Bitlis'in Ahlat ilçesi, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra meyvecilikle de bilinen ender ilçelerden biridir. Hemen hemen her evin bahçesinde bir veya birkaç ceviz ağacının bulunduğu ilçede, vatandaşlar önce kendi ihtiyacına göre ceviz ayırırken, artakalanı ise satıyor. İlçede ceviz satışlarının bütün Türkiye'de bildiğimiz gibi kilo ile değil tane tane sayılarak satılması ise ilginç görüntülere sahne oluyor.
Tane işi ceviz satışı şaşırtıyor
Ahlat’ta ceviz satış yöntemi, ilçe dışından gelen vatandaşları şaşırtıyor. Kiloyla değil de taneyle satılan ve yaklaşık 10 kilograma denk gelen cevizin bin adedi ise kalitesine göre 200 ila 300 TL arasında satılıyor. Ahlat'ta tane işi ceviz satışının asırlık bir gelenek olduğunu ifade eden ve yıllardır ceviz satan Hasibe Gökbulak (77), “Bin adedi 300 TL’den satılıyor. Tane hesabı satmamızdaki amaç, cevizleri elimize aldığımızda hafif gelenler ve ağızları açık olanların içi iyi olmadığından ayıklıyoruz. Bu sayede müşterilerimize cevizin en kalitelisini vermiş oluyoruz. Yaklaşık 50-60 yıldır cevizi tane işi satıyoruz” dedi.
“Ahlat’ın cevizi çok kalitelidir”
Ferhat Gökbulak ise, ilçede tane işi ceviz satışının bir kural haline geldiğini anlatarak, “Memleketimizde ceviz satışı hemen hemen her yerde taneyle yapılıyor. Kiloyla kimse satmıyor. Ben 87 yaşındayım. Bu zamana kadar hep böyle sattık. Teker teker veya beşer beşer seçtiğimiz cevizleri ayırarak satıyoruz. Bir de Ahlat’ın cevizi çok kalitelidir” diye konuştu.
“Tane hesabı aldığımızda en kaliteli cevizi alıyoruz”
İlçede hekimlik yapan Dr. Burhan Kardaş ise 20 yıla yakındır Bitlis ve özellikle Ahlat’ta hekimlik yaptığını söyleyerek, “Burada doğal ürünleri bulmakta zorluk çekmiyoruz. Bu aylarda cevizimizi temin ediyoruz. Özellikle evlerde annelerimizin ayıklayarak seçtikleri cevizleri tercih ediyoruz. Burada cevizler taneyle satılıyor. Kalitesine göre bin tanesi 300 ila 350 TL arasında değişiyor. Tane hesabı tercih etmemizdeki sebep ise; işe yaramaz, kötü cevizleri ayıklayıp en kalitesini bizlere satıyorlar. Bundan dolayı her yıl bu şekilde cevizimizi temin ediyoruz. İlk geldiğim yıllarda buranın cevizinin meşhur olduğunu biliyordum. 3 veya 5 kilo ceviz istediğimiz zaman şaşırıyorlardı. Artık zaman içerisinde bizde buna alıştık. Şimdi bana kiloyla alın derseniz kabul etmem, çünkü tane işi daha hesaplı oluyor. En azından biliyoruz ki içinde çürük ceviz yok. Tane hesabı aldığımızda en kaliteli cevizi alıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Köyden İndim Şehire’ filmini aratmayan sahne
Ahlat ilçesinde tane işi ceviz satan Hasibe Gökbulak’ın evine gelen aile hekimi doktor Burhan Kardaş, nineyi şaka amacıyla konuşturarak saydığı cevizleri unutturması hem gülüşmelere neden oldu hem de ‘Köyden İndim Şehire’ filminin altın sayma sahnesini hatırlattı. 77 yaşındaki Hasibe nine cevizleri sayarken, müşterisi Kardaş ise “Teyze kaç yıldır ceviz satıyorsun?”, “Kaç adet oldu saydığın cevizler?”, “Bu yıl mahsul iyi miydi?” gibi sorular sorarak saydığı cevizleri unutturması renkli görüntüler oluşturdu.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2017, 13:10