Kategoriler

Bursa'da Gedelek Turşusu'nda kış öncesi yoğun mesai başladı

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi'nde uzun yıllardır domates, salatalık, biber, lahana, havuç, pancar, sarımsak başta olmak üzere bir çok  sebze çeşitleriyle 1 kilogramlık şişelerden 10 tonluk varillere kadar kurulan turşular buradan toptan ve perakende şekilde talep edilen yurt içi ve yurt dışı pazara satış içi gönderiliyor.

Üretimde 70 yıllık geçmişi olan Gedelek üretici firmaların çoğu bu mesleği dededen toruna yaklaşık 3 kuşaktır yapıyor. Burada üretilen Turşular Türkiye'nin bütün illerine ve yurt dışından onlarca ülkeye gönderiliyor.

Gedelek Mahallesi'nde turşu üretimi yapan üreticiler turşularının çok talep görmesinin mahallenin suyundan ve halkının ustalığından kaynaklandığını söylüyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinden dolayı pandemi sürecinde turşuya talebin çok artması ile de dikkat çekmişti.

Orhangazi'de üretimin merkezi olan Gedelek Mahallesi'nden Türkiye'nin her yerine turşu gönderilirken bunun yanında Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Arap ülkeleri olmak üzere ortalama 80 ile 100 ülkeye ihracat yapılıyor.

Orhangazi'nin Önemli İstihdam Merkezlerinden

Gedelek Mahallesine Türkiye'nin her yerinden turşu için sebze getiriliyor. Özellikle kış öncesi mahallede üretim yoğunluğu yaşanıyor bununla birlikte önemli bir istihdam sağlanmış oluyor. Bu sayede başta Gedelek Mahallesi'nden olmak üzere Orhangazi'den yüzlerce kişi Gedelek Mahallesi'nde bulunan üretim tesislerinde çalışıyor.

Gedelek Mahallesi'nde yılda yaklaşık 50 bin ton civarında turşu üretimi yapılırken, Bunun yüzde 50'si iç pazara, yüzde 30'u sanayi denilen fast food firmalarına ve restoranlara, yüzde 20'si de ihracata gidiyor.

Furkan Ulusu: Üretimimiz Artarak Devam Ediyor

Gedelek Mahallesi'nde bir turşu üretim işletmecisi olan Furkan Ulus, yeni üretim sezonunun artarak devam ettiğini söylerken, ürünlerimizi Türkiye başta olmak üzere Dünya'nın birçok noktasına gönderiyoruz'' dedi.

Mahallemiz sınırları içinde çok sayıda turşu üretim tesisi bulunmakta bilindiği üzere Turşu Marmara bölgesinde en çok Gedelek Mahallesi'nde üretiliyor bunun başlıca sebebi üretimde kullandığımız su ve buradaki eski insanlardan kalma yöntemlerin günümüz teknolojilerinde de kullanılması, burada dededen toruna geçen bir süreç var bununla birlikte buradaki üreticilerin işlerini layıkı ile yapmalarından dolayı Gedelek Turşumuz artık dünyada bir marka haline geldi.

Yaklaşık 100 ülkeye turşu ihraç ediyoruz, yıllık yaklaşık 50 bin ton üretimimiz var buda istihadam anlamında önemli bir kazanç, özellikle son bahar aylarında üretimin daha fazla olmasından dolayı personel konusunda sorun yaşayabiliyoruz, bu buradaki tüm üretim tesisleri için geçerli bir sorun ancak turşu üretimi tüm hızıyla artarak sürüyor.

Pandemi döneminde daha da fazla tüketimi yapılan turşuya rağbet bu süreçten sonra daha da arttı.Bizlerde üreticiler olarak artan talebi karşılamak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm turşu üreticilerimize bereketli kazançlı bir sezon diliyorum '' dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Aydın muhtarları dinliyor, sıkıntıları bir bir çözüyor
GENEL
SANATLA YAŞAM ATÖLYELERİ 8. YILINDA
GENEL
YEŞİL ULAŞIM İÇİN HEDEF SIFIR EMİSYON
BURSA
NÖROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. CEMİLE HAKİ: HER 5 YILDA BİR ALZHEİMER HASTALIĞI RİSKİ 2 KAT ARTIYOR
BURSA
Kitap Limanı’nda Türkiye’nin Hukuki Geleceği söyleşisi
BURSA
AKÇALAR KÖYLER LİGİ FUTBOL TURNUVASI YAPILDI
BURSA
Bursa'da yol verme kavgasında yumruklar konuştu
BURSA
Bursa'da Gedelek Turşusu'nda kış öncesi yoğun mesai başladı
BURSA
Osmangazi Belediyesi kadınların kitaba erişimini kolaylaştırıyor
BURSA
ELBEYLİ SICAK ASFALT YOLU BAŞLADI