Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlara paralel olarak her geçene gün artan karbon ayak izi, dünyayı olumsuz etkileyerek küresel ısınmaya neden oluyor. İklim değişikliğini tetikleyen küresel ısınma; doğal felaketler, kuraklık ve biyoçeşitliliğin azalması gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Türkiye’de e-dönüşüm sektöründe yerli girişim sermayesiyle kurulmuş ilk güven kurumu olan TÜRKKEP, sunduğu inovatif ve yenilikçi çözümlerle karbon ayak izini azaltarak, dünyanın geleceğine ve iş hayatının sürdürülebilirliğine olumlu katkı sağlıyor. Dijital ortama taşıdığı iş ve işlemlerle kâğıt tüketimini minimum seviyeye indirerek çevreye verilen birçok zararın önüne geçen TÜRKKEP, kargo ve arşiv ihtiyaçları ortadan kaldırarak karbon ayak izinin azalmasını sağlıyor.
KARBON AYAK İZİ NEDİR?
Karbon ayak izi; bireylerin, kuruluşların ya da ülkelerin faaliyetleri sonucu atmosfere yayılan sera gazlarının birim karbondioksit cinsinden karşılığı olarak adlandırılabilir. Daha basit bir ifadeyle ise insan eliyle doğaya verilen tahribatın sayısal bir göstergesidir. 2000’li yılarda insan faaliyetlerinin doğa üzerinde meydana getirdiği hasarı, karbon salınımı cinsinden ölçmek için geliştirilmiş bir kavramdır. Elektrik tüketiminden ısınmak için yakılan maddelere, ulaşım ihtiyacından pişirilen yemeğe kadar pek çok faktör karbon ayak izi oluşumuna neden olabiliyor. TÜRKKEP; Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-Fatura, e-İmza, İmza Uygulaması, e-Yazışma Paketi (EYP), e-Tebligat | UETS, e-Arşiv Fatura, e-Saklama, e-Defter, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu, e-Serbest Meslek Makbuzu, KEP Assist, KEP IK – WEB IK, SAP Entegrasyon Uygulaması ve Muhaberat Yönetim Sistemi gibi hizmetleriyle kamu kurumlarının, özel şirketlerin ve bireylerin dijital dönüşüm sürecini tamamlayarak, çevrenin korunmasına ve karbon ayak izinin azaltılmasına büyük katkı sağlıyor.
YILDIZ: “DİJİTAL DÖNÜŞÜM BİR GEREKLİLİK HALİNE GELDİ”
Karbon ayak izini azaltmanın önemine vurgu yapan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Atmosferde sera gazı seviyesi arttıkça iklim değişikliğinin olumsuz etkileri çok daha ağır bir biçimde hissediliyor. Doğal felaketler yaşanmasına neden olan, tarım ürünlerinin yetiştirilmesini zorlaştıran ve biyoçeşitliliğin azalmasına yol açan bu değişikliğin önüne geçmenin tek yolu ise karbon ayak izini azaltmak. İş süreçlerimize kolaylık adapte ettiğimiz dijital yöntemlerle; kağıt tüketimini, lojistik ihtiyaçları ve fiziksel arşivlemeyi azaltarak çevreci bir yaklaşımla karbon ayak izimizi ciddi oranda azaltmak mümkün. Teknolojide yaşanan hızlı değişimle birlikte çevre dostu dijital dönüşüm ürünleri artık iş süreçlerine ve hatta özel yaşamımızın birçok alanına yayılmış durumda. Örneğin; 1.000 çalışanlı bir şirket bordro yönetimini dijitalleştirdiğinde basım, zarf ve kargo masraflarından yüzde 80 oranında tasarruf ederken, 3 yılda yaklaşık 12 ton karbon emisyonunu da engellemiş oluyor. Bu da 480 yetişkin ağacın bir yılda kazandırdığı oksijene eşit bir miktar. Faydalarına bu açıdan baktığımızda; dijital dönüşümün artık tercih olmaktan çıkıp gereklilik haline geldiğini söylemek hiç de yanlış olmaz. TÜRKKEP olarak sunduğumuz hizmetlerle geleneksel yöntemlerle ilerleyen birçok iş ve işlemi dijital ortama taşıyarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, aynı zamanda kâğıt kullanımını minimum seviyeye indirerek çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz. Hizmetlerimiz sayesinde arşiv ve kargo gibi ihtiyaçlar da ortadan kalkmış oluyor. Böylece çevreye verilen birçok zararın önüne geçiliyor ve karbon ayak izi azalıyor. Pazar lideri konumumuzla ülkemizdeki kurumlara, işletmelere ve bireylere sunduğumuz e-dönüşüm çözümlerini her geçen gün geliştirerek hem ekonomimize katkı sağlamaya hem de doğayı ve çevreyi korumaya devam edeceğiz.” dedi.