SUÇEV YOĞUN KATILIMLA KAPILARINI AÇTI

Network Fuarcılık ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) iş birliği ile düzenlenen ‘Su ve Çevre Fuarı ve 4. Uluslararası Bursa Su ve Çevre Kongresi’ kapılarını açtı.

 SUÇEV YOĞUN KATILIMLA KAPILARINI AÇTI
banner98
 Network Fuarcılık ve Merinos AKKM iş birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla tüm dünya için önemli olan su ve çevre konusunu fuar ve kongre ile eş zamanlı bir şekilde ele alacak organizasyon, Dünya Su Günü olan 22 Mart’ta Merinos AKKM Orhangazi Salon’da başladı.

Açılış törenine Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Su Vakfı Başkanı ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen, Türkiye Baraj Güvenliği Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun, Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Feza Karaer, bürokratlar, akademisyenler, öğrenciler ve su ile çevre gönüllüleri katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Su Vakfı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün de destek olduğu organizasyonunun açılış konuşmasını Network Fuarcılık Genel Müdürü Hasan Eker yaptı. Hasan Eker doğanın kendisini 8 yılda yenileyebildiğine dikkati çekerken çocukların ve tüm insanlığın geleceği için denizlere, doğaya, havaya ve yer altı yer üstü su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

“TOPLAM 70 OTURUM”

Merinos AKKM’de yılın 2. Fuarını gerçekleştirdikleri için duyduğu memnuniyeti dile getiren Eker, şunları söyledi: “Çok faydalı ulvi bir iş için uzun zamandır çok önemli paydaşlarımızla emek harcadık ve sizlerle bu organizasyonu buluşturduk. Bursa’nın fuar ve kongre kenti olması için herkesin isteğini ve desteğini görüyoruz ve bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizler fuar ve kongrelerimizde tek bir kurumun aktivitesi şeklinde değil de herkesin katıldığı geniş katılımlı organizasyonlar düzenliyoruz. 3 gün boyunca toplam 70 oturumumuz olacak. 16 tane Bakanlığımızın üst düzey yetkilileri buraya geldiler, oturumları dinleyecekler, notlarını alacak ve kendi fikirlerini bizlerle paylaşacaklar. Bunlar sonucunda da inşallah ülkemiz için daha iyi adımlar atılacak. Ülke içinden 88 davetli konuşmacımız var. 4 tane de yurt dışından konuşmacımız var. Kongremizde 280 bildiri sahibi 511 tane bildiri sunacaklar”

“BARAJLAR DOLU, SU SORUNU YOK”

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ise, “Yeni vizyon ve anlayışla projelerimizi hızla hayata geçiriyoruz. Günümüz itibariyle şehrimizin su ihtiyacının yüzde 85’i Nilüfer ve Doğancı barajlarımızdan sağlanmaktadır. Yüzde 15’i de pınar kaynaklarından. Şehrimizin acil durumlarda susuz kalmaması için 120 su kuyumuz hazır bulunmaktadır. Barajlardaki doluluk oranımız maksimum işletme seviyesindedir. Hiç yağmur yapmasa dahi Ekim ayı sonuna kadar yetecek suyumuz bulunmaktadır” dedi.

“TATLI SU KAYNAKLARIMIZIN BİNDE 3’ÜNÜ KULLANIYORUZ”

Türkiye Baraj Güvenliği Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun ise şunları söyledi: “Bu organizasyonun iki önemli teması var. Olmazsa olmaz bir meta olarak hayatımızda yer alan su ve yükselen bir değer olarak karşımıza çıkan çevre. Yerkürenin yüzde 97’si tuzlu su, yüzde 3’ü ise tatlı sudur. Bu tatlı su kaynaklarının çok önemli bir bölümü de buzullarda yer alıyor. Aşağı yukarı binde 3 seviyesindeki tatlı su kaynaklarımızı kullanıyoruz. Yani çok az.  O yüzden tatlı su kaynaklarımızı çok doğru bir şekilde kullanmanın yollarını mutlaka aramamız gerekiyor. Ülkemizde akışa geçen su miktarı 185 milyar metreküp, kullanılan su miktarı ise 98 milyar metreküp. Bu suyun da yüzde 73’ü sulamada kullanılıyor. İçme suyunda yüzde 16, sanayide ise yüzde 11 kullanılıyor. Gelişmiş ülkelerde sulamada kullanılan su miktarları çok daha düşüktür. Bu yüzden su kaynaklarımızı nerede ve nasıl kullandığımıza dikkat etmeliyiz.”

“MARS’TA İLK ÖNCE ALTIN VE PETROL DEĞİL, SU ARANDI”

Su Vakfı Başkanı ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen de “Mars’ta hayat var mı diye araştırılırken ilk aranan ne petrol ne altın ne başka şeydir. Sadece su aranıyor. Su çok önemli. Ülkemizde yüzey suları düşünülür hep yer altı sularına fazla kıymet verilmez. Afet durumlarda veya olağanüstü durumlarda bize lazım olacak en önemli kaynak yer altı sularıdır. Suyun politik özelliği de var. Uluslararası su politikaları var. Bu açıdan bakıldığında da suyun önemini görebiliyoruz. Bizler Su Vakfı olarak bizim medeniyetimizde olan suyolları, çeşmeleri onarmak, su eğitimi vermek, suyla ilgili kitaplar çıkarmak, uluslararası sempozyumlarda yer almak gibi gayelerimiz var.”

“BURSA’NIN SULARI HEM HAYAT HEM İLHAM KAYNAĞIDIR”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise şunları söyledi: “Medeniyetler su üzerinde yükselir. Susuz şehirlerde medeniyet ilerleme kaydetmez. Selçuklu da Osmanlı da birer su medeniyetidir. Onlara göre suyla irtibatı kesmek hayatın can damarını kesmek anlamına gelmektedir. Bursa’mızı da kadim medeniyetler arasında önemli bir yere taşıyan en önemli özelliklerin başında su gelir. Bursa’nın suları hem hayat hem de ilham kaynağıdır. Bursa’da kayıp kaçak oranı yüzde 60’lardan yüzde 21’lere kadar düştü. Bu fuar toplumumuzda yaşayan her kesimin sonuçlarından pay çıkaracağı bir organizasyon.”

“MERİNOS AKKM’Yİ DAHA EFEKTİF KULLANMALIYIZ”

Merinos AKKM’nin Türkiye’nin 7 kongre kültür merkezinden biri olduğuna dikkati çeken Aktaş sözlerini şöyle noktaladı: “Bursa şehrinin bu mekânları çok daha dolu kaliteli ve bilimsel içerikli organizasyonlarla kullanması gerekiyor. O sebeple biz bu yıl 11 fuar hedefimizi koyduk ve şu an 2.sini gerçekleştiriyoruz. Fuar ve kongrenin gerçekleşmesinde yoğun emek sarf eden herkese çok teşekkür ediyorum.”

 

 

“BARAJLARIMIZ DOLU DİYE SUYU İSRAF ETMEYELİM”

Bursa Valisi İzzettin Küçük ise şunları söyledi: “Bursa’mız pek çok şehre nazaran su anlamında zengin bir şehir. Bursa’nın içme suyunu temin eden barajlarımızın doluluk oranı yüzde 90 civarında. Ama bu demek değildir ki alabildiğine kullanalım suyu. Su en çok israf edilen kaynak. Buna dikkat etmeliyiz. Sulamada, kişisel kullanımda ve damıtılma konusunda maalesef çok israf ediyoruz. Özellikle sanayi alanında kullanılan suyun tekrar kullanıma getirilmesi çok önemli. İnsanlarımız çevre konusunda artık bilinçlidir. Çevreye tehlikeli olacak bir konuda insanımız duyarlı davranabiliyor. Bu da güzel bir gelişme.”

“FUAR KATILIMCILARI ZİYARET EDİLDİ”

Konuşmaların ardından su ve çevre konulu düzenlenen şiir ve resim yarışmasında dereceye girenler Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi İzzetin Küçük tarafından ödüllendirildi. Daha sonra kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere de plaketleri takdim edildi.

Kongrenin açılış töreninin ardından Merinos AKKM Fuaye alanına geçilip fuarın açılışı kurdele kesim töreniyle yapıldı. Protokol ardından stantları gezerek katılımcılara başarılar diledi.

Fuar ve kongrenin eş zamanlı yapılacağı ‘Su ve Çevre Fuarı ve 4. Uluslararası Bursa Su ve Çevre Kongresi’ 24 Mart’a kadar çeşitli panel, oturum ve etkinliklerle sürecek.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 15:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0