Sonbaharda kilo alma kabusu yaşamayın

Mevsim değişiklikleri ile gelen bahar yorgunluğu, isteksizlik, metabolizma hızının yavaşlaması ile gelen kilo artışı yaşam kalitesini düşürüyor.

Sonbaharda kilo alma kabusu yaşamayın
banner98
 Sonbahar aylarında, bahar yorgunluğu ve daha çok uyuma isteğine bağlı olarak ister istemez meydana gelen enerji harcamasındaki azalma ile daha az egzersiz yapma gibi sorunlar oluşuyor. Aktivitenin iyice azaldığı bu aylarda uzmanlara göre Alınan kilolardan kurtulup, bir an önce zayıflamak isteyen insanlar bazen sağlığını tehlikeye atma pahasına yo-yo diyetlerle sağlıklarını bozabiliyorlar. USA Rice Federation verilerine göre Amerikalı kadınların yüzde 50’si sürekli kilo alıp vererek yo-yo diyeti yapıyor. Bu durum uzun vadede kalıcı sağlık problemlerinin genç yaşta ortaya çıkmasına ortam hazırlayıcı olarak görülüyor. Kişiler doktor tavsiyesi olmadan kullanılan tıbbi olmayan yöntemlerle ve en düşük kalorili diyetler ile zayıflasalar bile edindikleri yanlış yeme alışkanlıklarına bağlı olarak tekrar kilo alımı ile sağlıklarına zarar veriyor.

Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş’e göre vücut mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlıyor. Eriş, "Özellikle ortam ısısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekir. Vücut, daima kendi ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmak zorundadır. Bu nedenle kortizol dediğimiz hormonun mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu hormon vücudumuzda yağ dokusunu arttırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığımızı dengede tutmayı sağlar. Mevsimsel değişimlerde birkaç kilo kaybetmek normaldir fakat sürdürdüğünüz beslenme ve egzersiz programında bir istikrar yakalamanız sağlığınız ve metabolizma hızınız için önemli. Bu nedenle günlük 30 dakikalık bir yürüyüş ve öğle akşam yemeklerinde beslenme programınıza kattığınız bir salata size kilonuzu sabitlemenizde büyük kolaylık sağlayacaktır" dedi.

Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş'in forma kalmak için tavsiyeleri ise şu şekilde; "Mutlaka sabah hafif bir kahvaltı yapın. Ara öğünlerde süt, yoğurt, meyve gibi besinler tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısı ve ara öğünden sonra mutlaka hafif bir öğlen yemeği yiyin. Bu öğlen yemeği yarım porsiyon sebze, 1-2 kaşık pilav, 1 çay bardağı yoğurt ve bol salatadan oluşabilir. Vücudun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral içeren pirinç, özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde vücut dengesi açısından önemli rol oynar. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında hafif bir kahvaltı yerleştirin. Bu sizin çok aç olarak masaya oturmanızı ve gereksiz yere, çok hızlı besin tüketmenizi engeller.

Özellikle yeni çıkan taze sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir, diyetinizde taze besinlere mutlaka yer verin.C vitamini açısından zengin kuşburnu, mandalina ve portakal gibi meyveler size enerji verecektir. Özellikle B1, B6, B12 ve A vitaminlerinden zengin besinler alınması gereklidir. Bu besinler ayçekirdeği, turunçgiller, muz, limon ve yeşil yapraklı sebzeler olabilir. Ayrıca; özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir." 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2014, 13:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0