Kategoriler

Kandilli Rasathanesi  Deniz Dibi Sismometrelerle Deprem Verisi Elde Edecek

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Marmara Denizi tabanında 10 ay boyunca veri kaydeden deniz dibi sismometreleri TÜBİTAK Marmara Gemisi aracılığıyla topladı. Japon bilim insanlarının da katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, sismometrelerin kaydettiği veriler incelenerek Marmara Bölgesi’ndeki olası depremlerin yerleri ve büyüklüklerine dair bilgi elde edilmesi hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Japon bilim insanları ile yürüttüğü iş birliği kapsamında Marmara Denizi’nin tabanına yerleştirilen sekiz adet deniz dibi sismometresi (OBS) ile 10 ay boyunca sismik veri topladı. Bu doğrultuda Marmara Denizi’nin 145 metre ile 1269 metre arasında değişen derinliklerinden veri toplayan sismometreler, TÜBİTAK Marmara Gemisi aracılığıyla toplanarak bir araya getirildi. 

Olası depremlerin yeri ve büyüklüğü hakkında bilgi verecek

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi deniz altı sismometrelerden elde ettiği verilerle, Marmara Denizi içindeki fay hattının özellikle İzmit Körfezi segmentindeki hareketlerinin analizine başladı. Analiz sonucunda bölgedeki olası depremlerin yerleri ve büyüklükleri hakkında detaylı bilgi elde edilmesi amaçlanıyor.

“Araştırmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz”

Türkiye nüfusunun büyük bir kısmını ilgilendiren Marmara Bölgesi’nden denizaltı sismometrelerle veri alabilmenin gururunu yaşadıklarını kaydeden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, “Dünyada çeşitli örnekleri olan ancak ülkemizde yaygın olmayan deniz çalışmalarını Marmara deniz tabanında gerçekleştiriyoruz. Enstitü olarak, sismik aktivite potansiyelinin yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nin deprem riskini daha iyi anlamak için araştırmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.   

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜNYA
Cumhurbaşkanı Erdoğan: BM işlevselliğini yitirmiş!
ANKARA
2,9 milyar TL'lik tarımsal destekler hesaplarda
İSTANBUL
AHİLİK HAFTASI BEYLİKDÜZÜ’NDE KUTLANDI
ANKARA
“RO-RO GEMİLERİ 319 BİN 241 ARAÇ İLE EN FAZLA TAŞIMAYI AVRUPA HATLARINDA GERÇEKLEŞTİRDİ”
BURSA
Ticimax E-Anadolu Ödülleri’nde Bursa’nın E-ticaret Şampiyonu Belli Oldu!
SAĞLIK YAŞAM
Türk Kardiyoloji Derneği'nden Dünya Kalp Günü Mesajı:  “Kalp Sağlığı İçin Her Yaşta Hareket Şart”
İSTANBUL
“İSTANBUL VE MOSKOVA İÇİN HAYIRLI OLSUN”
İSTANBUL
TRENDYOL SÜPER LİG, TFF 2. LİG VE TFF 3. LİG'İN YENİ SPONSORU NESİNE OLDU
DÜNYA
İHRACATIN YENİ KAPILARI ‘HELALEXPO’ İLE AÇILACAK
İSTANBUL
BinBin Bulls Yatırım Liderliğinde Halka Arz Oluyor!