TBMM Soruşturma Komisyonu'nun AK Partili üyelerin oylarıyla yüce divana sevkine gerek görmediği dört eski bakanın akıbeti Genel Kurul'da bugün yapılacak oylamaların sonucunda netleşecek. Oylama öncesinde ‘dört eski bakan yüce divan yolu görünür mü? Geçmişte yüce divanda hangi suç unsurları baş gösterdiğinde yargılama yapılır? Yargılanan siyasiler kimlerdi? Davalar nasıl sonuçlandı? Gibi soruları Gazeteci - Yazar İsmail Öz değerlendirdi. Özellikle 1946 yılından 2004 yılına kadar gelinen noktada 14 ayrı yüce divan durumunun söz konusu olduğunu hatırlatan Öz, “ 1946 yılından bu tarafa 2004 yılına yaklaşık kadar 14 ayrı yüce divan durumunun söz konusu olduğunu görebiliriz. Burada daha çok bakanlık yapmış kişilerin özellikle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi özellikle çok yoğun ihale süreçlerin yaşandığı bakanlıklarla ilgili daha çok gündeme geldiğini görebiliyoruz. 1980 yılı darbesi sonrasında verilmiş cezaların dışında ağırlıklı bu tür yüce divan durumlarında pek de iç açıcı ya da sağlıklı neticelere ulaşılıp ulaşılmadığı da tartışılabilir” dedi.
DÖRT ESKİ BAKANA YÜCE DİVAN YOLU GÖRÜNÜR MÜ?
Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 2015 seçimlerinde AK Parti açısından değerlendirildiğinde yüce divan oylamasının olumsuz sonuçlanabileceği kanaatinde bulunan Öz durumun 17-25 Aralık operasyonları kapsamındaç değerlendirildiğine dikkat çekti. Öz; “ Tablo aslında bir 17-25 Aralık operasyonları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan İsmail Öz, “İktidar tarafından darbe girişimi, darbecilik olarak değerlendirilen sürecin sonucunda ortaya çıkmış delillerin milletvekilleri tarafından bir şekilde olumsuz görüleceği için ben yüce divan kararının çıkacağı kanaatinde değilim” dedi.
53 AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ ÇIKAR MI?”
Yapılacak oylamada 53 AK Partili milletvekilinin oyuna da ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Öz, vekillerin söz konusu durdumda oy vermesi halinde AK Parti içerisinde nasıl bir yansıma oluşturacağına da değindi. Gazeteci - Yazar İsmail Öz şunları söyledi: “ Yüce divan kararı verilmiş olsa da 53 Ak Partili vekilin oyuna ihtiyaç var. Birileri tarafından da “salt çoğunluğu bozacak 53 Ak Partili milletvekili çıkar mı?” diye düşünülüyor. Acaba bu olur mu? Ya da üç dönem milletvekilliği kuralı var bu kural içerisinde birilerinin içinde kırılganlık oluşturur mu? Gibi birtakım düşünceler var muhalif tarafından. Ama ben yüce divan kararının çıkacağını zannetmiyorum. Çünkü o süreç içinde savcılar açığa alında bunun da bir anlamının olduğunu düşünüyorum. AK Parti seçimlere kısa süre kala böyle zemini kaymış bir dava üzerinden içinde parti kendine yara aldıracak bir zemin oluşturacağını da düşünmüyorum.
YÜCE DİVANA SEVK EDİLEN İSİMLER
Anayasa Mahkemesi’nin kayıtlarına göre 1946 yılından 2004 yılına kadar gelinen siyasi rüzgarda yüce divana sevkleri yapılan siyasi isimlerin ve görevlerinin çeşitlilik oluşturduğunu ifade eden Öz; “ Dolayısı ile ‘şu partide ağırlık var’ demek doğru değil. Dedi.
YÜCE DİVANA SEVKİ YAPILAN SİYASİLER
Ticaret Bakanı Mehmet Baydur
Hilmi İşgüzar Sosyal Güvenlik Bakanı
Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncer Mataracı
Bayındırlık eski Bakanı Şerafettin Elçi
Bayındırlık eski Bakanı Selahattin Kılıç
Devlet Bakanı İsmail Özdağlar
Bayındırlık eski Bakanı İsmail Safa Giray
Bayındırlık eski Bakanı Cengiz Altınkaya
Karayolları eski Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu
2004 yılında Yaşar Topçu, Ahmet Mesut Yılmaz, Güneş Taner.
Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan beraatla sonuçlanmış.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Zeki Çakan
KİMLER YÜCE DİVANDA YARGILANIR?
Gazeteci - Yazar İsmail Öz, siyasi isimlerin ciddi ihale girişimleri, Cumhurbaşkanlığının vatana ihanetten yargılanması gibi veya yüksek mahkeme üyelerinin bakanların yargılanmaları hususlarının suç unsuru oluşturarak yüce divanda yargılamaların gerçekleştiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 15:01