Memorial Antalya Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Şirin Elmi, iyi temizlenmeyen ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi olduğunu söyledi. Uzman Dr. Şirin Elmi, genital mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonlarının havuz suyunun neden olduğu hastalıklar olduğunu belirterek "Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır” dedi.
SUDAN ÇIKTIĞINIZDA MAYONUZU DEĞİŞTİRİN
Genital mantarların en önemli nedeninin nem ve ıslaklık olduğunu vurgulayan Dr. Şirin Elmi, şöyle konuştu: “İyi temizlenmeyen ortak kullanım alanlarında bu hastalıklar daha kolay bulaşır. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek olası enfeksiyon riskini azaltacaktır. Hepatit A, birçok ishal ve bağırsak paraziti etkeni ağız yoluyla bulaşır. Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile mikroplar sindirim sistemine ulaşmakta ve hastalıklar oluşmaktadır. Özellikle kapasitesini aşan havuzlarda ve çocuk havuzlarında bu risk çok fazladır. Tatilden son birkaç gün içinde ishal olanların ve özellikle de çocukların havuza girmemesi gerekir.”
PLAJLARDAKİ MİKROPLAR
Plajların deniz ve özellikle de havuz gibi ortak kullanım alanı oldukları için temiz ortamlar olmadığını ifade eden Dr. Şirin Elmi, kuma serilen havlu ile kurulanmanın enfeksiyon etkenleri ile temas riskini artırdığını, bu nedenle kurulanmak için kullanılan havlu ile şezlong üzerine ya da kuma serilen havlunun ayrı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Tatilde enfeksiyon kapmamak için havuz çevresi, duşlar, soyunma kabinleri ve şezlongların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Uzman Dr. Şirin Elmi, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Günde en az bir kez bu alanların temizliği yapılmalıdır. Şezlonglar ortak kullanım alanında olduğu için direkt temastan kaçınılmalıdır. Mutlaka üzerine örtü veya havlu serilmeli, şezlong için kullanılan havlularla yüz ve vücut kurulanmamalıdır. Tam pansiyon ya da her şey dahil otellerde açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmelidir. Uzun süre açıkta kalan özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakteriler gıda zehirlenmesi ve ishale sebep olabilir. Su tüketimine de özen gösterilmelidir. Kapalı kapaklı su şişeleri kullanılmalıdır. İçeceklere konulan buzların temiz sulardan hazırlandığından emin olunmalıdır. Havuzlarda bulaşabilecek hastalıkların yanı sıra; sauna, hamam gibi ortamların da temizliği ve bakımı uygun koşullarda yapılmadığında; mantar gibi enfeksiyonlara zemin hazırlar. Bunun için havlu ve terlik gibi kişisel malzeme kullanımına dikkat etmek gerekir."
Grip tehlikesinin yazın devam ettiğini anlatan Uzman Dr. Şirin Elmi, sözlerini şöyle tamamladı: "Farklı iklim, kalabalık, plajlar, klimaların da etkisi ile özellikle çocuklar, yaşlılar ve gebeler daha fazla risk altındadır. Buna sebep olan virüsler kışın görülen grip virüslerinden farklı değildir. Bu durumda bol sıvı tüketimi ve yatak istirahatı çok önemlidir.”