“YAPILMASI GEREKEN NÜFUS CÜZDANI İLE BANKAYA GİDİLMESİ”
Evlenmek isteyen gençlerin belli şartları sağlamaları ile birlikte bir yurtiçi bankasına müracaat etmeleri gerektiğini belirten Burak Oğuz, “Evlenmek isteyen gençlerin yapması gereken tek şey nüfus cüzdanını alıp bir bankaya gitmesi ve ben evlilik hesabı açtırmak istiyorum’ demesi. Bunu yaptıkları takdirde hesabı açtırabiliyorlar” dedi.
“YURTİÇİ BİR BANKADA HESAP AÇILMASI GEREKİYOR”
Evlilik hazırlığı yapanların çeyiz parası alması için bazı şartları taşımaları gerektiğini hatırlatan Oğuz, çiftlerin çeyiz hesabı açtırmak için yapması gerekenleri şöyle anlattı: “Öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor. Eğer Türkiye’de yaşayıp da vatandaşlığı olmayan varsa bunlar faydalanamayacaklar. Bu hesabın aynı zamanda Türk bankasında daha doğrusu yurtiçi bir bankada açılması gerekiyor. Öte yandan hesabın belli periyotlarla ödenmiş olması gerekiyor. Bir ya da üçer aylık ödeme periyotları seçilebilir. Aylık periyotlarla ödeme seçilirse en az 100 TL ile ödeme yapılması en fazla da bin TL gerekiyor. Bir kereye mahsus olmak üzere hesabın ilk açılışında 15 bin TL yatırılabiliyor.”
“TAKSİTLERİ EN FAZLA 3 KEZ AKSATABİLİRSİNİZ”
Devletin 27 yaş altındaki bütün gelin ve damat adaylarına katkı sağlayacağını vurgulayan Burak Oğuz, şöyle devam etti: “Maalesef burada bir yaş sınırı getirilmiş ve 27 yaş sınırı var. 27 yaşını geçenler varsa maalesef onlar faydalanamayacaklar. Bunun dışında özellikle bu taksitlerin aksatılmaması gerekiyor. Taksitleri şayet aylık dönemler itibariyle ödüyorlar ise bir dönem içinde en fazla üç kez aksatabilirler. Üçer aylık dönemler halinde şayet ödeme şekli seçmişler ise bir dönemde bir defa aksatma hakları var. Bunun dışında eğer daha fazla aksatırlarsa hakları yanıyor ve o hesap artık katkı alınacak hesap olmaktan çıkıyor ve normal hesaba dönüştürülüyor.”
“EN GÜZELİ BİRDEN FAZLA HESAP AÇAMIYORSUNUZ”
Uygulamanın en güzel yanının sadece tek hesap açabilme imkanı verilmesi olduğunu söyleyen Oğuz, “Herhalde tek eşliliği teşvik etmek açısından birden fazla hesap açtıramıyorsunuz. Açtırılan hesaba en az 3 yıl boyunca ödeme yapılmış olması gerektiğini belirten Burak Oğuz, “Diyelim ki bugün karar verdiniz nişanlınızla hesap açtırdınız, 3 yıl sonrası için plan yaptınız fakat 2 yıl sonra evlendiniz. Dolayısıyla 3 yıldan az mevduat hesabı olarak prim ödemişseniz bu hesaptan yararlanamıyorsunuz” diye konuştu.
“EVLİLİK CÜZDANI İLE PARANIZI ALABİLİRSİNİZ”
Çiftlerin evlendikleri andan itibaren 6 ay içinde evlilik cüzdanı ve nüfus müdürlüğünden alınacak olan belge ile hesap açtırdıkları bankaya giderek paralarını alma hakkı elde edebileceklerini sözlerine ekledi.
“AYAKLARIMIZIN ÜZERİNDE DURMAK İÇİN 30 YAŞ GEREKİYOR”
Annesi, babası ve halası vefat ettiği için 30 yaşında olmasına rağmen çeyiz parası alma hakkına sahip olan Seda Edis, 30 yaşındaki her genç kızın bu uygulamadan yararlanması gerektiğini ifade etti. Birkaç ay sonra evleneceğini söyleyen Edis, “Babam da annem de vefat etti. Halamın üstüne evlatlık alınmıştım. Halam vefat ettiği için ondan çeyiz parası alabiliyorum. Hepsi vefat ettiği için yaş sınırı olmadan çeyiz parası alabiliyormuşum. İyi bir uygulama ama yaş 27 olmamalı. 27 yaş artık çok erken geliyor. Çünkü hayat şartları o kadar zor ki en az 30 olması gerekiyor. Çünkü zaten ayaklarımızın üzerinde durabilmemiz için zaten bir 30 yaş gerekiyor. Düğün tarihleri alındı, düğün salonları tutuldu, gelinlik bakıyoruz. Bir taraftan hesap yapıyoruz o şekilde devam ediyor” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTEDE OKURKEN EVLENMEK GEREKİYOR”
Aylin Hepcan isimli vatandaş da gençlerin maddi geçimlerini sağlamak ve hayatını kurmak için 30 yaşına geldiğini belirterek, “Yaş sınırı var. Şu anda muhtemelen üniversitede okurken evlenmeye teşvik etmek amaçlı böyle bir uygulama yapılıyor. Ama çok doğru bulmuyorum” dedi. Gelinlik satan işyeri sahibi de yaş sınırının artırılması gerektiğini ve bu durumun gelinlik piyasasına da yansıyabileceğini dile getirdi.