Sert tartışmalara rağmen Yunanistan’ı içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkarmak için AB ile 3’üncü kurtarma paketi anlaşmasını imzalayan Syriza Partisi lideri Aleksis Çipras’ın istifasından bir ay sonra ülkede erken seçimler başladı. 2016 Ocak’ta yapılması beklenen fakat Çipras’ın istifasının ardından bugüne alınan seçimlerde halk saat sabah 07.00 itibariyle oy vermeye başladı. Akşam 19.00’da sona erecek oy verme işleminde 19 parti parlamentoya girmek için yarışacak.
Yapılan anketlere göre Aleksis Çipras’ın partisi Syriza ile Vangelis Meimarakis’in liderliğini yaptığı Yeni Demokrasi Partisi başa baş gidiyor. Kamuoyu yoklamasında Niolaos Michaloliakos’in liderliğini yaptığı aşırı sağcı parti Altın Şafak da 3’üncü parti olarak gözüküyor.
Parti liderleri de sandığa giderek oylarını kullandı. Oy kullandıktan sonra basın mensuplarına konuşan Çipras, “Yarının yeni bir şafak doğacağı konusunda iyimserim. Bu da biz bugün kazanırsak olacak. Yürüdüğümüz yolda kararlı adımlar atarak zorlukları aşacağız. Hiçbir yolun açık olmadığı zamanlarda bile önümüzü açarak bunu kanıtladık, bu yüzden ileri gideceğimiz konusunda iyimserim. Halk, genç nüfus ön safhada olduğu sürece her şey mümkün” sözlerini kullandı. Çipras’ın ardından zorlu rakibi Vangelis Meimarakis de sandığa giderek oyunu verdi.
Yunanistan’da bugünkü seçimlerde bir partinin tek başına iktidara gelebilmesi için parlamentoda 300 sandalyeye sahip olması gerekiyor. Bu da oyların en az yüzde 38’ine denk geliyor. Yunanistan’da hiçbir partinin tek başına iktidara gelemeyeceği ve koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.
Yunanistan’daki seçimler AB tarafından da yakından izleniyor. Syriza Partisinin başa gelmemesi durumunda yeni gelecek partinin Euro Bölgesi liderleri ve kreditörlerle imzalanan 86 milyar dolarlık 3’üncü kurtarma paketi anlaşmasını gözden geçirmesi gerekecek. Yeni hükümetin aynı zamanda bankalarındaki sermaye yapısının yeniden düzenlenmesi ve mali sistemin çökmesini engellemek için Haziran ayında uygulanan sermaye kontrolünün yumuşatılması konularını yoluna koyması gerekiyor. Syriza ve Yeni Demokrasi Partisi’nin seçim vaatleri arasında bu konuları halletmek bulunuyor ancak iki partinin çalışma ve işgücü gibi bazı konularda derin ayrılıkları var.
Öte yandan, bugünkü seçimler biri referandum olmak üzere ülkede bu yıl yapılan 3’üncü seçim olma niteliği taşıyor. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan seçimlerde Çipras liderlik koltuğuna oturmuştu. Ülkedeki kriz nedeniyle Euro Bölgesiyle olası bir anlaşma için referanduma gidilmiş ve referandumda çoğunlukla ‘Hayır’ oyu çıkmıştı. Buna rağmen Çipras ülkedeki krizi çözmek için Euro Bölgesi ile anlaşmaya varmış, parlamento ve ülkede çıkan isyanların ardından istifa etmiş ve yeniden seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu.
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2015, 15:24