Şırnak'ın değerleri Çin'de tanıtılacak

Şırnak'ın Uludere ilçesinde "Uygarlığın Doğduğu Topraklar Anadolu Şehr-i Nuh Projesi" kapsamında Şenoba beldesinde açılan atölyede kentin kültürel değerleri yeniden hayat buluyor.

Şırnak'ın değerleri Çin'de tanıtılacak
banner98

Uludere ilçesinde, terörle mücadeledeki başarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında Kaymakamlıkça hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında beldede atölye açıldı. Atölyede 50'yi aşkın kadın, 6 usta öğretici gözetiminde Cudi Dağı ve Hz. Nuh'un gemisi gibi kentin değerlerini halı ve el sanatlarına işliyor.

Şırnaklı kadınların hazırladığı el emeği ürünler, 15 Mayıs'ta Çin'in Şanghay kentinde sergilenecek.

"Huzurun keyfini sanat ve tasarımla çıkarmayı hedefledik"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Sanatçısı ve Proje Yönetmeni Esma Civcir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışına açılacak bir projeyi hayata geçirmek için ilçede bulunduklarını ve büyük destek gördüklerini söyledi.

Sağlanan huzur ortamında insanların kültür ve sanata yöneldiğine işaret eden Civcir, 500 metrekarelik alanda unutulmaya yüz tutmuş eserleri tekrar canlandırmak için üretim yaptıklarını aktardı.

Civcir, Şırnak'ın kültür mitolojisi olan Şehr-i Nuh ve Cudi Dağı tasvirlerini halıya ve kilime dokuduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"İlin kültüründe var olan sanatsal bilgileri sanat eserine taşımayı hedefledik. Biraz zor bir zamanda bunu yapmaya başladık ve çok büyük bir enerji ve sinerji yakaladık. Kadınlarımızın olağanüstü renkli dünyası, güzel deneyimleri, heyecanı, bir şeyi üretme zevkleri ve istekleri ile huzurun keyfini sanat ve tasarımla çıkarmayı hedefledik."

Civcir, usta öğreticilerin gönüllü olarak çalıştığına dikkati çekerek "Cudi Dağı'nı 3 büyük kilime işliyoruz. Bunlardan biri 10 metre genişliğindeki 150 yıllık kıl dokuma çadırını değerlendirerek onun üzerinde tasvir ediyoruz. Yöre kadını üretimleriyle dünyaya açılmak istiyor. Burada üretilen ürünleri 15 Mayıs'ta Çin'de sergileyeceğiz." dedi.

"Şırnak'tan Şanghay'a" sloganıyla hareket ettiklerini dile getiren Civcir, "Bir süre öncesine kadar bunları hayal edemiyorduk ama şimdi sanat ve kültürümüzle var olup dünyaya açılmak buradaki kadınların hedefi oldu." dedi.

"Değerlerimizi konuşturmamızın vakti geldi"

Projenin grafik tasarımcısı Zehra Babat da yok olmaya yüz tutmuş kültürleri ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Yöre kadınlarının yeteneklerini sergileyecek bir proje hazırlandığını aktaran Babat, "Burası yıllarca terörle anıldı. Artık huzurlu bir memleketimiz var. Bunları aştık, sanatımızla değerlerimizi konuşturmamızın vakti geldi." dedi.

Usta öğretici Rahime Bilen gönüllü olarak yer aldığı projede, kilime Cudi Dağı ile Nuh'un Gemisi figürlerini işlediğini anlatarak şunları söyledi:

"Bu proje bize çok şey kattı, ufkumuzu genişletti. Yaptığımız ürünlerle kültürümüzü daha çok insanlara ulaştırabiliyoruz. Yöresel eşyalarımızı ve giysilerimizi tanıtmayı başarabildik. Bu kilimi daha önce dokuyamazken Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün kurslarına katılıp kilim dokumayı öğrendim. Şimdi usta öğretici olarak projeye dahil oldum."

Belde sakinlerinden Mahmut Babat da proje sayesinde kültürlerine ait ürünlerin yurt dışında sergilenecek olmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2018, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0