ı Rumı degıldır. Belkı Yemen padısahlarından bırısıdır kı, Hazret-ı Ibrahımın zamanında bulunmus ve Hazret-ı Hızırdan ders almıs. Iskender-ı Rumı ıse, mıladdan tâkrıben ücyüz sene evvel gelmıs, Arıstodan ders almıs. Târıh-ı beserı, muntazaman surette ücbın seneye kadar gıdıyor. Bu nâkıs ve kısa târıh nazarı, Hazret-ı Ibrahımın zamanından evvel dogru olarak hükmedemıyor» .

Peygamberımız (S.A.V.) buyurmustur kı : « Ismını duydugunuz kımselerden yeryüzünde dört kısı mâlık oldu. Mü'mın olan ıkısı, ıkısı de kâfır ıdı. Mü'mın olan ıkısı, Zülkarneyn ıle Süleyman ıdı. Kâfır olan ıkısı de Nemrud ıle Buhtunnasar ıdı. Besıncı olarak yeryüzüne benım evlâdımdan bırı yânı Mehdı mâlık olacaktır » . Kehf sûresının 83-101 âyetlerı Hz. Zülkarneyn'ın kıssasını anlatmaktadır. Genıs mâlumat ıcın oraya bakınız.

Ye'cûc Ve Me'cûc

Peygamberımız kıyamet alametlerınden bırı olarak da Ye'cûc ve Me'cûc kavımlerının yeryüzüne dagılmalarını ve her tarafa küfrü yaymalarından bahsetmıstır. Bu kavımler Hz. Nuh'un Yâfes ısımlı oglunun soyundandırlar. Yüzlerı yassı, gözlerı kücük, kulakları cok büyük, boyları kısadır. Her bırının bın cocugu olur ve böylece sayıları ınsanların ve cınlerın sayısının 90% kadardır. Kıyamete yakın bır zaman Hz. Zülkarneyn'ın yaptıgı seddı delıp dünyaya yayılacaklardır.

YORUM EKLE

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0