Sempozyum açış konuşmasında Başkan Can Şimşek, “imar etmek adına kentleri kanser gibi saran niteliksiz mimarlık ürünlerini, tahrip olmuş yeni eski kent dokularını, rant odaklı politik yaklaşımlar ve yerel yönetimler eliyle her geçen gün daha yaşanmaz hale getirilen kentlerimizi masaya yatırmak, nitelikli mimarinin kentlerimize hakim olabilmesinin koşullarını tartışabilmek amacıyla mimarlığın Türkiye’de mesleki ve akademik anlamda önde gelen isimlerini bir araya getirerek ufuk açacak bir tartışma ortamı yaratmayı hedefledik” dedi.
Başkan Şimşek, “İki gün boyunca bu salonda iktidar mimar ilişkisi, siyasi erkin mimarlığa etkileri, kanunsuz plan değişiklikleri, 2B arazileri ve kentsel dönüşüm gibi söylemlerle yapılan “kentsel dönüşü” karşısında mimarın vicdani sorumlulukları ile TOKİ uygulamaları ve yerel yönetimlerin çılgın projelerini eleştirel bir biçimde ele alacağız. Diğer yandan inşasına milyonlar harcanırken projeleri doğrudan hizmet alımı yöntemiyle elde edilen dev kamu yatırımlarını; getirim odaklı projelerin meşrulaştırılması amacıyla kullanılan yarışma kurumunu, Çamlıca cami ve eğitim kampüsleri proje yarışmaları gibi etik tartışmaların nesnesi olmuş yarışmaları konuşacağız” şeklinde konuştu.
Mimar olabilmenin zor, mimar kalabilmeninse çok daha zor olduğu bir meslek ortamında bu toplantının bir şeyleri daha iyi yapabilmek adına atılmış küçük bir adım olduğunu belirten Başkan Can Şimşek konuşmasını “Diploma sahibi olan herkesin mimari proje üretebildiği ve kent dokusunu acımasızca tahrip edebildiği bir ortamda, çaresizce beklenen mimarlık yasasının hayata geçme koşullarını tartışmaya açmanın yanında, genç mimarların mesleğe atılma sürecinde yaşadıkları sorunları da irdeleyecek bir beyin fırtınası yaratacağız” ifadeleriyle tamamladı.
Sepozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığında Mimar Metin Kılıç, Yüksek Mimar Prof. Dr. Güven Arif Sargın ve Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş’ın konuşmalarıyla gerçekleştirildi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturumuna mimarların yanı sıra farklı akademik odaların başkanları ve yerel yönetimlerin temsilcileri katıldı. Birinci oturum, plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
Sempozyumun öğleden sonra başlayan “Siyaset, Mimarlık ve Etik: İdeoloji ve İmar Arasında” başlıklı ikinci oturum Mimar Bülend Tuna’nın başkanlığında Doç. Dr. Bülent Batuman, Prof. Dr. A. Işık Aydemir ve Yüksek Mimar Nevzat Sayın’ın konuşmacı olarak katılmasıyla gerçekleştirildi.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 14:49